NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Wat buiten staat is delicaat
In de kustregio is aandacht voor het materiaal van groot belang. Beton is hier een goede keuze.

Wat buiten staat is delicaat

Als gebruiker beschouw je deze praktische elementen als vanzelfsprekend, maar voorschrijvers en plaatsers begrijpen dat er bewuste en doordachte beslissingen genomen moeten worden op basis van onder meer stijl, locatie en functionaliteit. Metaalwaren Claerbout werpt zich op als veelzijdige partner voor zowel product als advies.

In de brede bouwsector is Metaalwaren Claerbout vooral gekend als professionele vakhandel voor ijzerwaren, bouwbeslag en allerlei machines, maar inmiddels heeft het bedrijf ook een uitgebreide afdeling gespecialiseerd in straatmeubilair. Van brievenbus tot zitbank en fietsenstalling, van een doodeenvoudig paaltje tot de volledige signalisatie, en van de meest klassieke kunststof vuilnisbak tot een designexemplaar met automatische vulgraadmeting…: het gamma van Claerbout omvat vandaag alle producten voor private, publieke en semipublieke projecten, en dat uit zowel distributie als eigen productie. De grootste uitdaging? Die bestaat erin te kiezen.

Eenheid in stijl

“Stijl is een van de meest doorslaggevende factoren in de keuze”, geeft sales manager Steven Delaere mee. “Denk maar aan de brievenbus, die sinds jaar en dag als een persoonlijk visitekaartje van de bewoner gezien wordt, of de recente alomtegenwoordigheid van oplossingen in Corten staal. Zeker in de particuliere sector, maar net zozeer in publieke en semipublieke projecten, is straatmeubilair erg onderhevig aan trends.”

Dat de focus op stijl en trends ook ongewenste neveneffecten hebben, is Delaere niet ontgaan. “In het verleden werd er in Gent bijvoorbeeld bij elk straat- of wijkproject een nieuwe keuze gemaakt qua vuilnisbakken, met als gevolg dat er doorheen de stad een groot aantal verschillende modellen verspreid stond. Het stadsbestuur heeft nu besloten om daar komaf mee te maken. De komende vijf jaar zullen wij dus het volledige arsenaal aan vuilnisbakken door eenzelfde model vervangen. Zeker in de publieke ruimte is het streven naar voldoende eenheid erg belangrijk.”

Flexibiliteit in maatwerk

Niet onregelmatig vraagt straatmeubilair ook enig maatwerk. Dat gaat in de meeste gevallen om kleine aanpassingen qua maatvoering of materialiteit. “De grote Europese fabrikanten laten dat doorgaans maar beperkt toe. Zij werken met standaardmaten of vragen voor maatwerk meteen een aanzienlijke oplage. Daarom zetten we steeds meer in op eigen productie, die het mogelijk maakt om flexibeler met dergelijke vragen om te gaan. Dat geldt tevens voor kleine oplages, al adviseren we onze klanten natuurlijk ook altijd over het economische plaatje.”

Meer verregaand maatwerk behoort dankzij de eigen productie eveneens tot de mogelijkheden. “Westtoer stelde onlangs bijvoorbeeld een ontwerper aan voor een reeks originele zitbanken, fietsrekken, picknicktafels, paaltjes, enzovoort. Inmiddels worden al die zaken door ons geproduceerd.”

Maatwerk is mogelijk in kleur, afmeting of materiaal.

Doordachte materiaalkeuze

De constante blootstelling aan weer, wind en vandalisme zorgt ervoor dat straatmeubilair het hard te verduren heeft. “De materiaalkeuze is – zoals eerder gesteld – onderhevig aan trends”, zegt Delaere, “maar moet in elk geval ook afgestemd zijn op de context waarin het object terechtkomt. De ene situatie is al uitdagender dan de andere. In een bos of vochtige omgeving zijn zitbanken uit hout bijvoorbeeld niet de meest doordachte keuze, en aan de kust vermijd je maar best alle roestgevoelige elementen uit staal. Daar is rvs wel een optie, net als beton of eventueel kunststof. Sommige materiaalkeuzes zijn evident; andere vergen iets meer achtergrondkennis of ervaring.”

Voldoende plaats voorzien voor het vereiste aantal fietsenstallingen vergt doorgaans wat rekenwerk.

Opvolging van ontwerp tot plaatsing

Delaere erkent dat doordachte keuzes niet altijd vanzelfsprekend zijn, en benadrukt dan ook de rol van Metaalwaren Claerbout als adviserende partner van ontwerp tot plaatsing. “We hebben heel wat expertise in huis en denken graag mee over uitzicht, materialiteit, functionaliteit en inplanting. Indien nodig komen we ter plaatse, of rekenen we na hoeveel fietsenstallingen er op een bepaalde ruimte bijvoorbeeld geplaatst kunnen worden, zonder in te boeten aan ergonomie. Waar nodig kunnen we zelfs de plaatsing op ons nemen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details