NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Alles draait om een ecologische zwemvijver
Een zwemvijver met een klassieke plantenfilter waarbij de filter aan de rand van de zwemvijver ligt.

Alles draait om een ecologische zwemvijver

Tijden veranderen, producten ontwikkelen zich, en vraag en aanbod gaan met de tijd mee. Door de combinatie van klimaatverandering en sterk stijgende energieprijzen neemt ook bij de zwemvijvers de trend toe om steeds ecologischer en zuinigere keuzes te maken. 

“Tot op de dag van vandaag verliezen zwembaden terrein, steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een zwemvijver”, vertelt Len de Wulf van de Wase Vijverwinkel. “De stijgende energieprijzen hebben mensen afgeschrikt, waardoor ze op zoek gaan naar alternatieve opties voor een zwembad. Een zwemvijver is daarin een mooie oplossing omdat deze veel minder energie verbruikt.” Stefaan Verbauwhede van Verpi vult aan: “Naast de stijgende energiekosten worden de percelen van tuinen steeds kleiner, een kleine zwemvijver maken is logischer dan de keuze voor een klein zwembad.” Naast de economische voordelen van een zwemvijver, houden mensen zich ook steeds meer bezig met ecologische keuzes, ook dat zien we terug in de keuzes van zwemvijvers.

Een externe filtratie weggewerkt onder de vlonder om de ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Ook zwemvijvers worden geïsoleerd

Om een groter deel van het jaar gebruik te kunnen maken van de zwemvijver in de tuin en om dus langer het vakantiegevoel in eigen tuin te kunnen ervaren, kiezen zwemvijvereigenaren steeds vaker voor een goed isolerend materiaal zoals polypropyleen (PP). Waar voorheen vaak de keuze voor beton en folie werd gemaakt, kiest men er nu steeds vaker voor om PP te gebruiken. De zon en de buitentemperaturen warmen het water op. Door de beter geïsoleerde wanden en bodem gaat er minder warmte verloren en bereikt de zwemvijver sneller en langer een aangename temperatuur. 

De externe pompen

Al jaar en dag wordt er gebruikgemaakt van de klassieke filter, waterplanten in combinatie met lavastenen zorgen voor de filtering van het vijverwater. Ook hierin zien we de trend een beetje verschuiven. Men kiest namelijk steeds vaker voor een externe filtratie met trommelfilters of een bewegend bedfilter. Het voordeel van deze filters tegenover een klassieke filter is dat ze veel minder ruimte innemen, waardoor er ook in de steeds kleiner wordende tuinen meer ruimte is voor zwemgenot in een zwemvijver. 

Daarnaast zorgen de externe filters voor een betere en schonere waterkwaliteit en vereist een externe filter minder onderhoud dan een klassieke filter. Een groot nadeel van de klassieke filter is namelijk dat de zone waar al het vuil naartoe gepompt wordt op den duur verzadigd raakt. Dit volledig schoonmaken is een erg arbeidsintensieve taak, waarvan je met een externe filter geen last hebt. 

De bouw van een nieuwe zwemvijver met externe filtratie.

Recuperatie van regenwater, hot or not?

Onder de zwemvijverbouwers zijn de meningen nog sterk verdeeld. Recuperatie van regenwater voor gebruik in de zwemvijver wordt door de ene alleen maar toegejuicht, terwijl de andere hiermee nog erg voorzichtig is. Uiteraard is het ook erg afhankelijk van in welk deel van het land je een zwemvijver aanlegt. In de buurt van de grote steden is het regenwater aanzienlijk meer vervuild dan in de landelijke gebieden. 

“Wij zien de vraag naar regenwater voor de zwemvijver alleen maar groeien. Vroeger was de keuze om regenwater te recupereren veel kleiner omdat dit water geremineraliseerd moet worden. Dit was een dure techniek, waardoor de prijs gelijklag aan die van kraanwater. Nu de prijzen voor het remineraliseren zijn gedaald en de prijzen voor kraanwater zijn gestegen, is recuperatie een goedkopere optie geworden. Ook hierin merken we dus dat het niet alleen om een economische, maar ook om een ecologische vraag draait”, zegt Len de Wulf.

Een zwemvijver zorgt voor een groter ecosysteem in de tuin.

Verlichting wordt steeds belangrijker

Van een mooi en natuurlijk kunstwerk in de tuin wil je natuurlijk de hele dag kunnen genieten. Overdag zie je al het groen, de waterpartijen, waterplanten en de vijver. Zodra het donker wordt, wil men hiervan ook kunnen genieten. Waar vroeger niemand voor sfeerverlichting in de zwemvijver koos, heeft tegenwoordig de helft van de zwemvijvers al verlichting. Naast ecologie is uitstraling dus ook steeds belangrijker.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?