NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Draineren van betegelde pleinen, parkings, terrassen en groendaken

Draineren van betegelde pleinen, parkings, terrassen en groendaken

Insulco uit Nijvel verdeelt al meer dan 50 jaar bouwmaterialen in België. Eén van hun afdelingen, MatGeco, is gespecialiseerd in het verdelen van geotechnische oplossingen. Het aanbod van deze divisie omvat onder andere gras- en grind platen, geotextiel, afvoergoten en een breed gamma aan drainage membranen zowel voor ondergrondse muren als voor terrassen en groendaken.

Afwatering van pleinen en andere betegelde oppervlakken

Aannemers en openbare besturen schenken steeds meer aandacht aan de afwatering van betegelde oppervlakken en parkings. Enerzijds om vorstschade door opvriezende tegels tijdens de winter te vermijden, maar anderzijds ook uit ecologische overwegingen om zoveel mogelijk regenwater af te voeren voor hergebruik of voor langzame insijpeling elders in de grond. Het spreekt voor zich dat deze argumenten ook opgaan voor grotere particuliere terrassen. Speciaal voor deze toepassingen verdeelt MatGeco membranen in HD-PE, uitgevoerd in 3D-structuur met een hoog poriënvolume. Ze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen naargelang van de geplande toepassing. Er is een versie beschikbaar in dubbele structuur met geotextiel langs beide zijden (TechnoDrain 6.2), in dubbele structuur met één laag geotextiel (DubbleDrain 8.1) en een noppenbaan bekleed met geotextiel (Isoline G10). Voor afwatering van de onderbouw werd de drainagemat Isoline 20 ontwikkeld. Al deze producten kunnen zowel voor horizontale als voor verticale toepassingen gebruikt worden. Kenmerkend is hun bijzonder hoge drukweerstand, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik onder parkings en zelfs tunnels. TechnoDrain is een unieke oplossing die door Insulco speciaal ontwikkeld werd in samenwerking met de fabrikant van het materiaal.

Aanleg en drainage van groendaken

Binnen het sterk verhoogde ecologische bewustzijn valt de opmars van groendaken niet meer te stuiten. Waterdichting en afwatering vormen daarbij de belangrijkste aandachtspunten. In samenwerking met een Belgische fabrikant werd hiervoor RoofDrain ST12 ontwikkeld, een 12 mm dik afwateringsdeken met grote wateropslagcapaciteit. RoofDrain ST12 is al uitgerust met een geotextiel en biedt daarmee een handige all-in-one oplossing, waarbij enkel nog het substraat aangebracht moet worden. Dit leidt alvast tot efficiënter werken, dankzij kortere installatietijden. Hierdoor is de kleine meerprijs ten opzichte van klassieke oplossingen snel terugverdiend. Ook de mechanische weerstand van RoofDrain ST12 is opmerkelijk: het membraan biedt een uitstekende bescherming aan de waterdichting en er kan probleemloos op gelopen, zelfs gereden worden. RoofDrain ST12 kan, indien gewenst, nog aangevuld worden met een wortelwerend scherm, dat extra bescherming biedt onder het membraan. Verder kunnen groendaken ook gerealiseerd worden met geperforeerde noppenbanen zoals de DrainoTech G20, al dan niet voorzien van een geotextiel of met behulp van watervasthoudende tegels.

Een andere ontwikkeling van Insulco betreft drainageplaten, voorzien van een tiental variëteiten van voorgekweekte en volgroeide Sedumplantjes. Hiervoor werd een partnership aangegaan met een Belgische kweker. De voordelen van deze oplossing, de Sedum StockDrain, zijn talrijk en overduidelijk. Het ‘groene’ resultaat is reeds zichtbaar onmiddellijk na de plaatsing en aannemers die niet over een gedegen plantenkennis beschikken, kunnen nu ook in één enkele bewerking een volledig afgewerkt groendak realiseren. De Sedum StockDrain platen zijn opgevuld met een mineraal en organisch substraat en uitgerust met reservoirs die een optimale ontwikkeling van de vegetatie verzekeren, evenals een gecontroleerde afvoer van het overtollige water. De platen zijn makkelijk demonteerbaar en verplaatsbaar, wat bij eventuele latere werkzaamheden aan het plat dak een groot voordeel is.

Kennis en ervaring delen

Drainage is een complex gegeven en de ideale benadering wordt steeds gedicteerd door de specifieke situatie. Standaardoplossingen zijn nagenoeg onbestaand. Om die reden maakt MatGeco, de geotechnische afdeling van Insulco, zich sterk om voor elk project, samen met de klant en gesteund op hun uitgebreide kennis en lange ervaring, de juiste aanpak uit te zoeken. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details