- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Het jaar 2021 was een belangrijke mijlpaal in de evolutie en implementatie van RTK-gestuurde robotmaaiers. De feedback van de gebruikers van de Belrobotics GPS-RTK robotmaaiers, geproduceerd en geïnstalleerd door Yamabiko Europe, is uiterst positief. En voor 2022 kondigt Yamabiko Europe nu al de toevoeging aan van belangrijke nieuwe kenmerken die het prestatieniveau, en bijgevolg het gebruikscomfort en de gebruikerstevredenheid, nog zullen verhogen.
‘Conventionele’ robotmaaiers werken door zich te laten leiden door het positieve magnetische signaal dat wordt uitgezonden door de ondergrondse kabel die het werkgebied afbakent. Een robotmaaier met RTK-technologie combineert dit gebruik van het magnetisch veld met navigatie op basis van nauwkeurige GPS-gegevens die door het RTK-basisstation worden verzameld.
In tegenstelling tot een normale GPS wordt deze nauwkeurigheid niet meer in meters berekend, maar komt zij overeen met ongeveer vijf centimeter. Tijdens de installatie registreert de robotmaaier de GPS-coördinaten van het werkgebied. Dit proces bestaat uit drie stappen. In de eerste stap volgt de robotmaaier de begrenzingsdraad van het werkgebied in track border-modus. Ten tweede berekent de robotmaaier de GPS-grens van het veld door de verzamelde gegevens te filteren. De derde stap is een verificatie van de GPS-grens van het werkgebied, goedgekeurd door de technicus.
Zodra het perceel is gedefinieerd en geregistreerd, berekent de robotmaaier een maaipatroon op basis van de GPS-coördinaten en zal hij dit patroon volgen om het hele gebied in rechte lijnen te maaien. Wanneer de accu leeg is, keert de robotmaaier langs de grensdraad terug naar zijn laadstation. Eenmaal opgeladen, keert hij terug naar het beginpunt van de laatste onafgewerkte strook. Na een volledige maaicyclus van het werkgebied verandert de robotmaaier het referentiepunt en wijzigt hij het maaipatroon met 45° of 90° om het verkregen visuele effect te optimaliseren.
Voorheen verliep de communicatie met de robotmaaier alleen via wifi. Nu kondigt Yamabiko Europe de mogelijkheid aan om 4G te gebruiken. Dit betekent dat het niet langer nodig is een basisstation in de buurt van de robot te installeren om GPS-correcties te ontvangen. Dankzij het gebruik van 4G kunnen correcties worden verzonden over een afstand van 10 tot 15 kilometer. Een gemeente met meerdere voetbalvelden kan dus gewoon één basisstation installeren en 4G gebruiken om de nodige correcties op de andere velden te ontvangen.
Een ander belangrijk nieuw kenmerk is dat het mogelijk zal zijn om complexere vormen te bedekken, niet alleen de rechthoekige vormen van voetbalvelden of de oefenterreinen van golfbanen. Ja, u leest het goed, ook fairways worden perfect gemaaid dankzij de RTK-technologie. En natuurlijk zal het ook mogelijk zijn om binnen een groot werkperceel complex gevormde zones in te richten.
Een derde innovatief kenmerk is de mogelijkheid om ‘no-go zones’ in een werkgebied in te stellen, dus om de robotmaaier zo te programmeren dat hij om obstakels in het werkgebied (bijvoorbeeld een doelpaal) heen gaat zonder er een draad omheen te hoeven leggen.
Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om de robotmaaier via een afstandsbediening te programmeren om zich binnen een bepaalde omtrek te verplaatsen. Dit is zowel gemakkelijk als zeer praktisch.
In het voorjaar zal Yamabiko Europe telkens twaalf BigMows installeren in drie Nederlandse gemeenten. Dit is het bewijs van het onmiskenbare succes van de RTK robotmaaiers in Nederland, waar ‘value for money’ een sleutelprincipe is in zowel zakelijke als particuliere transacties. De twee huidige modellen – de Bigmow 1050, met een maaicapaciteit van 30.000 m2 en aanbevolen voor twee voetbalvelden, en de Bigmow 2050, met een maaicapaciteit van 60.000 m2 en ontworpen voor het maaien van vier voetbalvelden of een fairway van 4 tot 5 holes – zijn zeer populair in Nederland en Duitsland.