NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De toekomst van en met robotmaaiers
Het mooie van de nieuwe zonetechnologie is dat een prachtige stadsweide in de tuin perfect te combineren is met een mooi gemaaid stuk gazon.

De toekomst van en met robotmaaiers

Steeds meer vrijheid in de particuliere tuin

De Belg is verknocht aan zijn robotmaaier. Dat bleek eerder al uit een landelijke bevraging die fabrikant Husqvarna door onderzoeksbureau iVOX liet uitvoeren. Zo was in 2020 één op de tien Belgen al trotse eigenaar; van de overige overwoog 20% er in de nabije toekomst eentje aan te schaffen. Dat zou dan wel eens een heel intelligent exemplaar kunnen zijn, menen de productspecialisten van Husqvarna. Een ontwikkeling waarvan ook de groenprofessional de vruchten kan plukken.

Met de lancering van de allereerste robotmaaier – de Solar Mower – creëerde Husqvarna al in 1995 een compleet nieuwe productcategorie. Die heeft zich sindsdien ontpopt tot een modern gamma aan toestellen voor professioneel en particulier gebruik, waarbij keer op keer nieuwe standaarden gedefinieerd werden. Een van de laatste technologische ontwikkelingen, het EPOS-systeem of Exact Positioning Operating System, zorgde in 2020 nog voor een revolutie in het professioneel groenonderhoud. En die zal zich binnenkort ook in het onderhoud van particuliere gazons aftekenen, kondigt het Zweedse productiebedrijf aan.

De particuliere tuin vergt van de satelliettechnologie een hoge precisie.

Meer flexibiliteit

Sinds dit jaar kunnen eigenaars van een Husq-varna Automower® gebruikmaken van de nieuwe AIM-technologie. AIM staat voor Automower® Intelligent Mapping en voorziet in een virtuele kaart van het gazon. Die laat toe om via de bijbehorende smartphone app verschillende zones te definiëren, zodat niet alleen maai- en niet-maaizones van elkaar onderscheiden kunnen worden, maar bijvoorbeeld ook verschillende maaischema’s en -hoogtes ingesteld kunnen worden. Zo kunnen tuinbezitters het gras en wilde bloemen in bepaalde zones laten groeien ter bevordering van de biodiversiteit of het maaischema aanpassen bij heraanleg, het inzaaien van nieuw gras of voor schaduwrijke delen van het gazon die minder vaak gemaaid moeten worden.

Het onderhoud van een tuin met verschillende zones hoeft de consument, met andere woorden, niet meer af te schrikken, waardoor tuinaannemers en -ontwerpers bij de aanleg of heraanleg opnieuw meer vrijheid krijgen. Tegelijk hoef je als groenprofessional steeds minder maaitaken op je te nemen en kan je de vrijgekomen tijd benutten voor meer lucratieve werkzaamheden.

De AIM-technologie is compatibel met Automower® 405X, 415X, 435X AWD en 535 AWD.

Naar een draadloos systeem

Hoewel de AIM-technologie toelaat om op een virtuele manier verschillende zones in de tuin af te bakenen, zijn robotmaaiers voor particulier gebruik op dit moment wel nog steeds afhankelijk van een perimeterdraad. Ook daarin komt binnenkort echter verandering. Volgend jaar lanceert Husqvarna een gloednieuwe particuliere robotmaaier met EPOS-technologie. Dat zal nog meer flexibiliteit bieden in zowel ontwerp en aanleg als onderhoud en renovatie.

“Perimeterdraden zijn gevoelig voor schade en beknotten de vrijheid in aanleg en onderhoud”, stelt Eric Norling, director of robotics bij Husqvarna. “Daarom lanceerden we in 2020 de professionele robotmaaier met EPOS-technologie. Vanaf volgend jaar is die satelliettechnologie ook beschikbaar voor de particuliere consument.”

Waarom die uitbreiding er pas drie jaar later komt, is volgens system test engineer Abdulrahman Kayali een kwestie van complexiteit. “Een private tuin is moeilijk te vergelijken met een sportterrein. Er is veel meer variatie, minder open ruimte, meer obstakels… Als je wil vermijden dat je robotmaaier in je bloemenperk terechtkomt, dan heb je een veel hogere precisiegraad nodig. Dat gaat over centimeters. De particuliere tuin stelt in dat opzicht veel hogere eisen aan de satelliettechnologie.”

Op dit moment is Husqvarna in volle testfase om de precisie van de technologie te beoordelen en de gebruiksinterface te optimaliseren. Daarnaast zal de nieuwe robotmaaier ook verbeterde prestaties leveren op vlak van objectontwijking
en toegankelijkheid.

Maai- en niet-maaizones worden via de app eenvoudig van elkaar onderscheiden.

Toekomstvisie

De AIM-technologie is vandaag al te gebruiken op de 405X, 415X en 435X AWD, en zal de komende jaren op alle nieuwe X-line modellen beschikbaar zijn. De lancering van de nieuwe Automower® met EPOS-technologie is voorzien voor 2023. Maar ook de verdere toekomst ligt stevig in het blikveld van de Zweedse fabrikant. “De robotmaaier zal steeds verder evolueren. Dankzij geavanceerde sensoren, camera’s en nieuwe technologieën zullen deze toestellen alsmaar autonomer werken, een gepersonaliseerde service bieden en advies geven over alle aspecten van de tuin in zijn geheel”, besluit innovation director Patrick Jägenstadt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details