NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Waterpasserende kleiklinkers als ideale verharding voor biodiverse tuinen
Volledig gamma gevelstenen en kleiklinkers ingewerkt in design bedrijfspand.

Waterpasserende kleiklinkers als ideale verharding voor biodiverse tuinen

Al meer dan 150 jaar is Steenbakkerij Vande Moortel een toonaangevende fabrikant van gevelstenen, kleiklinkers en steenstrips. Opgericht in 1864 in Oudenaarde, produceert de firma vandaag maar liefst 95 miljoen stenen per jaar, die wereldwijd erg in trek zijn. Het familiebedrijf investeert volop in nieuwe technologie, duurzame productie en biodiversiteit. Dankzij die inspanningen blijft Steenbakkerij Vande Moortel een referentie in de sector.

Met een jaaromzet van 40 miljoen euro en de inzet van bijna 200 medewerkers is de steenbakkerij uitgegroeid tot een topspeler in het segment van gevelstenen, kleiklinkers en steenstrips. Begin 2020 verhuisden alle medewerkers naar een gloednieuw, multifunctioneel gebouw langs de Schelde in Oudenaarde. Zij kunnen aan de slag in een hypermoderne en inspirerende werkomgeving. Maar ook klanten en bezoekers worden op hun wenken bediend.

Grasperken, bomen en andere beplanting zorgen voor voldoende groen in het toonpark.

Permanente conceptstore

Het nieuwe bedrijfsgebouw is opgevat als een permanente conceptstore. Omdat het volledige gamma kleiklinkers en gevelstenen ingewerkt is in het design, zowel binnen als buiten, fungeren het gebouw en het omringende toonpark als een showroom die doorlopend te bezoeken is, niet gebonden aan kantooruren en personeelsbezetting. Zowel particuliere als professionele bezoekers kunnen dus ook op zondag het gamma komen bezichtigen. 

Bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe bedrijfspand van Steenbakkerij Vande Moortele hielden alle betrokken partijen in het bouwproces maximaal rekening met de eigenheden van de ligging, in de Scheldevallei. Klanten en bezoekers die langskomen, zijn onder de indruk van de gedurfde architectuur van het pand, gelegen tussen oude loodsen langs de Schelde.

H2O Natural Clay Paving 

Steenbakkerij Vande Moortel spaart kosten noch moeite voor de ontwikkeling van oplossingen voor waterpasserende verharding. Dankzij hun specifieke natuurlijke karakter en kwaliteitskenmerken, zijn alle kleiklinkers van de fabrikant geschikt voor waterdoorlatende bestrating, In combinatie met een correcte voegvulling bieden de kleiklinkers voldoende ruimte om het regenwater via de traditionele, natuurlijke voegen tussen de kleiklinkers in de ondergrond te laten infiltreren. In tegenstelling tot bij strengpersklinkers of betonklinkers ben je dus niet verplicht om met afstandhouders te werken. 

Het H2O Natural Clay Paving-concept bestaat uit 100% natuurlijke materialen met een zeer hoge levensduur, die zo goed als volledig herbruikbaar zijn. Voor de productie van de kleiklinkers maakt de steenbakkerij maximaal gebruik van lokale en hernieuwbare grondstoffen, zoals rivierklei uit het Scheldebekken.

Ceramic Knowledge Center

Steenbakkerij Vande Moortel draagt duurzaam bouwen en biodiversiteit hoog in het vaandel. In het permanent toegankelijke toonpark zorgen grasperken, bomen en andere beplanting voor voldoende groen. De parkeerplaatsen naast het gebouw werden waterdoorlatend aangelegd, met gemalen kleiklinkers – circulariteit in de praktijk! – als verharding. 

In het bedrijfsgebouw zijn medewerkers intensief bezig met onderzoek naar onder meer waterdoorlatendheid van klinkers. Alle kennis wordt geborgd in het Ceramic Knowledge Center, dat als ideeënlabo fungeert voor architecten, studiebureaus, openbare besturen en ontwikkelaars.

Welkom in het permanent open toonpark van Steenbakkerij Vande Moortele!

Focus op biodiversiteit

De omvorming van een met beton verhard bedrijfsterrein tot een moderne functionele ruimte met oog voor de natuur, past perfect in de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit van de Vlaamse Overheid. Deze Green Deal moet de biodiversiteit op bedrijventerreinen verhogen en het draagvlak ervoor versterken. Met de aanplanting van meer dan 200 bomen en waterdoorlatende verharding draagt Steenbakkerij Vande Moortel letterlijk zijn steentje bij tot meer biodiversiteit. 

Aanvullend wordt ook bekeken hoe de oude ontginningsgebieden kunnen worden opengesteld voor meer biodiversiteit.  

Green Deal Circulair Bouwen

Naast de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit is het bedrijf ook lid van de Green Deal Circulair Bouwen. Steenbakkerij Vande Moortel deelt circulaire praktijkervaringen met andere bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, overheden en onderzoekers. De toepassingsmogelijkheden zijn heel ruim: bouwen met circulair metselwerk, circulaire tuinaanleg, urban mining (het gebruik van bouwafval als funderingslaag voor bestrating), recuperatie van secundaire klei en leem… In de toekomst zullen ongetwijfeld nog extra duurzame projecten opgestart worden.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details