- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
De Nederlandse en Belgische boomkwekerijsector heeft tijdens de coronacrisis goed gedraaid. Kwekers die zich toeleggen op Belgische overheidsprojecten vormen daarop een uitzondering, omdat overheidsprojecten on hold gingen of werden afgeblazen. Dat concludeert Greenpro na gesprekken met kwekers uit beide landen. Niet alleen de lockdown ligt daaraan ten grondslag. Ook schaarste is zowel een oorzaak als een gevolg van de run op groen.,
Er waren ook kwekers die later in het jaar in spanning zaten. David Moerings kweekt Skimmia in het Nederlandse Boskoop. Toen in maart de handel enkele weken op slot ging, maakte Moerings zich daar weinig zorgen over. Maar in het najaar van 2020, toen de ondernemer behoorlijk wat orders had lopen bij Belgische en Nederlandse tuincentra, sloten deze hun deuren. Dat zorgde voor een streep door de oorspronkelijke tuincentra-orders. Ook bloemenwinkels en bouwmarkten in Duitsland zegden orders af.
Moerings: “We hebben flink gepuzzeld hoe we de producten op een andere manier konden afzetten. Vooral bij de wat grotere potmaten die bestemd zijn voor tuincentra, zoals P7,5 en P10 die we vooral in oktober en november verkopen, was dat moeilijk: hun middenprijs was een stuk lager dan normaal. Met ketens die hun afspraken niet konden nakomen zijn we aan tafel gaan zitten. We hebben naar flexibele oplossingen gezocht, zoals een deel door te laten verkopen aan een andere partij, of wekelijks kleinere partijen te leveren in plaats van in één grote levering, zoals dat gebeurt bij grote Skimmia-acties van tegen de honderd karren. Daar zat tijdsdruk achter, want zodra Skimmia gaat bloeien, kun je hem niet meer verkopen. We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk planten bleven staan. Als meer kwekers dat hadden moeten doen, was er komend jaar een overschot ontstaan. Gelukkig hebben we eind januari en in februari de schade goed ingehaald. Al bij al was het geen slecht jaar, maar het had beter gekund.”
Willaert Boomkwekerij in het Belgische Roeselare is een groothandelsbedrijf met afdelingen tuinaanleg, tuincentrum, cash & carry, gemeenten en steden. Het werkt met zestien productiebedrijven die uitsluitend voor Willaert kweken, en daarnaast is het een handelsbedrijf. Het koopt veel in Nederland in, maar ook in Frankrijk, Duitsland en Italië.
Bart Jackers van Willaert zit al meer dan twintig jaar als verkoper in het vak en heeft met 2020, toen corona toesloeg, zakelijk gezien het beste jaar ooit meegemaakt: “Planten en bomen voor de groensector zijn als warme broodjes over de toonbank gegaan, waardoor er tekorten bij de kwekers ontstonden. In de maand mei van dit jaar waren we bijna opgelucht dat de extreme drukte een beetje afnam, want we kregen moeite om bestellingen compleet te krijgen.”
Toen corona in maart 2020 uitbrak en overheden afkondigden dat even niemand in fysiek contact mocht komen met elkaar, heeft Willaert Boomkwekerij wel kort in spanning gezeten over hoe de situatie zich zou ontwikkelen. Het bedrijf lag in die periode ongeveer tien dagen stil. Voor werk konden transporten doorgaan, maar er golden wel strenge maatregelen voor de fysieke omgang tussen mensen.
Jackers: ‘Ons bedrijf telt meer dan honderd medewerkers en maakt dagelijks dertig vrachtwagens klaar voor transport. We hebben in die tien dagen ons logistieke apparaat onder de loep genomen, om te kijken hoe we dit zodanig konden inrichten zonder dat er fysiek contact zou plaatsvinden. Toen we dat op orde hadden, zijn we weer opgestart. Verkopers in de binnendienst zijn zoveel mogelijk van huis uit gaan werken, waardoor er op kantoor meer ruimte vrijkwam voor administratief personeel. Op kantoor werden ook schermen geplaatst.’”
Willaert Boomkwekerij is blijven uitleveren. In Italië was de corona-situatie zeer ernstig. Met dat land lag de handel drie tot vier weken stil, waardoor hier tot mei niet ingevoerd kon worden.
Vanaf mei normaliseerde de handel, en richting het najaar gingen de zaken bovengemiddeld goed. “In mei 2020 hebben we bovendien ontzettend geprofiteerd van de opening in april van Belgische tuincentra die dierenvoeding verkopen. Omdat mensen niet op vakantie mochten, investeerden zij massaal in hun tuin.”
Boomkwekerij Fleur is een grote importeur, distributeur en groothandel in bloemen en planten in het Belgische Zonnebeke. Het bedrijf levert voornamelijk aan tuincentra en grootwarenhuizen, en is voor een klein deel actief op de openbare markt. Projectmanager Lien Vanpoucke: “Fleur heeft in alle segmenten geboomd tijdens de coronacrisis. Mensen mochten niet meer uit eten in restaurants en op vakantie, en gaven prioriteit aan onder andere hun tuininrichting. Doordat de winkels in de loop van 2020 weer open mochten, heeft corona een beperkte impact op ons gehad. Helemaal zijn we niet gespaard, want de periode waarin de winkels sloten, vormt normaliter voor ons de drukste periode van het jaar. Maar we kwamen eind 2020 op hetzelfde niveau terug als 2019. 2021 werd vervolgens een zakelijk jaar als nooit tevoren.”
Boomkwekerij Udenhout in het Nederlandse Udenhout heeft ook een buitengewoon goed jaar gedraaid tijdens corona. Snel werden er maatregelen getroffen om fysiek afstand te kunnen houden van elkaar. Het gros van de leveringen kon Boomkwekerij Udenhout vrij vroeg weer oppakken. Partijen die waren afgezegd zette men terug of verkocht men alsnog door de creativiteit aan te spreken.
Verkoper Franky Vandeputte heeft zijn klanten vooral in Frankrijk. “Voor zowel Frankrijk als België is de omzet toegenomen, sowieso doordat Boomkwekerij Udenhout er sinds vorig jaar een verkoper bij heeft in zijn team. Door de Brexit legden Engelsen en Ieren in het najaar van 2020 massaal voorraden aan voordat de maatregelen aan de VK-grenzen in werking traden. Door de business-to-business handel op Engeland leverde dat voor Boomkwekerij Udenhout behoorlijk wat op. Ook voor het komende jaar zijn er over de hele linie veel orders geplaatst, ook vanuit België. Er is schaarste op het gebied van alles: bomen, bos- en haagplantsoen, in het bijzonder op het gebied van fruitbomen.”
Boomkwekerij Dirk Waelkens in het Belgische Zulte ligt op een half uur afstand van Gent. De core business bestaat uit taxus, haagplanten, sierplanten en kerstbomen.
Zoon Bert nam in 2016 het bedrijf van zijn vader Dirk over: “Het jaar 2020 hebben we goed doorstaan, maar ook in 2019 merkten we al een tekort aan planten en bomen. Dat tekort is te wijten aan een samenloop van factoren zoals een tekort aan kwekers – veel bedrijven in België zijn reeds gestopt –, vervanging door de schade van de droge zomers, en heraanleg van tuinen nadat grote perken aangetaste buxus zijn vervangen.’
Bij de start van de lockdown in maart 2020 zat Waelkens met de handen in het haar: “Van maart tot mei wordt hier het grootste deel van de productie van 2019 verkocht, wat een ramp betekende bij een totale lockdown.”
Normaal gesproken start Waelkens die maand met de productie van zijn containerteelt. Taxus en haagplanten worden in april in de volle grond geplant. Het bedrijf had daarvoor reeds alle materialen ingekocht bij de leveranciers. “We wisten niet hoe deze crisis zou uitpakken, onze vrees was dat we alles konden weggooien. Maar nu we de volledige balans opmaken, kunnen we opgelucht ademhalen en zien we dat we even goed gedraaid hebben als andere jaren. Wellicht was 2020 zelfs nog iets beter dan 2019.”
Waelkens concludeert dat de boomkwekerijsector in België over het algemeen goed is weggekomen, vergeleken met andere sectoren – de horeca- en reisbranche voorop. “We mogen nauwelijks klagen”, vindt hij.
Hoewel de algemene tendens positief is, was het tijdens de coronacrisis niet overal rozengeur en maneschijn in de Belgische boomkwekerijsector. Waar in Nederland volgens Thomas de Ruiter van Boomkwekerij Udenhout de aanbestedingen bij overheden doorgingen aangezien de bouwplannen jaren van tevoren klaarliggen, was in België op de openbare markt een ander beeld zichtbaar.
“De particuliere markt is booming, maar ik heb de indruk dat sinds de komst van corona de openbare aanbestedingen op een lager pitje staan”, merkt Jackers van groothandel Willaert Boomkwekerij op. “Sterker nog, die projecten hebben door corona allemaal stilgelegen en zijn uitgesteld of afgeblazen. Overheden plannen projecten wel van tevoren in, maar door omstandigheden worden die deadlines sowieso regelmatig overschreden. Kwekerijen die veelal voor overheidsprojecten kweken, hebben het in elk geval moeilijk in België. Groen blijft dan ook een positieve invloed hebben in het straatbeeld. We hopen dat de draad snel weer wordt opgepakt.”