NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een groene openbare ruimte herstellen die duurzaam en voor iedereen toegankelijk is
O2D begroeide parkeerplaatsen.

Een groene openbare ruimte herstellen die duurzaam en voor iedereen toegankelijk is

Ontharding en vergroening van onze steden aanmoedigen

Het weer wordt steeds extremer op onze blauwe planeet. Overstromingen, stormen en branden woeden overal. Ook België blijft niet gespaard van de aardopwarming en de dramatische gevolgen ervan. Wegens een van de hoogste verstedelijkingsniveaus in Europa volgen in Vlaanderen intense regenval en langdurige periodes van hitte en droogte elkaar van april tot oktober op, met overlopende watersystemen, overstromingen en hittestress tot gevolg. Niet verwonderlijk dat de aandacht nu uitgaat naar duurzame en efficiënte oplossingen voor bodemvegetatie.

Door de ongebreidelde verstedelijking wordt de openbare ruimte steeds waterdichter. Hierdoor kan regenwater niet meer op natuurlijke wijze in de bodem infiltreren en bereiken bestaande drainagesystemen snel het verzadigingspunt.  Aan de andere kant houdt een harde, ondoordringbare verharding, verwarmd door de zon, deze warmte langer vast dan een doorlatend, begroeid bodemsysteem. Dit staat bekend als het stedelijk hitte-eilandeffect.  

O2D®-systeem: fundering (O2D® TP GREEN, 23 cm dik); legbed (O2D® LP GREEN, 3 cm dik); hulpnet (optioneel, O2D® FYNET); bezaaide rooster (6 cm).

Of het nu gaat om parkeerterreinen, toegangswegen, pleinen en paden of steegjes van begraafplaatsen, er worden geleidelijk publieke initiatieven tegen beton opgezet. Het worden er zelfs steeds meer. Voorbeelden hiervan zijn de campagne Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, die loopt van 21 maart tot 31 oktober en de uitdaging wil aangaan om van ‘grijs Vlaanderen’ een ‘groen paradijs’ te maken; of het plan Canopée 2020-2030 in Brussel, dat het behoud van het bestaande boombestand nastreeft. De wens om de stedelijke ruimte nieuw leven in te blazen, om de terugkeer van de natuur in onze concrete steden te bevorderen, is zowel burgerlijk als politiek. Want elk individu, elke stadsbewoner, elke gebruiker, elke voetganger is een belanghebbende.  

Doordringbare oplossing voor groene openbare ruimten 

Sinds 2004 legt O2D ENVIRONNEMENT® zich toe op de ontwikkeling van duurzame, waterdoorlatende bodemsystemen, die worden geïntegreerd in ecologisch ontworpen projecten die de natuurlijke infiltratie van regenwater en de vergroening van stedelijke ruimten bevorderen. Als antwoord op stedenbouwkundige uitdagingen combineren de ontwikkelde oplossingen technische prestaties, landschappelijke integratie en onmiskenbare milieuvoordelen. 

O2D parking, dambordvulling.

Het O2D GREEN®-rooster is een echte oplossing voor duurzaam beheer van regenwater door infiltratie. Het laat de infiltratie van de waterdruppel toe op het punt waar hij valt, zonder afvloeiing. De oplossing is gebaseerd op drie onlosmakelijke elementen: het vruchtbare en dragende funderingssysteem (aarde/steen en vruchtbaar bed); het TTE®-rooster, gemaakt van een echt ecomateriaal op basis van gerecycleerde kunststof; en de vulling, een vooraf bezaaid substraat O2D® SR GREEN, MEDIGREEN of VIVACE, te kiezen naargelang het klimaat en het onderhoud.

De vruchtbare fundering is cruciaal voor de duurzaamheid van het gazon en zorgt voor een optimale beworteling, met een wortelstelsel dat zich diep in de grond kan ontwikkelen, wat uiteraard ook de terugkeer van het leven in de bodem en de groei van micro-organismen bevordert. De begroeiing gebeurt ter plaatse of via vooraf begroeide roosters waarmee de circulatie sneller kan verlopen. Een ander voordeel van het O2D®-systeem is de modulariteit: het is mogelijk om straatstenen in de cellen van de rooster aan te brengen om rijbanen, grenzen of paden te creëren, maar ook om PBM-onderdelen aan te brengen om het begroeide oppervlak toegankelijk te maken voor personen met beperkte mobiliteit. Het onderhoud is minimaal: twee maaibeurten en een of twee bemestingen per jaar, het verzamelen van dode bladeren in de herfst, en eventueel water geven tijdens hittegolven.

O2D GREEN®, vruchtbare funderingen.

Milieuvoordelen

De onderzoeksprojecten die O2D ENVIRONNEMENT® tussen 2017 en 2021 heeft uitgevoerd, hebben de positieve milieueffecten van de ontwikkelde oplossingen aan het licht gebracht, waarbij de uitstekende infiltratie van regenwater (geen oppervlakte-afvloeiing), het zeer gunstige thermische gedrag en de stimulering van de bodembiodiversiteit zijn aangetoond. Bovendien is het TTE®-rooster gemaakt van 100% gerecycled plastic eco-materiaal, en lokaal geproduceerd (in België, nabij Luik).  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details