NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Automatisch maaien absolute troef voor elke producent van graszoden
Twee TM-2050 robotmaaiers werden gekoppeld aan de WiseNav® GPS-RTK technologie om drie referentievelden te maaien.

Automatisch maaien absolute troef voor elke producent van graszoden

Betere en snellere productiekwaliteit

Graszoden kweken en ze in rollen verdelen vereist nauwgezetheid en discipline. Het is de garantie voor een eindproduct van superieure kwaliteit, dat klaar is om te leggen en vrij is van schimmelziekten. Tegelijk moet de productietijd zo kort mogelijk zijn. Aan uitdagingen dus geen gebrek. Op initiatief van Belrobotics, fabrikant van robotmaaiers, is een grootschalige test in een echte situatie uitgevoerd die een nieuwe, efficiëntere en effectievere werkmethode aan het licht heeft gebracht.

Vóór graszoden een kwalitatieve grasmat zonder onkruid vormen, zijn ze verschillende maanden na het inzaaien met veel zorg onderhouden door professionals. Daarna zijn ze verplaatst met speciale machines, opgerold en verpakt op palletten om ze gemakkelijk te kunnen vervoeren en leggen. Op die manier krijgen privétuinen, sportterreinen en openbare ruimtes in recordtijd een mooie grasmat. 

In de praktijk is dit echter lang niet zo eenvoudig als het klinkt. Graszodenkwekers moeten namelijk rekening houden met de uitdagingen van het klimaat, het gras in de juiste hoeveelheden besproeien, én ervoor zorgen dat ze kant-en-klare graszoden met een constante kwaliteit en in een zo kort mogelijke tijd kunnen leveren.  

Om de producenten van graszoden te helpen om de kwaliteit van het gekweekte gras te verbeteren en het verschil te maken met hun concurrenten, heeft Belrobotics samen met de bekende Nederlandse producent Direct Gazon een maaitest in echte omstandigheden georganiseerd.

Test in real-life

Om de producenten van graszoden te helpen om de kwaliteit van het gekweekte gras te verbeteren en het verschil te maken met hun concurrenten, heeft Belrobotics samen met de bekende Nederlandse producent Direct Gazon een maaitest in real-life georganiseerd. Die had een aantal specifieke doelstellingen: de kostenefficiëntie van automatisch maaien vergelijken met die van traditioneel maaien; de flexibiliteit van de gerobotiseerde oplossing controleren bij veranderingen in het terrein; de impact ervan vaststellen en de resultaten analyseren op het vlak van besproeiing en bemesting.

Voor de test werden twee TM-2050 robotmaaiers gekoppeld aan de WiseNav® GPS-RTK technologie. Zo werden drie referentievelden gemaaid. De test werd parallel uitgevoerd met de klassieke maaimethodes die de fabrikanten gebruiken. Er werden twee maaibeurten uitgevoerd, één na vijf maanden en één na acht maanden, zodat de resultaten konden worden geïnterpreteerd en eventuele aanpassingen konden worden gedaan.

‘Live’ aanpassingen voor perfecte maaibeurt

De grootste uitdagingen van automatisch maaien waren al snel duidelijk… maar ook op de oplossingen was het niet lang wachten. Diederick Geerinck, sales & marketing manager bij Belrobotics: “We hebben gezocht naar het beste evenwicht tussen de gewenste maaicapaciteit en de verwachte maaikwaliteit. Daarvoor hebben we drie aanpassingen doorgevoerd: we optimaliseerden de positie van het laadstation, we gebruikten verschillende gps-zones zodat de robot zelfs kon maaien tijdens het besproeien, en we stelden de maairichtingen beter af.”

Er werden twee maaibeurten uitgevoerd, één na vijf maanden en één na acht maanden. De conclusie was dat bij het gebruik van robotmaaiers de graszoden drie maanden eerder klaar zijn voor verkoop.

Traditioneel maaien versus automatisch maaien

Op het einde van de eerste fase (na 5 maanden) bleek het gewicht van het gras dat door de robot was gemaaid hoger te liggen (1,8 kg tegenover 1,1 kg) en waren de wortels aanzienlijk beter ontwikkeld. De kwaliteit van het gras was daarbij identiek. Het was echter wachten tot de tweede maaibeurt (na 8 maanden) tot de graseigenschappen vergelijkbaar waren met deze van traditioneel maaien. Conclusie: dankzij het gebruik van robotmaaiers zijn de graszoden drie maanden eerder klaar voor verkoop. 

Uit deze test in levensechte omstandigheden onthouden we verder dat tot 68.000 m2 gras om de twee, drie dagen op 30 mm gemaaid kan worden, dat de inworteling zichtbaar sneller verloopt, dat het risico op onkruid en schimmels veel lager is, en dat automatisch maaien continu kan gebeuren dankzij de afbakening van werkzones of verboden zones voor het besproeien of oogsten van specifieke zones.

Deze eerste resultaten mogen dan wel bemoedigend zijn, het is duidelijk dat de verdere analyse meer gericht zal zijn op ‘finetuning’. Even duidelijk is echter dat de technologie en de knowhow van Belrobotics vanaf vandaag ter beschikking gesteld worden van graszodenproducenten om hun productie te optimaliseren en deze zo efficiënt mogelijk te maken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details