- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Een nieuw huis, een nieuwe tuin en een zwemvijver waarin je meteen vanaf het terras lange baantjes kunt zwemmen. Een gezin uit Keerbergen koos voor een nieuw leven met vakantiegevoel op het perceel achter z’n bestaande woning. Stel je voor: een bosrijke omgeving, een open oase, een ruimte om samen te zijn en een zwemvijver die naadloos opgaat in de omgeving. De belangrijkste wensen van dit gezin? Een zwemvijver die grenst aan de woning en lang genoeg is om baantjes te kunnen zwemmen.
‘‘We werden benaderd zelfs voordat er contact was met een architect voor het nieuwe woonhuis’’, vertelt tuinarchitect en zaakvoerder Kristof Joos. Het gezin wilde een luxe villa met een grote zwemvijver die tegen de woning aan ligt en volledig opgaat in de uitgestrekte tuin en de grillige bosranden.
‘‘De man des huizes is een groot sportfanaat en wil in zijn eigen zwemvijver voldoende ruimte hebben om lange afstanden te kunnen zwemmen.’’ Deze vraag resulteerde in een zwemvijver met een lengte van 27 meter op het langste punt, wat genoeg ruimte biedt voor sportief zwemmen en ontspanning.
Om de zwemruimte te kunnen bewaken, is ervoor gekozen om de natuurlijke filterzone aan de zijkant van de zwemvijver te plaatsen. De filterzone is gevuld met een mix van gele lis, kalmoes en andere waterplanten op een lavafilter. Door de plaatsing van de filterzone aan de zijkant van de zwemvijver vormt deze geen belemmering tijdens het zwemmen.
Om gemakkelijk toegang te krijgen tot de zwemvijver, zijn er twee trappen geplaatst. Één direct bij het woonhuis en de andere aan het poolhouse. De trappen zijn gemetseld en bekleed met natuursteen net zoals het terras om een eenheid te creëren. De verlichting in de wanden bij de trap zorgt voor een prachtig zicht op de vijver in de avond.
Om de gehele zwemvijver nog organischer en natuurlijker te maken, is ervoor gekozen om een eiland aan de vijver toe te voegen. Op het eiland staat een osmanthus heterophyllus. De keuze voor deze boom is gemaakt omdat die groenblijvend is en zo bijna geen bladval heeft. Door deze boom te verlichten en door de verlichting in de wand aan de terraszijde van de zwemvijver heb je ’s avonds als je in de woning zit een prachtig beeld van de natuurlijke zwemvijver en zijn weerspiegeling.
‘‘Verschillende delen van de tuin vragen om verschillende constructies in de vijver’’, aldus Kristof Joos. Voor de rechte zijde, grenzend aan het terras, is ervoor gekozen om de wand in beton te gieten. De wanden rondom de filterzone zijn opgetrokken uit gemetselde betonblokken, en de organische wanden zijn uitgegraven en verstevigd. Alle verschillende wanden zijn bekleed met EPDM vijverfolie en aan de bovenkant afgewerkt met een grasrandprofiel om de natuurlijke uitstraling te behouden.
Wat deze zwemvijver bijzonder maakt, is dat de bouw ervan gelijktijdig is gegaan met de bouw van de villa. Goede ontwerpen, veel overleg en een juiste planning zorgden ervoor dat alles vlot verliep.
Omdat deze zwemvijver volledig natuurlijk is, is het onderhoud dat de bewoners moeten doen minimaal. Doordat de filterzone aan de rand van de zwemvijver ligt, creëer je niet alleen extra zwemruimte, maar ook is het gebruik voor een robotstofzuiger mogelijk. Na de zomer kan je de planten snoeien en na gebruik van de robotstofzuiger moet de stofzuiger even schoongemaakt worden. Verder houd je alle tijd over om te ontspannen midden in deze bosrijke omgeving, net alsof je echt op vakantie bent, maar dan gewoon thuis in de eigen achtertuin.