- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Het belang van ontharding wordt alsmaar groter. Elke maatregel die besturen en particulieren nemen om openbare ruimtes, woningen en tuinen klimaatbestendiger te maken, maakt een verschil. De Vlaamse overheid lanceerde in dat kader ook het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, dat elke Vlaming aanspoort om zoveel mogelijk ‘tegels te wippen’ of te ontharden. Maar wat na het opbreken? Wat zijn duurzame, kwalitatieve en mooie alternatieven? “Waterdoorlatende verharding kent een opmars, maar het groen ertussen wordt vaak nog stiefmoederlijk behandeld. Wij bieden daarvoor de ideale technische oplossingen”, vertelt Bart Geerts, zaakvoerder van Acterra, dat de TerraViva® substraten produceert.
Om de duurzaamheid van groene ruimtes te garanderen, zijn plantsubstraten onontbeerlijk. Bart Geerts: “Ontharden is absoluut belangrijk, maar het wordt pas een succesverhaal wanneer het gebruiks- en onderhoudsgemak voor de gebruiker groot is. Je kan je oprit wel opbreken, maar er moet natuurlijk iets duurzaams in de plaats komen en daarover wordt vaak nog te weinig nagedacht. Wij hebben de nodige kennis en bieden de ideale technische oplossingen voor bijvoorbeeld een berijdbaar gazon. Acterra ontwikkelt verschillende gepatenteerde producten voor een berijdbaar gazon, gaande van intensief gebruik met grastegels of voor sporadisch gebruik met grindgazon. Ook verschillende toepassingen voor groene voegen met bloemenmengsels of microklaver zitten in ons gamma.”
Met de TerraViva® plantsubstraten richt Acterra zich vooral op berijdbaar gazon en ondergrondse groeiruimtes voor bomen in stedelijke gebieden. Bart Geerts: “Vanuit de filosofie van een groene leefomgeving hebben we een aantal duurzame producten ontwikkeld die nauw aansluiten bij die filosofie. Naast een grastegelmengsel voor grastegels en grindgazon zijn er ook legbedsubstraat en een funderingssubstraat beschikbaar. Een goede fundering en een groeikrachtig grastegelmengsel zijn immers essentieel voor een blijvend groen resultaat. De basis moet goed zijn.”
Een groene leefomgeving is en blijft een belangrijk item. Steeds vaker wordt gezocht naar groene alternatieven voor bestaande ‘grijze’ toepassingen. Zo worden bijvoorbeeld grastegels gebruikt bij de aanleg van parkeerplaatsen en opritten. De hoge draagkracht van de tegels maakt ze geschikt voor intensief gebruik. Het gras zorgt voor meer groen in stedelijke omgevingen. Bart Geerts: “Doorheen de jaren zijn onze berijdbare gazonmengsels geëvolueerd van een monotone begroeiing in gras naar samengestelde mengsels met vooral tredbestendige planten. Wadi’s en waterdoorlatende verhardingen zijn door de versnelde klimaatveranderingen noodzakelijke inrichtingsmethodes van de openbare ruimte geworden. Ook in de particuliere tuin groeit het besef om zijn eigen steentje bij te dragen.”
Naast een groene uitstraling in de leefomgeving dragen de producten van TerraViva® ook bij aan een goede waterbuffering. De voordelen zijn dan ook talrijk: binnen enkele weken een groene plek zonder onkruid, een groot waterbufferend vermogen, geschikt voor zware belasting zonder spoorvorming, makkelijk te verwerken, ecologisch, geen zaaibewerking nodig, een goede kieming en duurzame groei, hoog acceptatieniveau van de omgeving, voldoende doorwortelbare ruimte, en het hart van de grasplant binnen de tegel wordt beschermd.
Het belang van duurzaam groen binnen het bredere thema van ontharding blijft volgens Bart Geerts nog te vaak onderbelicht: “Wij zitten eigenlijk pal tussen de betonproducent enerzijds en de groenaannemer anderzijds. En daardoor dreigen we door de mazen van het net te vallen, terwijl onze technische oplossingen cruciaal zijn voor een duurzaam en dus succesvol project. Onze substraten waarborgen het gebruiksgemak op een duurzame manier”, besluit Geerts.