NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Waterdoorlaatbare verharding met respect voor grondwaterpeil
Alle kleiklinkers van Vande Moortel lenen zich tot waterdoorlatende bestrating

Waterdoorlaatbare verharding met respect voor grondwaterpeil

De overstromingen van 2021 en de droge zomers – met de voorbije zomer als triest dieptepunt – tonen aan dat de klimaatverandering een grote impact heeft op ons dagelijks leven. Wateroverlast en droogte verplichten ons om op een andere manier te kijken naar hoe we met openbare en groene ruimte omgaan. Met het H2O Natural Clay Paving-concept reikt Steenbakkerij Vande Moortel een innovatieve oplossing aan voor een slim en duurzaam beheer van hemelwater.

Al meer dan 150 jaar is Steenbakkerij Vande Moortel een toonaangevende fabrikant van kleiklinkers, gevelstenen, kleiklinkers en steenstrips. Opgericht in 1864 in Oudenaarde, produceert de firma vandaag per jaar maar liefst 95 miljoen stenen, die wereldwijd erg in trek zijn. Het familiebedrijf investeert volop in nieuwe technologie, duurzame productie en biodiversiteit. Dankzij die inspanningen blijft Steenbakkerij Vande Moortel een referentie in de sector.

Al vele jaren werken specialisten in het bedrijf aan waterdoorlaatbare oplossingen voor de aanleg van straten, pleinen, voetpaden, opritten, terrassen… Het doel is duidelijk: enerzijds manieren vinden om hemelwater zo efficiënt op te vangen, anderzijds ervoor zorgen dat water op een natuurlijke wijze in de ondergrond kan dringen. De laatste jaren merken we immers dat het grote aandeel van verharde, verdichte oppervlaktes kan leiden tot zowel wateroverlast als een verlaging van het grondwaterpeil. Het H2O Natural Clay Paving-concept van Vande Moortel is een deel van de oplossing.

100% natuurlijke materialen met een zeer hoge levensduur

Holistische visie

H2O Natural Clay Paving past in een holistische visie om slim(mer) om te gaan met onze beschikbare ruimte. Lees: waterdoorlatend als het moet, en verharde oppervlaktes als het kan (waarbij hemelwater afgevoerd en opgevangen wordt). Of nog anders verwoord: H2O Natural Clay Paving is een van de vele puzzelstukken om een gezonde mix van duurzame oplossingen in waterbeheer samen te stellen.

Het concept bestaat uit 100% natuurlijke materialen met een zeer hoge levensduur die zo goed als volledig herbruikbaar zijn. Voor de productie van de kleiklinkers maakt de steenbakkerij maximaal gebruik van lokale en hernieuwbare grondstoffen, zoals rivierklei uit het Scheldebekken.

Unieke troeven

Dankzij hun specifieke natuurlijke karakter en kwaliteitskenmerken zijn alle kleiklinkers van Vande Moortel geschikt voor waterdoorlatende bestrating. In combinatie met een correcte voegvulling bieden de kleiklinkers voldoende ruimte om het regenwater via de traditionele, natuurlijke voegen tussen de kleiklinkers in de ondergrond te laten infiltreren. In tegenstelling tot bij strengpersklinkers of betonklinkers, bent u dus niet verplicht om met afstandhouders te werken.

Bovendien zijn alle kleiklinkers vervaardigd met uitsluitend natuurlijke grondstoffen en voldoen ze aan de hoogste Europese en Belgische kwaliteitseisen voor een zeer hoge buigsterkte en slijtvastheid. De toepassing van H2O Natural Clay Paving biedt ook een uitstekend geluidscomfort – wat bij bestratingen in woonomgevingen een doorslaggevend element is – en een 100% natuurlijk uitzicht, ook op vlak van kleurintensiteit en -vastheid. Last but not least blinkt dit concept uit in circulariteit, met ruim 90% herbruikbaar materiaal voor secundair gebruik.

Waterpasserende verharding met respect voor het grondwaterpeil

Klimaatbestendig ontwerp

Voor een klimaatbestendig ontwerp kunnen de waterdoorlatende kleiklinkers van Vande Moortel gecombineerd worden met verschillende voorzieningen, zoals het bufferen van water in wadi’s, regentuinen of waterpleinen, het afvoeren van regenwater over bestrating naar wadi’s of oppervlaktewater, het bufferen van hemelwater in bermen en het zoveel mogelijk ontharden van oppervlaktes, waardoor minder regenwater naar de riolering stroomt.

Maximale infiltratie

Een waterdoorlatende bestrating en fundering voeren hemelwater vertraagd af naar de ondergrond. Op die manier blijft de grondwaterstand op peil. De verharding moet voldoen aan een doorlatendheidsfactor van 5,4 x 10-5 meter per seconde. Concreet betekent dit dat de verharding een regenbui van 270 liter per seconde per hectare moet kunnen laten infiltreren. Daarom is de capaciteit berekend op het dubbele van dit volume.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details