- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
De afgelopen maanden was er één ding waarop tuinaannemers steevast konden rekenen: regen. Dat bracht al de nodige extra complexiteit in hun agenda, want door de aanhoudende neerslag was heel wat onderhoud in de tuin heel lang niet mogelijk. Maar elk nadeel heeft een voordeel. Regen is dé noodzakelijke voorwaarde voor graszaad om te kiemen en te groeien. Vooral nu de temperaturen zachter zijn geworden, komen de ideale omstandigheden samen voor de aanleg van een nieuw gazon. Voor tuinaannemers een uitgelezen kans om bij klanten met oudere, soms verwaarloosde gazons met een vervilte bodem of een sterke contaminatie met onkruid, eens een volledige renovatie aan te bevelen.
Om zo’n verouderd gazon een “total make-over” te geven, begin je best met het volledig wegnemen van de grasmat. Het botweg in de bodem infrezen van het oude graszode is absoluut geen goed idee en is werk van amateurs. Daardoor verstopt men namelijk al deze organische massa in de bodem, maar daarmee is die nog niet verdwenen. Dat volume zal in de bodem verrotten en op korte termijn voor verzakkingen en oneffenheden in het nieuwe gazon zorgen. Dit is niet wenselijk voor wie kwaliteitsvol en duurzaam resultaat aan zijn klant wil afleveren. De juiste aanpak is de oude zode volledig wegnemen. Hiermee haal je niet alleen de vervilte toplaag weg, je bent ook zeker dat je de wortelstructuur van straatgrassen en ander onkruid hebt verwijderd. Ook niet te vergeten dat er in het gazon ook vaak nog een arsenaal aan onkruidzaden aanwezig is die nog niet zijn ontkiemd. Door de oude zode integraal weg te nemen ben je ook hiervan verlost.
De meest efficiënte manier om een oude graszode met grote precisie te kunnen wegnemen is met een professionele zodensnijder. We willen immers niet meer bodem afvoeren dan nodig, daarom is het belangrijk eerst met een spadesteek een doorsnede te maken van de graszode, zo kan men exact vaststellen hoe diep men moet snijden om net onder de vervilte en bruine verweerde wortellaag door te snijden.
ELIET heeft met zijn Turfaway 600 Cross Country de meest innovatieve zodensnijder op de markt. De machine is bijzonder omdat dit de allereerste zodensnijder is die voorzien is van een rupsonderstel. Hoewel de bodem er met dit regenweer ideaal bij ligt om een graszode weg te steken, is het op een vochtige oppervlak toch zaak dat de machine over een goede tractie beschikt. Het rupsonderstel van de Turfaway 600 heeft hierbij een unieke troef, want elke rups beschikte over een groot contactoppervlak van 560cm² met de bodem. Maar liefst 20 klauwen per rups grijpen in op dit oppervlak en zorgen ervoor dat de machine in elke omstandigheid een superieure tractie ontwikkelt. Dit laat ELIET toe een breed steekmes in te zetten, dat in één doorgang een zode van 60 cm breed wegsnijdt. Voor het comfort van het opruimen van de zode wordt tijdens het snijden de zode in het midden doorgesneden, zodat eigenlijk twee zoden van 30 cm ontstaan die heel wat ‘rugvriendelijker’ zijn. Bij de Turfaway 600 ligt het mes achter de machine. Daardoor komt de zode na het snijden volledig los en heb je als operator een zeer goed zicht op het werk.
Heel vaak wordt door tuinaannemers een kraan gebruikt voor het afgraven van een zode. Het vraagt heel wat vaardigheid van de kraanman om dit gelijkmatig te doen. Echter, meestal is een terrein niet toegankelijk met een kraan en mag men niet vergeten dat zelfs de lichtste graafkraan de bodem verdicht, wat geen ideaal uitgangspunt is als je net een kwaliteitsvol gazon wil aanleggen.
Een zodensnijder heeft hier heel wat voordelen: hij is compact, waardoor je naar toegankelijkheid op elk terrein aan de slag kan, door de wendbaarheid kan je quasi elke m² gazon bereiken, en het lage gewicht brengt geen schade aan de bodemstructuur. Ook hier blinkt de ELIET Turfaway 600 uit. Dankzij zijn dubbele hydrostaat kan de snelheid op elke rups afzonderlijk worden gestuurd. Hierdoor ontstaat een zero-turn wendbaarheid. Opnieuw zorgt het grote contactvlak van het rupsonderstel voor een minimale bodemdruk, die niet dieper draagt dan de losgesneden zode.
Nieuw is de ELIET Turfaway 600 On Wheels, een volledig identieke machine waar het rupsonderstel vervangen is door vier klauwbanden. Deze On Wheels variante beschikt over een 4×4 aandrijving, waardoor ook hier superieure tractie wordt gegarandeerd. De banden zijn trouwens speciaal ontworpen en vervaardigd uit vol rubber en hebben bewust een heel smal loopvlak van slechts 7.5 cm, dat ervoor zorgt dat hun klauwen zich dieper in de grasmat insnijden om zo de tractie optimaal over te brengen. Met zijn vier wielen heeft de Turfaway 600 On Wheels vier steunpunten op de grasmat, waardoor hij tijdens het snijden ongevoelig is voor oneffenheden en hierdoor de zode heel vlak kan uitsteken.
Als de oude graszode eenmaal netjes is opgeruimd, kan je met een schone lei, tussen de regenvlagen door, starten met de opbouw van de nieuwe gazonbodem om finaal het nieuwe grasmengsel in te zaaien.