- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Pesticiden hebben vaak zorgwekkende effecten op zowel de natuur als de menselijke gezondheid. Het is in de sector dan ook al lang geen nieuwtje meer dat er druk onderzoek wordt gevoerd naar duurzame en economisch valabele alternatieven. Onkruid verdelgen met elektriciteit komt daarbij steeds meer op de voorgrond.
eWeeding biedt een revolutionaire aanpak van onkruidbeheer door gebruik te maken van elektriciteit, wat zowel efficiënt als milieuvriendelijk is. Opgericht door Michel en Sonja Wimmers, introduceert het bedrijf een innovatieve methode die een veelbelovende toekomst schetst in duurzame landbouw en landschapsbeheer. Michel Wimmers: “eWeeding is ontstaan uit een project dat ik heb uitgevoerd bij Bayer Cropscience. Elektriciteit is eigenlijk het antwoord op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden, en bij uitbreiding de openbare ruimte. Die trend speelt uiteraard al meer dan tien jaar. We willen dat het publiek minder in aanraking komt met die middelen, om duidelijke redenen die heel wat studies hebben aangetoond.”
“Het voordeel van elektriciteit? Het ‘kent’ de wortelwerking van een plantje”, verduidelijkt Michel. “De elektrische stroom veroorzaakt onherstelbare schade aan de cellen van de plant door elektrolyse, wat resulteert in de dood van de plant. Dit proces richt zich op alle delen van de plant, inclusief de bladeren, stengels en wortels, wat zorgt voor een langdurige effectiviteit. Dus niet alleen het bovengrondse deel, maar ook de ondergrondse delen. En dat is precies wat de traditionele chemische middelen deden. De gebruikelijke alternatieven, zoals borstelen, verbranden, … vernietigen alleen alles wat bovengronds staat. Met als gevolg dat, als het regent, het er binnen de twee à drie weken weer in vol ornaat staat. Nu hebben we een perfect werkend alternatief, maar zonder de nadelen van chemische bestanddelen die achterblijven in de grond, het grondwater, en zo in de voedselkring terechtkomen voor mens en dier.”
“Voor Bayer was het te klein om dat wereldwijd uit te rollen, dus zijn wij verzelfstandigd, om dit in de Benelux toe te passen. Want Nederland en België zijn absolute koplopers in het verbod op chemie. Extra voordeel is dat het een relatief kleine regio is, in een uurtje of twee, drie ben je van de ene naar de andere kant gereden.”
“We passen deze techniek momenteel vooral toe op twee gebieden. Als eerste gebied hebben we de invasieve exoten, zoals reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop, en als tweede om onkruid op verhardingen duurzaam weg te werken. We hebben in het begin vooral ervoor gezorgd dat je dit perfect veilig kan uitvoeren, want we werken met hoge voltages, tot wel 5.000 V. Ook hebben we gekeken wat de effecten waren op de biodiversiteit, en als laatste de effectiviteit op lange termijn. En toen we op alle drie de fronten tot meer dan bevredigende resultaten kwamen, zijn we begonnen met dit uit te rollen.”
“Onze meerwaarde als bedrijf is eerst en vooral dat we alle benodigde expertise in huis hebben, doordat ik dit zelf indertijd in Bayer mee op poten heb gezet. Die expertise gebruik ik dan niet alleen om machines en bijbehorende diensten in de markt te zetten, maar ook voor de begeleiding en opleiding. Want het is uiteraard de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen hiermee aan de slag kunnen gaan”, besluit Michel Wimmers.
Momenteel wordt een proefproject in gang getrokken om de Japanse duizendknoop weg te werken op de prachtige velden van de mooiste én grootste golfclub van het land, Royal Zoute Golf Club. Jos Vankriekelsvenne, directeur Royal Zoute Golf Club: “Ik kwam eWeeding op het spoor door een artikel in het bekende magazine voor de groensector, GreenPro. Want we hadden ons ingeschreven op het programma LIFE DUNIAS van het Agentschap voor Natuur en Bos, dat onze Vlaamse kustduinen wil herstellen door het verwijderen van woekerplanten. En zo kwamen we de Japanse duizendknoop tegen, waartegen absoluut niets helpt. Natuur en Bos stelde ons voor om alles uit te graven. Maar als je dan ziet dat die exoten zich (onder andere) in de buurt van prachtige eiken bomen van tachtig jaar oud bevinden, is dat absoluut geen optie. Door een online artikel van GreenPro te lezen stuurde ik dan een mailtje naar eWeeding. Na overleg op de golfbaan en het opgestelde plan van aanpak op basis van de inspectie van Wimmersson, hebben we besloten om over te gaan tot een driejarig programma. We zijn uiteraard zeer benieuwd naar de uiteindelijke resultaten. Wat we tot op heden zagen, is alvast veelbelovend!”