NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Waterpasserende kleiklinkers met ijzersterke troeven
Passaqua Doris strak gecombineerd met cortenstaal op het terras van restaurant ’t Moorken. (Ontwerp Tuinaanneming Trenson, Adegem)

Waterpasserende kleiklinkers met ijzersterke troeven

Groen licht voor hemelwater

Voor een klimaatrobuuste omgeving is het belangrijk dat u regenwater ter plekke in de bodem laat infiltreren. Lokale hemelwaterinfiltratie draagt bij aan een gezonde grondwaterspiegel, die goed is voor een groene begroeiing, en aan beperkt overstromingsgevaar. U kunt wadi’s, infiltratiesystemen en andere ingrepen voorzien in uw projecten, maar Passaqua waterpasserende kleiklinkers bieden een eenvoudige oplossing. Ze verenigen de functionaliteit, schoonheid en duurzaamheid van standaard kleiklinkers met waterdoorlatendheid als extra troef.

Levenslang puur en authentiek

De Passaqua kleiklinkers van Wienerberger hebben een rustieke uitstraling en zuiver rechthoekige afmetingen. Net als de andere kleiklinkers van de fabrikant hebben ze een extreem lange levensduur, zijn ze vorm- en kleurvast, comfortabel en gemakkelijk te onderhouden. Als hoogwaardig bestratingsmateriaal zijn ze bijzonder geschikt voor terrassen en opritten van woningen, verharde evacuatiewegen en verhardingen van openbare ruimtes zoals parkings, pleinen, voet- en fietspaden.

U kunt de Passaqua perfect integreren in elk project door de juiste keuze uit vier kleuren – bruin, grijs, zwart en rood – en de toepassing van een legverband dat mooi aansluit bij de omgeving. Het puur en authentiek uitzicht van de waterpasserende kleiklinkers wordt door de jaren heen verrijkt met een aantrekkelijk patina. 

Passaqua Eros in wildverband als bestrating voor de parkeerruimte aan een artsenpraktijk. (Ontwerp Hofhouding Landschaps- en tuinarchitectuur, Koersel)

Waterdoorlatende verharding

Waarin de Passaqua kleiklinkers van andere verschillen, is dat ze ‘waterpasserend’ zijn. De kleiklinkers zelf zijn niet waterdoorlatend, maar ze laten het water ‘passeren’ via de voegen. Ze zijn namelijk uitgerust met afstandshouders, waardoor u ze plaatst met voegen van 6 millimeter breed. Zo kan het hemelwater ongehinderd wegsijpelen en in de ondergrond infiltreren.

Wanneer u deze kleiklinkers legt, bestaat de verharde oppervlakte voor zo’n tien procent uit voegen. Dat is het minimaal vereiste voegenaandeel voor waterdoorlatende verharding. Als u ze combineert met waterdoorlatend voegmateriaal en een goede opbouw eronder, moet u dan ook geen verdere maatregelen nemen, zoals de plaatsing van infiltratiekratten of de aanleg van wadi’s, om aan de geldende regionale en stedenbouwkundige voorschriften op het vlak van waterdoorlaatbaarheid te voldoen.

De brede waterdoorlatende voegen van de Passaqua bieden nog een bijkomend voordeel: omdat het water er snel door wegvloeit, groeien er minder gemakkelijk algen, mossen en onkruid in. Zo vraagt de bestrating weinig onderhoud om er altijd schoon uit te zien.

Aantrekkelijk architecturaal staaltje

Met al die troeven kwamen de Passaqua kleiklinkers volledig tegemoet aan de wensen van Jo Pauwels, eigenaar van bistro ’t Moorken aan natuurgebied Het Maldegemveld. Hij koos voor zijn zonneterras een bruin genuanceerde Passaqua Doris, enerzijds vanwege de natuurlijke uitstraling, anderzijds omdat de kleur en textuur mooi harmoniëren met
het restaurant.

Landschaps- en tuinarchitect Nils Trenson uit Adegem verzorgde de aanleg. Hij vertelt enthousiast over het project: “Het nieuwe terras moest geïntegreerd worden in het open landschappelijk karakter van de omgeving. We hebben oude bomen en nieuwe beplanting in het terras ingewerkt. Enkele bomen kwamen boven de vloerpas te liggen. Om de niveauverschillen op te vangen, hebben we balken uit cortenstaal gebruikt. De combinatie met de Passaqua kleiklinkers geeft een bijzonder visueel effect. Tijdens de aanleg stopte er elke dag wel een wandelaar of fietser die geïnteresseerd was in de speciale kleiklinkers.” 

Passeer eens en beleef ze zelf

Wilt u de waterpasserende Passaqua kleiklinkers zelf ontdekken? Spring dan snel eens binnen in het belevingscentrum van Wienerberger in Londerzeel of de showroom in Kortrijk.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details