NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
WAAROM GEEN GROENDAK IN JE TUIN?
20 plantjes per vierkante meter zorgen voor een mooie bijen- en vlindervriendelijke mix van 17 variëteiten.

WAAROM GEEN GROENDAK IN JE TUIN?

Wat doe je als je in een streek woont met een arme zandgrond en toch van een kleurrijke tuin wil genieten? Heel eenvoudig: je legt een groendak aan in je tuin. Dat is wat Eric Waterlot deed. Als accountmanager Belux bij Zinco, specialist in multifunctionele daken, is hij de ideale ambassadeur voor zo’n creatieve aanpak. In dit artikel legt hij uit hoe eenvoudig de aanleg van een groendak in de tuin is.

“Ik woon in Mol, waar de Kempische zandgrond niet de beste setting is voor een fleurige bloementuin”, steekt Waterlot van wal. “De poreuze grond is erg schraal, houdt geen water vast, en warmt in de zomer erg snel op. Op een bepaald moment vroeg ik me af hoe ik op een creatieve manier alsnog een mooi bloemenperk kon aanleggen. Dus waarom geen groendak op mijn gazon?”

Wortelwerende folie en extra waterreservoir

De aanleg van dit originele groendak startte met een zwarte, wortelwerende folie. 

“Op een echt groendak dient zo’n folie ervoor dat er geen worteldoorgroei van boven naar beneden optreedt”, legt Waterlot uit. “In dit geval vermijdt de folie het omgekeerde, namelijk dat er doorgroei is van beneden naar boven. Hierdoor maakt onkruid geen schijn van kans. Bovendien houdt deze folie opstijgend vocht tegen.”

“Op de folie bevestigden we Floradrain FD40-platen, goed voor een waterreservoir van 6 liter per vierkante meter. Deze platen zorgen ook voor de nodige drainage en verluchting van het substraat. Dat substraat stortten we niet rechtstreeks op de Floradrain-platen, maar wel op een filterdoek waarop de plantenwortels zich goed zouden kunnen ontwikkelen.”

Op een grijs filterdoek wordt een 12 cm dikke substraatlaag gestort.

Duurzaam substraat

Op dit zilvergrijze filterdoek werd vervolgens een 12 cm dikke substraatlaag gestort, als latere voedingsbodem voor de beplanting. 

“Dit ‘Lavendelweide’-substraat van ZinCo is een toonvoorbeeld van duurzaamheid”, geeft Waterlot aan. “Het bestaat immers uit gerecycleerde keramische materialen – zoals bakstenen en dakpannen –, organisch materiaal en meststof. Als kroon op het werk volgde de beplanting met het plantenmengsel Multitops Bijen & Vlinders. A rato van 20 plantjes per vierkante meter, gingen we voor een mooie bijen- en vlindervriendelijke mix van 17 variëteiten, met een hoge nectarproductie en geschikt voor lange, droge periodes. Ons bijenhotel – bevestigd aan de houten omheining – zal snel een populaire trekpleister voor bijen worden.”

Eenvoudig aan te leggen

De aanleg van dit groendak in de tuin was snel geklaard. “We startten met dit tuinproject in maart 2022”, zegt Waterlot. “Vanaf mei zagen we al de eerste resultaten, en vandaag genieten we van een heerlijke kleurenpracht in de tuin. Voor de aanleg van dit duurzame project hoef je echt geen groene vingers te hebben of een tuinaannemer in te schakelen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details