NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
ZinCo introduceert Climate Roofs-app
ZinCo omarmt het idee ‘repareer het dak terwijl de zon schijnt’.

ZinCo introduceert Climate Roofs-app

Meet de échte impact van een klimaatdak

Het klimaat is een veelbesproken onderwerp, en is zowel letterlijk als figuurlijk ‘hot’. Voor een klimaatneutraal Europa in 2050 zijn er echter nog flinke stappen nodig. ZinCo, specialist in klimaatdaken, omarmt het spreekwoord ‘repareer het dak terwijl de zon schijnt’ en introduceert daarom de Climate Roofs-app.

Klimaatverandering manifesteert zich in extreme weersomstandigheden, van intense zomers tot hevige regenval. Deze uitdagingen vragen om innovatieve oplossingen, vooral in stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is. Climate Roofs transformeert zowel hedendaagse als toekomstige daken.

De vraag om te kunnen meekijken met de evolutie van de geïnstalleerde groendaken kwam uit de markt zelf.

Real-time prestatieanalyse

Een investering in een klimaatdak is één ding, maar hoe meet je de impact ervan op biodiversiteit, wateroverlastbeheersing en hittebestrijding? Hier komt de ZinCo-app Climate Roofs van pas. Deze app biedt real-time inzicht op de prestaties van klimaatdaken, waaronder waterretentie en weersvoorspellingen.

Michiel van de Bunt, bedrijfsleider ZinCo: “We kregen steeds meer de vraag uit de markt om te kunnen meekijken met de evolutie van de geïnstalleerde groendaken. Want alles gebeurt natuurlijk (letterlijk) boven de hoofden van de klanten. Vroeger was het enige ijkpunt of de aanwezige planten overleefden en/of niet bruin werden. Nu willen mensen actiever betrokken zijn bij wat hun klimaatdak daadwerkelijk realiseert. En terecht!”

Mensen willen actiever betrokken zijn bij wat hun klimaatdak daadwerkelijk realiseert.

Slim waterbeheer

De app verzamelt real-time gegevens via sensoren, zoals de waterstand op het dak, verwachte neerslag en komende hittegolven. Met deze data optimaliseert het systeem acties voor het klimaatdak, van irrigatie tot wateropslag voor toiletspoeling, om maximale prestaties te garanderen. Uiteenlopende opdrachten kunnen worden uitgevoerd, zoals het irrigeren van de beplanting, de tank voor toiletspoeling vullen, of voldoende bergingsvolume vrij maken voor toekomstige regenval.

“Die gegevens bestonden natuurlijk al langer”, gaat Michiel van de Bunt verder. “Maar dat zijn dan voornamelijk gortdroge grafieken met louter een technische weergave. Je moet misschien geen ingenieur zijn om die cijfers te lezen, maar je moet het systeem wel écht snappen. Dus ontwikkelden we via deze app een interface, waar de gegevens voor iedereen meteen duidelijk zijn. In hapklare blokken en bijhorende visualisaties.”

De interface is voor iedereen meteen duidelijk. In hapklare blokken en bijbehorende visualisaties.

Visualiseren van klimaatdakprestaties

ZinCo heeft bij het ontwikkelen van de app gebruikersgemak centraal gesteld. Het dashboard zet complexe data om in duidelijke visualisaties, toegankelijk op diverse apparaten, van smartphones tot informatieschermen. Zo worden de daadwerkelijke prestaties van klimaatdaken zichtbaar gemaakt, niet alleen als belofte, maar als concrete én meetbare realiteit.

“We gingen daar ver in. Eerst en vooral is deze app van overal te consulteren. Ook hebben we real-time gegevens toegevoegd, denk hierbij bijvoorbeeld aan weersvoorspellingen. Nu kun je duidelijk zien hoeveel kubieke meter water er nog aanwezig is op je klimaatdak. Is dat bijna niets meer, combineert de app dit met weervoorspellingen. Komt er overmorgen regen aan, dan hoef je niets te doen. Is dat niet zo, dan raadt de app je aan om extra water te voorzien. Dit is uiteraard maar één voorbeeld van de kracht van deze app.” 

“En nu Climate Roofs er is, houdt niets ons tegen om dit verder uit te breiden met extra functionaliteiten. We luisteren zoals steeds naar onze klanten, en voegen toe wat wenselijk is. En zo zul je na een tijdje een compleet overzicht hebben van je klimaatdak, zonder camera of zelf op je dak te moeten klimmen”, besluit Michiel van de Bunt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details