NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De kracht van eigen kweek en diversiteit
Onkruidbestrijding in de kwekerij: tijd voor actie!

De kracht van eigen kweek en diversiteit

Al meer dan 150 jaar is Plantencentrum Van der Auwera in Aartselaar the place to be voor elke tuinliefhebber en -professional. Met een bedrijfsruimte van liefst 8.500 m² en een boomkwekerij van 40 hectare, is dit het paradijs voor iedereen met groene vingers. Groen achter de oren zijn Dries en Lynn Van der Auwera allerminst, want broer en zus staan als vijfde generatie aan het roer van dit bloeiende familiebedrijf. Een portret.

Wat in 1870 startte als een kleine boomkwekerij, is vandaag uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de sector van kwekerijen. 

“In de voorbije decennia werden letterlijk de kiemen gezaaid van waar we nu staan”, zegt Dries Van der Auwera. “De generaties vóór ons investeerden volop in diversificatie en vernieuwing, met bijvoorbeeld het kweken van rozen en sierheesters in volle grond, en de uitbouw van een plantencentrum en groothandel. Mijn zus en ik bouwen verder op die stevige pijlers. Anno 2022 zijn we erg trots op ons aanbod van 2.500 soorten planten en 500 soorten bomen.”

Het resultaat: een perceel vrij van ongewenst groen.

Controle over kwaliteit

“Een van de redenen waarom klanten voor ons kiezen, is omdat we al jaren focussen op de eigen productie van bomen en planten. Ruim 80 procent van onze omzet komt uit onze eigen kwekerij. Het overgrote deel van heesterstekjes kweken we zelf. Die aanpak zorgt ervoor dat we steeds controle houden over de kwaliteit van onze producten. En uiteraard kunnen we onze klanten zeer goed informeren over ons aanbod en bijbehorende leveringstermijnen. Dat zorgt bij hen voor extra gemoedsrust en comfort.”

“We kiezen bewust voor een zeer breed assortiment, niet voor grote aantallen per variëteit. Voor onze medewerkers is het een hele uitdaging om klanten vakkundig te begeleiden doorheen ons ruime gamma. Zelfs in deze tijden van online shoppen en virtueel klantencontact blijven we het belangrijk vinden om onze klanten – zowel hobbyisten als professionals – gepersonaliseerd advies te geven, met eerlijke info over plantensoorten, afmetingen en prijzen.”

Van bomen tot sierheester

“We kweken vooral bomen. In België behoren we tot de top vijf van boomkwekerijen met het ruimste assortiment”, zegt Van der Auwera trots. “Om een mooie, rechte boom te kweken, binden wij jonge exemplaren tegen bamboestokken. Die snoeien we tot de perfecte vorm. Daarna halen we die met de machine uit de grond, om de wortels zo weinig mogelijk te beschadigen. Grote bomen verplanten we met grondkluit, de kleinere met een blote wortel.”

“Behalve bomen kweken we ook sierheesters in pot. Op die manier hebben onze planten een waterbuffer en kunnen we die in de zomer nog planten. Een groot deel kweken we zelf uit stekjes. Ook haagplanten met kluit zijn een belangrijk onderdeel van ons assortiment.”

Mechanische onkruidbestrijding in actie: snel, accuraat en efficiënt.

Het corona-effect

De voorbije twee jaar – tijdens de coronapandemie – was het bij Plantencentrum Van der Auwera alle hens aan dek om het toenemend aantal bestellingen onder controle te houden. 

“Tuinarchitecten en tuinaanleggers hadden het razend druk. Ook particuliere tuinliefhebbers vonden vlot de weg naar onze zaak. Dankzij onze gigantische voorraad van bomen en planten konden we snel op de bal spelen. Dankzij onze eigen productie waren we niet afhankelijk van externe leveranciers. Een opvallende trend is trouwens dat kleinere tuinaanleggers bestellingen vaker in één keer komen ophalen, om zo zelf hun klanten vlotter te kunnen bedienen.”

Duurzaamheid

Samen met collega’s uit de sector zetten Dries en Lynn Van der Auwera hard in op duurzaamheid en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk bij het kweken van bomen en planten. 

“We sparen kosten noch moeite om zo milieuvriendelijk mogelijk te produceren. Zo zetten we fungiciden en pesticiden enkel doelgericht in, dus plant- en perceelgebonden.”

“Drie jaar geleden zijn we ook gestart met mechanische onkruidbestrijding. Het aanplanten van onze bomen gebeurt gps-gestuurd, waardoor onze machine – die eerder in de fruitteelt ingezet werd – nauwgezet haar werk kan doen. En uiteraard besteden we vandaag ook veel aandacht aan het zuinig omgaan met regenwater. Tussen onze bomen zaaien we grasstroken, waardoor hemelwater gedeeltelijk naar de boomwortels kan vloeien. Al die inspanningen vergen de nodige investeringen, maar verdienen zich op termijn dubbel en dik terug. En het voelt goed om zelf een bijdrage te kunnen leveren aan een groenere wereld…”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details