NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Zwemvijvers:  informeer je goed en informeer juist
Een donkere waterdichting zorgt voor enkele graadjes meer – gratis.

Zwemvijvers: informeer je goed en informeer juist

Er is een grote vraag naar zwemvijvers, maar er bestaat ook heel wat verwarring. Termen zoals ecologisch, natuurlijk, biologisch en hybride worden vaak door elkaar gehaald en misbruikt. De eindklant heeft recht op juiste informatie. Hij wil zich niet ‘bedrogen’ voelen door allerlei beloftes die niet vervuld werden.

Beloof niet het onmogelijke

Een zwemvijver is een alternatief voor een zwembad, maar is wel anders. En ook al zien sommige zwemvijvers er bijna net hetzelfde uit als een zwembad, toch zijn er verschillen. Bij zwemvijvers is er een ‘nauwe samenwerking’ met de natuur en de natuur is onderhevig aan allerlei fluctuaties. Seizoen en weersomstandigheden beïnvloeden de helderheid van het water en de groei van bijvoorbeeld algen.

Een zwemvijver aanleggen met een witte (of andere licht gekleurde folie) en beloven dat het water altijd kristalhelder zal zijn, dat er geen aanslag zal optreden op wanden en trappen, en dat er nauwelijks onderhoud zal moeten gedaan worden…: dat is niet erg wijs. Zoiets vraagt heel wat inspanning, bij een zwemvijver meer inspanning dan bij een zwembad, waar men vaak agressieve zuren toepast.

Helderheid is bij goed aangelegde zwemvijvers de meeste dagen van het jaar helemaal geen probleem. Integendeel, meestal ziet men een eurocent liggen op de bodem. Dat komt doordat in een zwemvijver de vuildeeltjes worden verwerkt door de natuur – ze worden uit het water gehaald.

Vlekken en begroeiing op wanden, trappen en bodem, dat is een ander verhaal. Dat heeft te maken met de biofilm die er groeit. Op en tussen deze film met micro-organismen kunnen zich kalkdeeltjes vastzetten en kunnen er algen gaan groeien. Dat zorgt voor een soort ‘marmereffect’ dat we ook zien in de natuur, bijvoorbeeld op stenen in de Middellandse Zee. Op donkere folie is dit uiteraard veel minder zichtbaar en kan het zelfs mooi zijn. De eindklant kan deze begroeiing aanvaarden of haar op regelmatige basis te lijf gaan met borstel en stofzuiger. 

De zwemvijver als centraal punt in de tuin, letterlijk en figuurlijk.

Zwart is warmer

Zwart is de kleur die het meest ‘zonnewarmte aantrekt’. Dit betekent dat zwemvijvers voorzien van een zwarte waterdichting profiteren van gratis verwarming door de zon. En dat scheelt echt. De watertemperatuur ligt er in de zomer 4 à 6 graden hoger dan in een bad met lichte waterdichting. Ook wanneer de eindverbruiker beslist het bad bij te verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp, zal dit een groot verschil in energieverbruik betekenen. En dat energie momenteel erg duur is, weten we allemaal. 

Het filterende moeras werkt en mechaisch en biologisch.

Niet alles even ecologisch

Zwemgelegenheden worden vaak opgebouwd met muren in beton of betonsteen. Ook bij zwemvijvers zien we vaak ingewikkelde constructies met veel muren, ligzones, een trap… Betonconstructies zijn een zware ingreep in de tuin en hebben een hoge milieu-impact. Een zwembadvloer gemaakt met dubbel gewapende beton is wellicht goed en degelijk, maar is het nodig?

Een zwemvijver gewoon uitgegraven in de tuin, met schuine wanden en met als rand bovenaan een latje ecolat en als waterdichting een uitgevouwen folie, heeft de minst negatieve milieu-impact op het vlak van basisconstructie.

Wanneer we zwemvijversystemen in volgorde van ‘meest ecologisch’ naar ‘minst ecologisch’ zetten, komen we tot volgend rijtje: moerasbed downflow, moerasbed upflow, moeras + meerkamerfilter, trommelfilter, moerasbed + hydrolyse zonder zout. Een stapje verder is hydrolyse met zouttoevoeging. Maar dat is geen zwemvijver meer, want er wordt chloor gevormd en dus is het wel degelijk een zwembad. De combinatie van zout en chloor heeft bovendien een grote negatieve impact op de levensduur van veel materialen zoals metalen en waterdichtingen.

En wat met ‘systemen die omgeschakeld kunnen worden’? Men gaat die onterecht vergelijken met hybride auto’s, die de ene keer op benzine rijden en de andere keer op de elektrische batterij. Maar zo eenvoudig is het niet. Om van ontsmet badwater te komen tot een biologisch werkend filtersysteem zijn er meerdere weken nodig. Omgekeerd zullen er bij overgang van een biologisch systeem naar een ontsmettend zwembadsysteem hoge dosissen ontsmetting nodig zijn. Dus het is niet ‘even op een knop drukken en van systeem veranderen’.

Een zwemvijver met rijkelijke beplanting verhoogt de ecologische waarde van de tuin.

Grote verschillen in lopende kosten

De bij zwemvijvers gebruikelijke filtersystemen werken én mechanisch én biologisch. De biofilm (= nuttige micro-organismen) doet een groot deel van het nuttige werk. Dat betekent dat het water continu moet circuleren en dat de pompen dag en nacht moeten draaien, het hele jaar rond. Energiezuinige vijverpompen of energieverslindende zwembadpompen gebruiken: het maakt op jaarbasis een groot verschil, vaak een factor vier.

Bij de meest natuurlijke zwemvijvers is het enkel de pomp die energie verbruikt. Bij ingewikkeldere systemen is er een bijkomend energieverbruik voor hydrolyse, UV, elektrolyse enzovoort. Naast energie is er ook nog de kost van behandeling en vervangingsonderdelen zoal elektrodes, meetsondes, lampen… Hoe ‘technischer’ het systeem, hoe meer de werkingskosten zullen oplopen. Eerlijk zijn naar de klant is hier belangrijk.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?