- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Tijdens de coronacrisis genoten heel wat mensen van vakantie in eigen tuin. Die tuin verdient de beste zorgen, met als kers op de taart een mooie zwemvijver. Zwemvijvers worden steeds populairder. Want wie droomt er niet van om 365 dagen per jaar in natuurlijk gezuiverd water te zwemmen? Len De Wulf, zaakvoerder van De Wase Vijverwinkel, legt uit hoe een trommelfilter hierbij kan helpen.
Wie een bezoek brengt aan De Wase Vijverwinkel in Sint-Niklaas, ontdekt een ruim aanbod aan trommelfilters. En dat is geen toeval.
“We zijn al meer dan tien jaar gespecialiseerd in deze filteringmethode, waarbij we oplossingen aanbieden voor zowel particuliere als professionele zwemvijverprojecten”, bevestigt Len De Wulf. “Steeds meer klanten ontdekken de voordelen van trommelfiltratie als volwaardig alternatief of aanvulling op klassieke plantenfilters. Wie de lat hoog legt op het vlak van waterkwaliteit in zijn of haar zwemvijver, doet met een trommelfilter een verstandige zet.”
Een zwemvijver is niet alleen een stijlvolle en natuurlijke manier om de tuin af te werken, maar ook erg aangenaam om in te zwemmen.
“Veel mensen verkiezen een zwemvijver boven een zwembad, omdat voor de waterfiltering geen gebruik moet worden gemaakt van systemen die werken met chloor, zoutelektrolyse of waterstofperoxide”, bevestigt De Wulf. “In een zwemvijver gebeurt die filtering op natuurlijke wijze, door een plantenfilter of alternatieve biologische filter (moerasbed-plantenfilter). Hierdoor is en blijft het water van zwemvijvers gezonder dan zwembadwater, wat uiteraard ook duurzamer is.”
Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van een planten- of moerasfilter.
“Het grondig zuiveren van vervuild water in een zwemvijver vergt het uiterste van een klassieke planten- of moerasfilter. Dit intensieve filteringproces zorgt voor de aanwezigheid van voedselrijk water, wat de ideale voedingsbodem is voor aanslag op vijverwanden en -bodem. Wie een cleane zwembadlook wil combineren met zuiver en voedselarm water, investeert het best in een trommelfilter. Deze techniek biedt je trouwens de kans om de kwaliteit, helderheid en zelfs temperatuur van het water te sturen. En in het voedselarme vijverwater kunnen planten nog steeds volop groeien.”
“Door de installatie van een trommelfilter kun je het plantengedeelte in een zwemvijver met zowat 80 procent verkleinen of zelfs volledig weglaten”, legt De Wulf uit. “Een trommelfilter is een voorfilter die op een eenvoudige manier zeer fijne vervuiling uit een waterstroom kan filteren. Het water wordt door de filter gepompt, waarna het vuil van het water wordt gescheiden en op een fijn gaas achterblijft. Hierdoor moet de biologische filtratie minder hard werken. De combinatie van mechanische en biologische filtratie is sowieso een uitstekende investering.”
Hoe zit het met het onderhoud van een trommelfilter? Daarover is De Wulf zeer duidelijk: “Trommelfiltratie vergt weinig onderhoud. Bij een bepaalde vervuiling zal een trommelfilter dichtslibben en wordt een automatisch reinigingsproces geactiveerd. Filtersensoren houden alles nauwgezet in de gaten en melden tijdig elke onregelmatigheid of verstopping. Wat wel jaarlijks moet gebeuren, is het ontkalken van de zeefelementen.”
En hoe ziet het kostenplaatje van trommelfiltratie er uit? Ook op deze vraag heeft De Wulf een pasklaar antwoord: “Bij zwemvijvers tot 40.000 liter is filtering met een plantenfilter goedkoper. Maar vanaf 40.000 liter is een trommelfiltersysteem rendabeler, omdat het een grotere filtercapaciteit biedt. Bovendien scoort een trommelfilter een pak beter qua energieverbruik, met gemiddeld 50 à 60 procent minder verbruik ten opzichte van moerasfiltratie en zelfs tot 90 procent minder in vergelijking met het filteren van een klassiek zwembad.”
Aanvullend op deze geavanceerde filtersystemen installeert het technisch team van De Wase Vijverwinkel ook fosfaatreductiesystemen. De Wulf: “Deze zijn optioneel bovenop de filtertechnieken die we toepassen, waarbij ze garant staan voor het compleet elimineren van aanslag op vijverwanden en -bodem. Met deze oplossing blijven we tegemoet komen aan de steeds hogere verwachtingen van eindgebruikers.”