NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Zorgeloze beregening
Tegenwoordig komt beregening bij elk tuinproject wel ter sprake, zelfs bij dak- of kleine stadstuinen.

Zorgeloze beregening

Installatieklaar dankzij aangepaste service

Terwijl onze dagen drukker en onze zomers droger worden, dreigt de tuin het slachtoffer te worden van watertekort. Vanuit de hoek van de tuineigenaar komt daarom steeds vaker de vraag naar een, bij voorkeur volautomatisch, beregeningssysteem. “Tuinaannemers hoeven zich door die vraag allerminst te laten intimideren”, zegt Bert Van de Weghe van Hydor. “Op basis van het tuinplan leveren wij een volledig installatieklare oplossing.”

Hydor is al 65 jaar actief in irrigatie en tuinberegening en verdeelt A-merken zoals Perrot, Hunter, Irritrol, Rainbird en K-Rain. 

“Onze activiteiten zijn gegroeid vanuit de land- en tuinbouw en hebben zich vervolgens uitgebreid naar sportvelden, parken en particuliere tuinen. In het verleden ging dat misschien enkel maar om luxueuze en omvangrijke tuinen, maar tegenwoordig komt beregening bij elk tuinproject wel ter sprake, zelfs bij dak- of kleine stadstuinen. Mensen zijn zich er duidelijk van bewust hoe belangrijk een goede beregening is voor het behoud van de tuin, maar willen er zelf niet noodzakelijk voor verantwoordelijk zijn. En dat geldt ook voor een tuinaannemer die een zekere garantie wil bieden op zijn aanplanten. Met een gepaste beregening hoeft hij daarvoor immers zelf niet elke dag ter plaatse te gaan. Dat spaart enorm veel werk en kilometers uit.”

Een beregeningsplan wordt maar opgemaakt wanneer het finale tuinontwerp klaar is. Bij wijzigingen in het gazon moet immers alles herberekend worden.

De drempel hoeft niet hoog te zijn

Bert Van de Weghe begrijpt wel dat niet elke tuinaannemer zich meteen comfortabel voelt bij de vraag van zijn klant naar een beregeningssysteem. “Sommigen laten zich intimideren door de elektrische component van de installatie; anderen door de grote keuze in sproeikoppen. Het is ook niet altijd evident om een efficiënt en effectief beregeningsplan op te stellen. Maar zolang de berekeningen correct zijn uitgevoerd, is de installatie zelf doorgaans niet zo moeilijk.”

Van de Weghe benadrukt nog dat het opmaken van bijvoorbeeld materiaallijsten overigens helemaal niet in handen van de tuinaannemer zelf hoeft te liggen. Hydor biedt namelijk niet alleen alle toestellen en onderdelen voor een complete installatie, maar zorgt ook voor begeleiding van a tot z. 

“In de meeste gevallen verzorgen wij de nodige beregeningsstudies en stellen we op basis daarvan een beregeningsplan en een materiaallijst op. Dat doen we allemaal zo compleet en gedetailleerd mogelijk, en complexe onderdelen zoals collectoren met elektrokleppen voor verschillende sproeizones worden zelfs volledig bij ons geassembleerd. Op die manier vereenvoudigen we de installatie en verzekeren we dat de aannemer efficiënt aan de slag kan, zonder fouten en zonder onnodige verplaatsingen omdat een bepaald koppelstuk ontbreekt.”

Zolang de berekeningen correct zijn uitgevoerd, is de installatie van de tuinberegening doorgaans niet zo moeilijk.

Basis voor een goed beregeningsplan

Opdat Hydor een offerte kan opmaken, is het uiteraard aan de tuinaannemer om de juiste informatie te verschaffen. “Als ik één tip kan geven, dan is het om op tijd aan het beregeningssysteem te denken. Een degelijke watertoevoer is alvast zeer belangrijk. Wacht echter wel totdat het finale tuinontwerp klaar is om ons de nodige plannen en afmetingen te bezorgen. Als de vorm of layout van de tuin, en in hoofdzaak het gazon, wijzigt, moet alles herberekend worden.”

“De belangrijkste gegevens die we nodig hebben, zijn de exacte vorm en afmetingen van het gazon, de ligging van de diverse plantenzones en een ruwe inschatting van de waterbehoefte van die planten. Als de ene plantenzone veel meer water nodig heeft dan de andere, is het immers belangrijk dat zij op verschillende circuits gelegd worden.”

Drijvende fonteinen en waterbeluchters.

Helpende hand

Naast het voorbereidende werk en kundige uitleg bij de diverse componenten, kan Hydor ook op de werf nog een helpende hand bieden. 

“We zien regelmatig enige terughoudendheid bij het aansluiten van elektrische componenten of het instellen van de sturing. Vaak sturen we dan onze eigen installateurs op pad om bijvoorbeeld de pomp aan te sluiten, de schakelkast te monteren, enzovoort. Indien gewenst kunnen we zelfs de volledige installatie of de dienst na verkoop op ons nemen. Dan hoeft de tuinaannemer zich ook al niet meer te bekommeren over bijvoorbeeld het vorstvrij stellen van de installatie of het vervangen van een sproeikop. Daarin zijn we redelijk flexibel, zodat elke tuinaannemer uiteindelijk wel een manier vindt om tegemoet te komen aan de vraag van zijn klanten inzake beregening.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details