Op 15 mei brengt de Vakbeurs Openbare Ruimte in Brussels Expo opnieuw steden en gemeenten, landschapsarchitecten en groenprofessionals samen om de nieuwste oplossingen voor een duurzamere publieke ruimte te ontdekken. Ook Wimmersson, het bedrijf achter het merk eWeeding, is erbij. Zij stellen er hun elektrische paradepaard voor: de eWeeding Roller, een innovatieve machine die met gerichte stroomstoten onkruid tot in de wortel uitschakelt. Geen verbranding, geen chemicaliën, wél efficiënt, milieuvriendelijk en helemaal klaar voor de openbare ruimte van morgen.
In het Nederlands-Limburgse Valkenburg aan de Geul sleutelen Michel en Sonja Wimmers al 2,5 jaar aan slimme, elektrische alternatieven voor onkruidbeheer. Wat in 2018 begon als een innovatieproject binnen Environmental Science van Bayer CropScience, groeide uit tot een zelfstandig avontuur onder de naam eWeeding. “Toen de Benelux chemische bestrijdingsmiddelen in de openbare ruimte verbood, begon Michel te zoeken naar iets dat wél milieuvriendelijk en doeltreffend was”, vertelt Sonja Wimmers, medezaakvoerder van Wimmersson. “Na veel onderzoek kwam hij uit bij elektriciteit.”
Dat bleek een schot in de roos, want hun eerste succes kwam er met de eWeeding Trolley. Dit toestel bestrijdt met elektrische stoten invasieve soorten zoals de Japanse duizendknoop langs spoorwegen. Voor bestrating was een ander ontwerp nodig, en daarom lanceerde Wimmersson de eWeeding Roller. De robuuste machine lijkt op een grasmaaier maar heeft onderaan roterende lamellen die onder stroom staan. Zodra ze contact maken met een plantje, geven ze een gerichte stroomstoot die tot in de wortel doordringt en het onkruid definitief uitschakelt.
Waar klassieke technieken, zoals verbranden, enkel het zichtbare deel van onkruid verwijderen, pakt eWeeding het probleem bij de wortel aan. “Ja, het gaat misschien wat trager, maar je bent dan wel zeventig dagen onkruidvrij. Bij thermische methodes mag je vaak na zestien dagen al opnieuw beginnen”, legt Wimmers uit.
En dat is nog niet alles: de Roller is volledig CO2-neutraal, werkt op batterijen die je kunt opladen met zonnepanelen, en veroorzaakt geen fijn stof of nare geuren. Een verademing dus voor de gebruiker én het milieu. “En ook het bodemleven blijft gespaard”, voegt Wimmers toe. “Dat hebben we uitvoerig getest.”
Op de beursvloer in Brussels Expo staat hij straks te blinken: de eWeeding Roller. “De Trolley laten we thuis, maar de Roller nemen we mee. Bezoekers kunnen ermee wandelen en zelf ervaren hoe stevig en stabiel hij is. De machine mag dan wel 70 kilo wegen, hij is vlot manoeuvreerbaar. We tonen ook de batterijen, de lamellen, en vooral: voor-en-na-foto’s. Je kunt echt zien hoe een plantje, twintig minuten na behandeling, zwart en slap wordt”, zegt Wimmers.
Maar bij Wimmersson stopt het niet bij technologie. “We zetten ook in op begeleiding en tonen hoe je de machine juist gebruikt, onderhoudt, en hoe je je team ermee laat werken. Want een topmachine is één ding, maar een goed opgeleide gebruiker? Die maakt écht het verschil.”
Op de beurs maken bezoekers ook kennis met Rik, de Belgische vertegenwoordiger van eWeeding. “Ik zal niet alleen verkopen, maar de eindgebruikers ook tonen hoe ze de eWeeding Roller juist moeten gebruiken. Ik zorg ook voor de begeleiding na de aankoop. Ik help gebruikers dus om de nieuwe werkingsmethode succesvol in te zetten.”
Wimmersson ziet in België een markt met potentieel, zeker bij innovatieve steden en gemeenten. “We zoeken klanten die durven investeren in de toekomst. Elektriciteit op bestrating is een techniek waar nog weinig nadelen aan kleven.”
Wie z’n onkruid écht wil aanpakken, moet het bij de wortel hebben. En daar is eWeeding steengoed in.
Neem dan rechtstreeks contact op met eWeeding.