NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een gezonde bodem voor tevreden planten en klanten
Drie pijlers voor een gezonde bodem: voldoende stabiele humus in de bodem, een optimale bodemstructuur en een actief, functioneel en divers bodemleven.

Een gezonde bodem voor tevreden planten en klanten

Het klinkt als muziek in de oren en een felbegeerd goed voor een openbaar of privaat groenproject: een gezonde bodem. Maar wat houdt dit nu allemaal in? Volgens een internationaal erkende definitie komt bodemgezondheid samengevat neer op het vermogen van een bodem om te functioneren als een levend wezen, binnen de grenzen van een ecosysteem. Dit klinkt best nogal filosofisch en abstract, maar we kunnen toch een aantal parallellen trekken met de mens, hoe raar het ook klinkt. Want net als mensen heeft een bodem nood aan een goed werkend microbieel leven voor de vertering van voeding ofte nutriënten. Het microbiële leven zorgt namelijk voor een vlotte omzetting en opname van nutriënten, zodat planten/mensen groot en sterk kunnen worden. Een ander voorbeeld is dat zowel bodem als mens voor een goed en gezond functioneren afhankelijk zijn van lucht en water. Als mensen niet voldoende kunnen ademen of drinken, loopt het uiteraard niet goed af, maar dat geldt evenzeer voor een bodem.

Organische stof is één zaak, maar humus is nog een andere categorie.

Drie pijlers: humus, structuur en bodemleven

De vraag die COMPO EXPERT zichzelf dan stelde was: hoe kunnen we oplossingen ontwikkelen die inspelen op de kern van de zaak om te komen tot een gezonde bodem? Zodoende kwamen drie pijlers naar boven: voldoende stabiele humus in de bodem, een optimale bodemstructuur, en een actief, functioneel en divers bodemleven. Bemesting is dan pas de kers op de taart om juiste zuurtegraad na te streven en de benodigde nutriënten te voorzien. 

Om tegemoet te komen aan deze drie bodempijlers, biedt COMPO EXPERT nu aan de professionele groensector een volledig pakket aan unieke, effectieve en zeer kwalitatieve bodemverbeteraars. Producten die stuk voor stuk geschikt en nuttig zijn bij zowel aanleg als onderhoud.

Duurzame humusopbouw met Karisol®

Organische stof is één zaak, maar humus is nog een andere categorie. Zo bevatten organische meststoffen dan wel organische stof, maar zullen ze niet leiden tot de opbouw van stabiele humus in de bodem. En laat net humus zo belangrijk zijn omdat die een sleutelrol speelt in de bodem. Zo bepaalt humus mee het vocht- en nutriëntenbufferend vermogen, de bodemstructuur, de ontwikkeling van het bodemleven, enzovoort… je merkt het: onmisbaar. Karisol® komt hieraan tegemoet als 100% plantaardige, organische bodemverbeteraar die zorgt voor een écht duurzame bodemhumus-boost. Na een jaar in de bodem te hebben gezeten, blijft er van 100 kg Karisol® nog steeds 65 kg organische stof over!

Plantenwortels communiceren actief en gericht met het aanwezige bodemleven om samen te werken.

Karisol® Complex en Agrosil® voor fine-tuning bodemstructuur

Zoals eerder aangehaald, moet een bodem evengoed kunnen ademen, alsook vocht opnemen, vasthouden en afvoeren. Deze eigenschap wordt in hoofdzaak bepaald door de aanwezigheid en grootte van poriën, hetgeen zorgt voor een open, kruimelige tot zelfs kluiterige structuur. Poriën zijn het resultaat van een complexe interactie tussen verschillende chemische elementen. Maar we kunnen drie hoofdrolspelers herkennen: koolstof (afkomstig van humus), silicium en calcium. Ook hier heeft COMPO EXPERT de perfecte oplossingen, met enerzijds Agrosil®, een fysische bodemverbeteraar die rijk is aan silicium, en anderzijds Karisol Complex®, die zowel stabiele humus als calcium aanbrengt. Calcium dat nota bene niet de zuurtegraad beïnvloedt, in tegenstelling tot klassieke kalk.

Specifieke inhoudsstoffen bevorderen de samenwerking tussen plantenwortels en micro-organismen.

Revitalisering bodemleven met TerraPlus® ReVital

Plantenwortels communiceren actief en gericht met het aanwezige bodemleven om samen te werken, en dit in functie van de lokale en tijdelijke omstandigheden. Nieuwkomer in het gamma van COMPO EXPERT TerraPlus® ReVital vertrekt net vanuit de insteek om bodemleven, inheems of extern aangebracht, te voorzien van de ideale voedingsbodem voor een evenwichtige ontwikkeling. Specifieke inhoudsstoffen bevorderen bovendien de samenwerking tussen plantenwortels en micro-organismen. Het mooiste van al? Voor een bodemleven in topconditie hoefden we niet ver te zoeken, want TerraPlus® ReVital wordt exclusief gemaakt uit lokale, circulaire grondstoffen en is bovendien toegelaten als bio-input volgens Verordeningen (EU) 2018/848 en 2021/1165.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details