NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Voor slimme aanleg van grote of moeilijk bereikbare groendaken.

Voor slimme aanleg van grote of moeilijk bereikbare groendaken.

Wie vertrouwd is met de regels van de kunst, kan in principe een kwalitatieve en betrouwbare opbouw voorzien. De eigenlijke aanleg, daarentegen, kan wel eens wat voeten in de aarde hebben. In het bijzonder bij omvangrijke of moeilijk bereikbare daken zal bijvoorbeeld de aanlevering van grote hoeveelheden substraat een aardig klusje worden. Bij Fihuma weten ze daar wel raad mee.

Het in Wijnegem gelegen Fihuma is meer dan vijftien jaar specialist in het opzuigen en wegblazen van droge stoffen. Dankzij jarenlange investeringen in een kwalitatief machinepark, beschikt het bedrijf vandaag over maar liefst tien gespecialiseerde blaas-zuigvoertuigen, die samen met het VCA-gecertificeerd personeel op dagelijkse basis uitrijden naar projecten in België en alle omliggende buurlanden. Dat Fihuma zich bovendien wel thuis voelt op daken, blijkt uit de materialen die vandaag de kern vormen van de activiteiten: dakgrind enerzijds en substraten anderzijds.

Blaas-zuigmachines blazen het substraat eenvoudig enkele meters ver en realiseren zo in een korte tijdspanne aardig wat oppervlakte.

Substraten blazen

Hoe groter een groendak, hoe meer substraat er nodig is. Het is de logica zelve. Hoe meer werk het ook vergt om big bags tot op het dak te takelen en de inhoud vervolgens op een egale manier over het dakoppervlak te verdelen. “Met onze blaas-zuigwagens wordt datzelfde werk echter in een minimum van tijd afgehandeld”, vertelt BU Manager Michaël Hoppenbrouwers. “We brengen de vooropgestelde hoeveelheid substraat tot aan het gebouw in kwestie, voeren de slangen door tot op het dak en zetten de bulkwagen vervolgens onder druk. Op die manier kunnen we eenvoudig enkele meters ver blazen en realiseren we in een korte tijdspanne dus aardig wat oppervlakte en volume. De jarenlange ervaring van ons personeel verzekert meteen een juiste laagdikte en een egaal eindresultaat. Dat maakt de volgende werken des
te eenvoudiger.”

Het blazen van substraat biedt ook een oplossing voor moeilijk bereikbare daken. “In zo’n geval nemen de meeste aannemers hun toevlucht tot een kraan. Dat is evenwel een dure oplossing, die het werk op het dak zelf niet noodzakelijk verlicht. Terwijl je ook in dergelijke omstandigheden perfect substraat kan blazen. De enige voorwaarde is dat we met onze vrachtwagen ter plaatse kunnen komen.”

Fihuma biedt advies over onder meer substraatkeuze en onderhoud.

Ook totaalpartner

Groendaken vormen al van bij de oprichting van Fihuma een belangrijke pijler in de activiteiten, en het bedrijf beperkt zich dan ook niet noodzakelijk tot het blazen van substraten. “Voor tuinaannemers die zelf niet bedreven zijn in de aanleg van groendaken treden we met plezier op als totaalpartner”, geeft Hoppenbrouwers mee. “Met meer dan vijftien jaar ervaring in de materie kunnen we immers het hele traject op ons nemen, van ontwerp tot aanleg. Daarnaast staan we van begin tot einde, van substraatkeuze over subsidie-aanvraag tot onderhoud, klaar met advies.” 

Op middelgrote tot grote daken is brandpreventie meestal een bijkomend aandachtspunt.

Volgens de regels van de kunst

De aanleg van groendaken gebeurt bij Fihuma volgens de regels van de kunst, met bijzondere aandacht voor een goede doorvloeiing van het regenwater, het voorzien van voldoende buffercapaciteit en de algehele systeemopbouw en afwerking van randen. “Wanneer we spreken over middelgrote tot grote daken en in de meeste gevallen dus over openbare of semi-publieke gebouwen, is brandpreventie een belangrijk bijkomend aandachtspunt”, stelt Hoppenbrouwers nog. “Om brandoverslag te voorkomen moet je bijvoorbeeld met inerte materialen zoals grind werken – een materiaal dat we bij Fihuma tevens perfect kunnen aanleveren en blazen -, en ook het type substraat is hier van uitzonderlijk belang. Zeker in dit soort projecten loont het dan ook om met een gespecialiseerde partner samen te werken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details