NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Betterbuxus®: een gepatenteerde oplossing van kwekerij Herplant
Herplant kweekt meer dan 200 soorten buxus.

Betterbuxus®: een gepatenteerde oplossing van kwekerij Herplant

Een vroegbloeiende plant die snoeien makkelijk verdraagt en goed haar vorm behoudt: die wil iedereen toch? Toch leek buxus de voorbije jaren enkele van haar pluimen te verliezen. Gelukkig hebben de verschillende variëteiten van deze groenblijvende plant nog heel wat te bieden, zowel in privétuinen als in grotere parken. Didier Hermans van Herplant BV praat ons bij over de nieuwste ontwikkelingen in zijn kwekerij, die al bijna veertig jaar buxus en taxus verdeelt. 

De kwekerij in Vosselaar vanuit de lucht.

In 1985 richten de broers Hermans in Vosselaar Herplant BV op vanuit het bedrijf van hun ouders. De familie Hermans was tot dan vooral actief in tuinaanleg en kweekte voornamelijk coniferen. Vanaf 2000 bouwden Didier, Louis en Luc de afdeling tuinaanleg af ten voordele van de kwekerij. “We snoeien alle drie graag, dus zijn buxus en taxus voor ons de logische keuze”, lacht Didier. “Buxus was bij de oprichting van Herplant nog niet erg populair in privétuinen, maar daarin kwam snel verandering. Zo brachten we in 2005 het boek ‘Buxus’ uit, samen met Harry Von Trier. Door de grote diversiteit in groei en plantvorm hebben we voor elke toepassing een aangepaste variëteit.” 

Vandaag is buxus nog steeds de focus van het familiebedrijf, waar de volgende generatie intussen ook aan het werk is. De plant staat bekend als een trage groeier. Dat bevestigt Didier: “Buxus wordt meestal gestekt. Na zeven maanden kun je een plantje inpotten. Twee jaar na het stekken heb je een jonge plant. Een vaste bol met een diameter van een meter is ongeveer achttien jaar oud.” Herplant BV verkoopt zijn taxus- en buxusplanten zowel aan tuinarchitecten en hoveniers als aan groothandel en tuincentra.

Buxus sempervirens in volle grond.

Risico’s en resistentie

Naast kweken doen de gebroeders Hermans ook heel wat onderzoek op basis van hun collectie van meer dan 200 soorten en cultivars. Daaraan hebben ze door veredeling nog nieuwe rassen toegevoegd. “Een doorbraak in ons onderzoek was de ontwikkeling van rassen die resistent zijn tegen de meeste schimmels. Na een intensief veredelingsprogramma in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) brachten we Betterbuxus® op de markt. Die plant is nog niet vrij verkrijgbaar en verkopen we enkel rechtstreeks aan hoveniers, tuinarchitecten en historische tuinen. Vanaf volgend jaar zijn deze gepatenteerde planten ook te vinden in de Verenigde Staten.”

Naast schimmels was de grootste uitdaging van de voorbije jaren de buxusmot. “Niet de invasieve exoot zelf vormde een risico, want buxusmot is vrij eenvoudig te behandelen met biologische bestrijdingsmiddelen. Vooral de desinformatie over buxus, die via de nationale media werd verspreid, bedreigde onze planten”, aldus Didier. “Het eenzijdige beeld van een plant die niet bijdraagt aan de biodiversiteit klopt simpelweg niet. Buxus sempervirens is een inheemse soort in België. Wereldwijd zijn er een honderdtal wilde buxussoorten te vinden, waarvan de meeste tropisch. Er zijn cultivars met grote en kleine bladen, soorten die geschikt zijn voor lage en hoge hagen. Buxus groeit bovendien op elke grond, kan goed om met droogte, en kent verschillende bloeitijden. Zo helpen de vroegbloeiende soorten bijen in de lente aan voedsel.”

Na twee jaar heb je een jonge buxusplant.

Innovatieve plant in historische tuinen

Om de negatieve berichtgeving te counteren lanceerde Herplant BV de website Buxuscare, waar duizenden bezoekers in vier talen informatie vinden over de verzorging van hun dierbare plant. Een harde kern van tuinliefhebbers is de plant trouw gebleven en intussen is buxus opnieuw aan een opmars bezig. “Enkele projecten waarop we heel trots zijn, zijn onze samenwerking met de wereldbefaamde tuinarchitect Wirtz en het gebruik van Betterbuxus® in meer dan vijftig historische kasteeltuinen. Denk aan het Château de Villandry​ in de Loirestreek en de koningstuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn. In dit soort tuinen weet de buxus echt te stralen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?