NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Blankenberge heeft aandacht  voor verleden, heden en toekomst
Natuurgebied de Uitkerkse Polder is een van de drie groene longen van Blankenberge, samen met het Zeebos en De Fonteintjes. (Fotograaf: Misjel Decleer)

Blankenberge heeft aandacht voor verleden, heden en toekomst

In onze vorige edities gaven we u een kijk op groene initiatieven in Leuven, Aalst en Kortrijk. Deze keer brengen we de focuspunten in het groen- en klimaatbeleid van de kuststad Blankenberge, met enkele verrassende projecten.

Jurgen Content is naar eigen zeggen “al sinds mensenheugenis” actief in de Blankenbergse gemeenteraad. Samen met de burgemeester is hij er al het langste bij, van begin 2001. Sinds 2013 zetelt hij in het schepencollege en behoren Milieu, Openbaar Domein en Groenbeheer tot zijn bevoegdheden. De eerste schepen vertelt ons over de acties die de badstad groener en klimaatbestendiger maken.

Jurgen Content is eerste schepen van Blankenberge. Milieu, Openbaar Domein en Groenbeheer vallen onder zijn bevoegdheden. (Beeld: Blankenberge)

Drie groene longen

Wie denkt dat Blankenberge slechts bestaat uit stad en strand, heeft het goed mis. Jurgen Content leert ons dat drie grote groene longen de stad omgeven: de Uitkerkse Polder, De Fonteintjes en het Zeebos. 

Natuurgebied de Uitkerkse Polder is een authentieke kustpolder van 1.400 hectare groot. Een uitgestrekt weidelandschap met zilte en vette graslanden waar talrijke weidevogels huizen en trekvogels verpozen. Het wordt beheerd door Natuurpunt, net als De Fonteintjes: een langgerekt duinengebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden. Natuurpunt is partner van de stad inzake natuurbeheer en kan, net als andere erkende natuurverenigingen, premies bekomen voor de aankoop van natuurgebied.

Het provinciedomein Zeebos werd eind jaren ’90 aangelegd om de ongebreidelde uitbreiding van de Zeebrugse haven tegen te houden. Eerste schepen Content kondigt nu groot nieuws aan: “Het bosgebied, nu 41 hectare groot, wordt uitgebreid met 2 hectare en 7.500 extra bomen.” 

Ontharding en vergroening

Blankenberge zet sterk in op ontharding. De stad geeft het goede voorbeeld met een aantal grote projecten. “Zo maakt binnenkort een volledige rijlaan tussen Blankenberge centrum en het natuurgebied De Fonteintjes plaats voor een extra duinenrug met een fietspad.” 

Vergroening van publieke ruimte gebeurt meestal samen met de vernieuwing van voetpaden, straten en pleinen. Schepen Content doet uit de doeken hoe ze de aanplant van nieuwe bomen aanpakken: “We hebben geleerd dat we dat best doen in samenspraak met de bewoners, anders kan je achteraf wel wat klachten krijgen, over een gebrek aan parkeerplaats of schaduw op zonnepanelen bijvoorbeeld. Toen we recent merkten dat we de bomen in de Schilderswijk moesten rooien omdat ze te groot werden, vroegen we de bewoners om hun mening. De meesten prefereerden gelukkig dat er minstens evenveel bomen in de plaats komen.” Werk aan de winkel voor de groendienst, dus. En niet alleen in de Schilderswijk. Tegen 2024 verdwijnen de parkeerplaatsen op de Grote Markt onder de grond en komt er bovengronds heel wat groen in de plaats.

Het Blankenbergse Zeebos wordt uitgebreid met meer dan 2 hectare, en er worden 7.500 nieuwe bomen geplant.

Milieupremies

Naast energiepremies voor woningen reikt Blankenberge ook milieupremies uit voor inspanningen voor een grotere biodiversiteit en natuur- en landschapswaarde. “We belonen onze inwoners voor de bescherming van zwaluwnesten en voor de aanleg van groendaken en kleine landschapselementen zoals hagen, heggen, houtkanten en de typische knotwilgenrijen die passen in het historisch beeld van het buitengebied”, aldus Jurgen Content.

Uitkerkse polder (Fotograaf: Misjel Decleer)

Stijgende zeespiegel 

Respect voor het groene heden en verleden dus. Maar ook aan de toekomst wordt gedacht. De stad slaat de waarschuwingen voor de stijgende zeespiegel niet in de wind. Het project ‘Topkust’ legt bepalingen op voor bouwprojecten aan de kustlijn, zodat ze ‘water resilient’ zijn. En samen met AMDK, het Agentschap Maritieme Dienstverlening Kust, worden waterkerende elementen in het kustlandschap geïntegreerd. 

De schepen licht toe: “We hebben in Blankenberge nog geluk, want onze dijk ligt zo’n drie meter boven het strandniveau; in andere Belgische kustgemeenten is dat maar twintig centimeter. Toch verhogen we de dijkglooiing, om klimaatbestendig te zijn. We zien erop toe dat de waterkerende elementen die we plaatsen meer zijn dan dat: we geven ze ook een functie voor wandelaars en toeristen en een esthetisch uiterlijk, waardoor het niet opvalt dat ze eigenlijk onderdeel zijn van de kustverdediging.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details