NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Familiale plantenkwekerij kiest voor variatie
De kwekerij spreidt zich uit over drie locaties, waarvan twee in Waregem.

Familiale plantenkwekerij kiest voor variatie

Toen Willy De Nolf in 1985 zijn kwekerij oprichtte, spitste hij zich toe op één specifieke familie: de Clematis. Hoewel de klimplant toen al erg populair was en de familiale kwekerij vandaag nog steeds een honderdtal soorten tot haar aanbod mag rekenen, merkte De Nolf ook snel dat er vraag was naar een gevarieerd aanbod, beschikbaar bij één centrale leverancier. De ambitie was gezet.

Er is veel veranderd sinds 1985. Zo staat vandaag niet langer Willy zelf, maar wel zijn driekoppige kroost aan het hoofd van de kwekerij. De oorspronkelijke productielocatie in Waregem werd uitgebreid, en twee nieuwe locaties – een iets verderop in Waregem, een in het Oost-Vlaamse Lochristi – werden in gebruik genomen. Alles samen omvat de kwekerij vandaag 35 hectare, goed voor een aanbod van 1.600 soorten en ruim 3.000 referenties.

Wat ooit begon met Clematis, omvat nu zowat alles van Abelia tot Zenobia.

Gekend en minder gekend

Van Abelia tot Zenobia. Zo kan je het aanbod van de familiale plantenkwekerij vandaag samenvatten, al ga je op die manier wellicht nogal snel voorbij aan de duizenden andere mogelijkheden daartussen. Met een ruim aanbod aan bloeiende en niet-bloeiende heesters, vaste planten, coniferen, klimplanten, spillen en bomen in verschillende potmaten, wil Willy De Nolf immers een antwoord bieden op elke mogelijke vraag van tuinaannemers, -architecten en -centra. Ook solitaire planten in grote potten maken deel uit van het gamma en kunnen ter plaatse als uniek exemplaar geselecteerd worden.

Onder de naam Noble selecteert Willy De Nolf daarnaast een honderdtal eerder bijzondere soorten. Zij zijn vaak minder gekend, maar blinken in termen van bijvoorbeeld winterhardheid, compactheid of bloeiperiode uit ten opzichte van hun meer vertrouwde soortgenoten. Met het label wil de kwekerij aannemers en andere groenprofessionals inspireren om af en toe van de begane paden af te wijken en nieuwe soorten te ontdekken en proberen.

Dankzij de hoge mate van automatisering kunnen orders snel gevuld en bestellingen snel klaargezet worden.

Eigen kweek

Met uitzondering van enkele populaire soorten afkomstig uit Italië, worden alle planten lokaal bij Willy De Nolf gekweekt. Op de hoofdlocatie in Waregem gaat het veelal om exemplaren bestemd voor de tuinaanleg, in potmaten tot 200 liter. Planten in kleinere potten van 3 of 3,5 liter worden even verderop gekweekt. De productie in Lochristi, traditioneel het mekka van de azalea-kweek, richt zich dan weer heel specifiek op de teelt van zuurminnende planten zoals blauwe bes of rododendron – een plant die op zich al goed is voor meer dan 90 referenties in de catalogus van De Nolf. 

Op alle productielocaties gelden dezelfde hoge kwaliteitseisen, met respect voor omgeving en milieu. Dat wordt gestaafd door onder meer de MPS A en MPS GAP certificeringen van de kwekerij.

De webshop toont altijd het actuele aanbod, maar ook ter plaatse kunnen planten geselecteerd worden.

Automatisering op alle niveaus

Willy De Nolf trekt vandaag resoluut de kaart van automatisering. Dat geldt niet alleen voor de teelt van de planten in pot zelf, waarbij quasi alle processen tot aan de afwerking geautomatiseerd zijn, maar net zozeer voor de verkoop en het voorraadbeheer. Zo krijgen klanten via de online webshop te allen tijde een volledig actueel overzicht van de beschikbare planten en aantallen, en kunnen ze via die weg eenvoudig bestellen. Afhalen of leveren kan dan al binnen 12 à 24 uur. 

Wie liever ter plaatse kiest, krijgt in Waregem dan weer een golfwagentje ter beschikking om het volledige terrein en aanbod te verkennen. Planten kunnen in de aanhangwagen rechtstreeks meegenomen worden, of gemarkeerd worden voor levering of afhaling op een later tijdstip.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details