NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Voordelig voor natuur én rendement van installatie  – Zonnepanelen op groendaken
Het substraat van de beplantingen zorgt voor voldoende ballast voor de pv-installatie.

Voordelig voor natuur én rendement van installatie – Zonnepanelen op groendaken

In Lochristi ging ook Vice Verda daarom voor het eerst met zo’n “combi energiedak” aan de slag.

Naast de inmiddels gekende ecologische voordelen van het groendak, biedt de combinatie van een groendak met zonnepanelen ook een aantal belangrijke economische pluspunten.

Aangezien het groendak de dakdichting beschermt tegen UV-straling, ozon en hoge temperaturen in de zomer, zal de levensduur ervan bijvoorbeeld gevoelig verlengd worden. Een renovatie van de dakdichting na twintig, dertig jaar is met andere woorden niet langer nodig.

Daarnaast ligt het rendement van pv-panelen op een groendak hoger dan bij traditionele installaties. Bijkomend voordeel van de ZinCo solartoepassingen is dan weer dat de dragers van de panelen integraal deel uitmaken van het groendak, en dat het substraat van de beplantingen zodoende voor de nodige ballast zorgt. Er komt dus geen enkele doorboring van de waterdichting aan te pas.

Ook op kleinere daken is er al heel wat mogelijk.

Technische ondersteuning

ZinCo, Duits fabrikant en leverancier van complete daktuinsystemen, is als pionier, innovator en marktleider al meer dan zestig jaar actief in de sector van groendaken op platte of hellende daken en op loop- en rijverhardingen. Dankzij de jarenlange knowhow, de ondersteuning door een eigen studiebureau en een team van plantdeskundigen, worden tal van ecologische projecten van de ontwerpfase tot de uiteindelijke realisatie begeleid. Ook wanneer een daktuin of groendak met pv-panelen gecombineerd wordt.

Aan de hand van een checklist, de plannen van het gebouw en de voorkeuren van de bouwheer inzake oriëntatie, hellingsgraad, type en montage van de zonnepanelen, bezorgt het studiebureau namelijk een overzichtsschema en het legplan van de dragers, alsook een projectgebonden offerte voor het groendak inclusief solargedeelte. Waar nodig kan zelfs een windbelastingsberekening opgemaakt worden.

Omdat de plaatsing in grote mate specialistenwerk is, organiseert het bedrijf in het hoofdkantoor in Nuertingen (D) bovendien regelmatig technische opleidingen én kan er eventueel bijstand op de werf verleend worden.

In de praktijk: project Uyttenhove

Begin 2020 realiseerde Vice Verda, specialist in groendaken, in Lochristi een solarproject van maar liefst 200 pv-panelen. “Op project Uyttenhove plaatsten we voor het eerst een combi energiedak”, zegt zaakvoerder Dirk Van de Waeter. “Daarvoor werd een ZinCo Solarbasis 200 systeem geïntegreerd in een groendakopbouw met Fixodrain XD20 op twee verschillende dakniveaus. De afstanden tussen de pv-gangen, alsook de hoogte van de geïnstalleerde zonnepanelen, laten toe om op een termijn van zo’n achttien maanden een volgroeid sedumdak in het vooruitzicht te stellen, terwijl de configuratie garant staat voor zowel een minimum waterretentie (35 l/m2) als een rendementsverhoging van de pv-installatie. Niet te versmaden voordelen in het kader van een ecologisch, duurzaam project!”

Het rendement van pv-panelen ligt op een groendak hoger dan bij traditionele installaties.

Bij de installatie van het groendak werd onder meer rekening gehouden met de opgegeven ballasten. “In hoek-, rand- en middenzones werd een overeenstemmende ballastlaag met substraat aangebracht,” aldus Van de Waeter, “met in specifieke zones nog een extra grindbelasting op de Solarbasis.”

Het gehele traject van bestelling, over levering op de werf tot en met de installatie werd volgens Van de Waeter in een erg kort tijdsbestek gerealiseerd. “Dankzij de feilloze ondersteuning van ZinCo op zowel technisch als logistiek vlak”, benadrukt hij. “Legplan, calepinage, oriëntatie en ballastberekeningen werden bijvoorbeeld allemaal in samenwerking met het ZinCo studiebureau opgemaakt. Vooraleer we overgingen tot installatie op de werf, werd in het ZinCo trainingscentrum in Duitsland bovendien nog een specifieke opleiding voorzien. Dat heeft allemaal bijgedragen aan het succes van dit project.

Gezien de groeiende markt is ZinCo op zoek naar extra plaatsers voor de uitvoering van zijn projecten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details