NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Wendbare Stage V koplopers bekrachtigen terugkeer op schranklader-markt
De toegenomen wendbaarheid, iets geringere hoogte, de grotere trekkracht en de twee rijsnelheden maken de eersteling in de nieuwe schrankladerfamilie de moeite van het uitproberen waard.

Wendbare Stage V koplopers bekrachtigen terugkeer op schranklader-markt

Ruime cabine kenmerkt nieuwe dash 8-serie

De SK715-8E0, SK815-8E0 en SK820-8E0 zijn de koplopers van een geheel nieuwe serie schrankladers van Komatsu. Ze voldoen aan de Europese Stage V emissie-eisen en zijn vanaf eind dit jaar leverbaar in Europa. Met het drietal stapt Komatsu na jaren van afwezigheid weer met volle kracht in de competitieve skidsteer-markt.

De drie nieuwe schrankladers SK715-8E0, SK815-8E0 en SK820-8E0 kregen vorig jaar oktober hun wereldwijde debuut tijdens de materieelvakbeurs Bauma. Niet alleen de krachtige en schone Stage V dieselmotor valt op, ook de ruime cabine met slimme tools en de grote wendbaarheid maken van de nieuwe serie een geduchte concurrent. Dat was te verwachten, want ook deze doordachte machines maken gebruik van de in ruim een eeuw tijd door Komatsu vergaarde kennis op het gebied van ontwerp, ontwikkeling en productie van allerhande machines. Bij de nieuwe schrankladers kan de machinist – ervaren of niet – dat volgens Komatsu gemakkelijk zelf vaststellen. Als voorbeeld worden de geavanceerde joysticks genoemd: die maken de schranklader gemakkelijker en preciezer te bedienen dan een personenauto.

Het nieuwe drietal biedt een indrukwekkend graaf- en hefvermogen. De Stage V motor van Komatsu garandeert daarbij een laag brandstofverbruik en – zeker in deze tijd van groot belang – lage emissiewaarden. Ook de toegenomen wendbaarheid, de iets geringere hoogte (hij blijft onder de twee meter), de grotere trekkracht en de twee rijsnelheden maken de eerstelingen in de nieuwe schrankladerfamilie de moeite van het uitproberen waard.

De unieke schuifdeuroptie is behouden gebleven en de wegkantelbare cabine zorgt voor eenvoudig onderhoud aan motor- en uitlaattechniek.

Stage V dieselmotor

Om zaken als onderhoud en diagnose simpel te houden maken de schrankladers gebruik van dezelfde Stage V motor als de minigravers PC45MR en PC55MR. Bij de SK715-8E0 is dat de Komatsu 4D88E-7KFD. Die levert bij de 2820 kg wegende machine een motorvermogen op van 34,3 kW, met een koppel van 140 Nm, voldoende voor een laadvermogen van 680 kg bij een bakcapaciteit van 350 liter.

De beide grotere modellen, die respectievelijk 2960 en 3140 kg wegen, maken gebruik van hetzelfde type motor, maar in een iets krachtiger versie. Deze Komatsu S4D88E-7MFD levert 37,5 kW vermogen en 168 Nm koppel. De bakcapaciteit van beide schrankladers is 400 liter en het laadvermogen respectievelijk 750 en 950 kg.

Geringe emissie

De geringe emissie van de motoren is mede te danken aan de roetfilter (DPF) en de uitlaatgasregeneratie (EGR). Die roetfilter is trouwens zeer duurzaam, want er is 6.000 uur lang geen onderhoud nodig en vervanging wordt geadviseerd vanaf 9.000 uur.

De Stage V motor levert 3 procent meer vermogen, een 7 procent hoger koppel, 5 procent lager brandstofgebruik, en geeft daarvoor in ruil 5 procent meer rendement. Dat zien we weer terug in de 8 procent hogere trekkracht en 9 procent hogere bedrijfsbelasting. Of zoals Komatsu zegt: “Meer ermee kunnen doen, is meer verdienen!”

De ingenieurs van Komatsu hebben bij het ontwerp van de nieuwe schrankladers goed geluisterd naar de wensen van gebruikers. Het resultaat is onder andere een ruime en goed ingerichte cabine.

Comfortabele ruime cabine

De ingenieurs van Komatsu hebben bij het ontwerp van de nieuwe serie schrankladers goed geluisterd naar de wensen van gebruikers. Het resultaat is een ruime cabine, die het compacte formaat en de goede wendbaarheid van de dash 8-serie weerspiegelt. In de cabine vinden we een volledig nieuwe intuïtieve 3,5 inch LCD-monitor. Het behoud van de unieke schuifdeuroptie zorgt voor een grote mate van comfort en maakt het mogelijk om non-stop door te werken. Andere vernieuwing is de comfortabele bestuurdersstoel, onder het motto: “Comfort omhoog, productie omhoog.”

De Stage V motor biedt een 8 procent hogere trekkracht en 9 procent hogere bedrijfsbelasting. Of zoals Komatsu zegt: “Meer ermee kunnen doen, is meer verdienen!”

Razendsnelle acceleratie

De bestuurder gaat snel ontdekken dat de Stage V motor met zijn hoge koppel een goede acceleratie biedt en een minimale koolstofvoetafdruk levert. Komatsu verwacht dan ook dat de nieuwe serie schrankladers “zich met hun zelfverzekerde, dynamische en opvallende profiel zullen onderscheiden van de massa.” De wegkantelbare cabine zorgt voor eenvoudig onderhoud aan de motor- en uitlaattechniek, waarbij het Komtrax-systeem de eventuele foutcodes zichtbaar maakt, zodat op tijd kan worden ingegrepen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details