- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Niet alleen de verkoop van zwembaden steeg de afgelopen jaren. Ook de ecologische zwemvijver won enorm aan populariteit. Deze lijkt in niets meer op het ouderwetse beeld dat mensen van een zwemvijver hebben, met een vuile waterpartij en algenslierten tussen de tenen. De hedendaagse zwemvijver biedt bijna dezelfde luxe als een zwembad, maar is een natuurlijkere inkleding van je tuin en makkelijker in onderhoud.
Een zwembad wordt chemisch gereinigd en de temperatuur kan verhoogd worden met een warmtepomp. In een zwemvijver heb je een biologische reiniging. Je gebruikt minder producten, zodat je de fauna en flora niet beschadigt. Bij een zwemvijver heb je de keuze: met of zonder vissen. Niet iedereen vindt het aangenaam om tussen de vissen te zwemmen; nochtans heeft een zwemvijver met visbestand een belangrijk voordeel, want de vissen eten het ongedierte op. Soms bestaat de zwemvijver uit twee delen: een helft met en een helft zonder vissen. Voor velen de ideale oplossing.
Tegenwoordig is de zwemvijver luxueuzer dan vroeger. “Daardoor kost een zwemvijver ongeveer evenveel als een zwembad. Daar staat tegenover dat de onderhouds- en energiekosten een pak lager liggen”, vertelt Els Meynen. Zij is zaakvoerder van E.L.S. Garden, een gespecialiseerde klein- en groothandel in kwalitatieve tuinmaterialen. “Qua afwerking doet een zwemvijver niet onder voor een zwembad. We hebben een uitgebreide keuze aan afboording en afwerkingsmaterialen. Ook voor de zwemvijvertrap bieden we verschillende mogelijkheden.”
Een zwemvijver blijft een vijver. In tegenstelling tot een zwembad is het water nooit kristalhelder blauw. Groene aanslag is niet tegen te houden. Door gebruik te maken van zwarte folie los je dat probleem op. Die folie biedt veel mogelijkheden. Je kan kiezen voor een strakke vorm of een natuurlijke vorm. Tegenwoordig bestaat er ook een 3D-folie. De folie wordt op maat gemaakt, zo kan je ze in perfecte omstandigheden en met de grootste precisie plaatsen. “Afhankelijk van de diepte, legt men soms een laagje grind op de folie. Het is dan heel belangrijk om te kiezen voor mooie ronde grind. Als je grind te scherp is, heb je risico op perforatie van de folie”, zegt Meynen.
In een zwemvijver gebruik je lava, grind of zand voor een natuurlijke filtering. Lava is de populairste keuze. Meynen: “Wij bieden een kwalitatieve lichtere lava aan. Die is uitgewassen tot diep in de poriën en wordt bij ons ook nog ontgruisd. Zo is er al veel meer vuil uit verwijderd en zijn er meer luchtgaten, wat resulteert in een lager gewicht en een betere bacteriënhechting. Bij het vullen met gewassen lava ontstaat er dus minder snel slipvorming.”
De HDPE-trap plaats je voor of na het met water vullen van de zwemvijver. “Hou er rekening mee dat je een rechte muur nodig hebt voor een trap”, tipt Meynen. “Voor de afwerking hebben we granieten elementen gemaakt die op de trap passen. Zo heeft die een natuurlijke look en gaat hij meer op in het geheel. Het graniet is gebrand en geborsteld, op die manier krijg je een ruwe structuur, zodat je niet uitglijdt. De neus is gezoet om geen schaafwonden te krijgen als je tijdens het zwemmen met je lichaam tegen de trap komt.”
E.L.S. Garden heeft een breed gamma aan mogelijkheden voor de afboording van je zwemvijver. Van traditionele zwembadboordstenen met een overhangende neus, over vlakke boordstenen, tot grote zwembadtegels. Die laatste gebruikt men meer rond traditionele zwembaden. Een zwemvijver kleedt men meestal natuurlijker in. “Of creëer een oneindige zwemvijver”, zegt Meynen. “Dat kan door gebruik te maken van een smalle afboording, waardoor het gazon tot aan het water komt. Op die manier wordt de zwemvijver volledig in de tuin geïntegreerd.”