NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Waarop moet je letten bij een groendak?
Zee aan bloemen op het Bijen- en Vlinderdak. Beeld ZinCo.

Waarop moet je letten bij een groendak?

“Groendaken bestaan altijd uit dezelfde sedumplanten en je kunt ze enkel aanleggen op platte daken”: de clichés over zijn branche haalt Eric Waterlot, accountmanager bij ZinCo in België en Luxemburg, met plezier onderuit. Als bedenker van het ZinCo Bijen- en Vlinderdak in 2014 heeft hij een hart voor biodiversiteit. Want een betere wereld begint op je eigen dak.

De biodiversiteit verbeteren, meer water vasthouden, hittestress bestrijden of simpelweg genieten van meer kleur: de voordelen van een groendak zijn talrijk. Groendaken maken onze omgeving leefbaarder en vergroenen de wereld in kleine stapjes. “Vorige generaties hebben het milieu flink om zeep geholpen. Het is aan ons om dit recht te zetten”, zegt Eric. “Op deze manier kan ik een steentje bijdragen aan het nalaten van een groenere wereld voor mijn zoon.”

Sinds enkele jaren zijn groendaken verplicht op openbare gebouwen en ook bij particulieren groeit de belangstelling om een positieve impact te maken met hun dak. Zonnepanelen kunnen perfect geïntegreerd worden in groendaken en nieuwe ontwikkelingen zoals computergestuurde retentiedaken met het ZinCo Meteo Active systeem worden meer en meer toegepast.

Daktuin met verschillende grassen in het Arboretum van Marche. Beeld Floratoit.

Voor elk dak een systeem

Een belangrijke vraag is: kan elk dak een groendak zijn? “Voor beplanting op je dak ben je niet beperkt tot platte daken. Ook een hellend dak kan groen verwelkomen, als je de juiste systemen aanbrengt”, benadrukt Eric. “Wat voor daktuin je aanlegt, hangt samen met verschillende factoren, zoals de draagkracht van je infrastructuur. Niet alleen het substraat en de beplanting bepalen het gewicht van je groendak, maar ook het volume water dat vastgehouden wordt. Groendaken worden namelijk ook aangelegd om regen vertraagd af te voeren. Ook de oriëntatie en hoogte van je dak spelen een rol in je keuze. Schaduw en wind zijn pretbedervers bij bepaalde types planten.” 

Zijn kennis over daktuinen deelt Eric ook online, bijvoorbeeld met een meet-up voor dakhoveniers. In een half uur praat hij je bij over de verschillende aspecten waarop je moet letten bij het ontwerpen en aanleggen van een klimaatdak. Op de website van ZinCo vind je onder Events informatie over komende edities.

Gezellige daktuin met waterpartijen in mei. Beeld Anne-Marie Van Hamme.

Van vetplant tot boomkruin

Er is meer mogelijk dan de gekende sedums. Zelfs op een eenvoudig plat dak pak je vandaag uit met vaste planten die van de vroege lente tot in het hart van de herfst je huis opfleuren. Niet alleen omdat het mooi is: enkele vierkante meters bloemen bieden voedsel voor heel wat bijen en vlinders. Zie je het grootser, dan kun je een echte daktuin aanleggen. Weet wel: bomen en struiken wortelen diep en hebben aangepaste drainagesystemen en substraten nodig om te floreren. 

Daarom is het belangrijk al van bij het ontwerp van een bouw- of renovatieproject rekening te houden met het gewenste resultaat. 

“Wil je een uitgebreide daktuin, dan moet je constructie die kunnen dragen, moeten de opkanten hoog genoeg zijn voor het benodigde substraat, en heb je het juiste onderliggende drainagesysteem nodig. Denk ook aan degelijke waterdichting. Als die niet oké is, krijg je gegarandeerd problemen. Wat ook vergeten wordt: een groendak beschermt de waterdichting tegen hoge temperaturen en uv. De levensduur van de dakdichting wordt zodanig verlengd dat renovaties niet meer nodig zijn. Daarom is het ook belangrijk dat architecten en projectontwikkelaars tijdig advies bij ons inwinnen. Zo kun je alles voorzien om op het einde van de rit te genieten van de prachtige, voorziene tuin, en niet snel en goedkoop een oninspirerend sedumdak in te zaaien dat niets te maken heeft met het initiële ontwerp.”

Dezelfde daktuin tijdens de zomermaanden. Beeld Anne-Marie Van Hamme.

Zo’n ingezaaid dak is geen garantie op succes. Is het dak bovendien schaduwrijk en vochtig, dan bestaat de kans dat je eindigt met een mosvlakte doordat je planten nooit een eerlijke groeikans hebben gekregen. Ook de juiste plantenkeuze is essentieel en vermijdt schade aan je dak door bijvoorbeeld planten die woekeren en je dakbedekking beschadigen. Advies op maat van jouw gebouw, de keuze voor kwalitatieve systemen en  de juiste planten garanderen een groendak dat – mits een minimum aan onderhoud – jarenlang plezier geeft en in voedsel voor insecten zal voorzien. 

ZinCo biedt correct advies en begeleiding, en heeft alles in huis om van een daktuin een klein paradijs te maken. “We zijn een wereldwijde speler, in meer dan 42 landen, met kennis van zaken, en bieden een volledige service die degelijk onderbouwd is. Want je kunt prachtige dingen doen met een dak.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details