Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuws

Vier realisaties van ontwerpcollectief MVRDV

Anno 2020 is een dak niet langer een structuur die enkel en alleen voor beschutting zorgt, maar een volwaardige ruimte die integraal deel uitmaakt van het (onderliggende) gebouw.

tanian2 kopiëren
Het Nederlandse architectenbureau MVRDV focust in zijn gedurfde ontwerpen resoluut op stedelijke vergroening. (Beeld: Tainan Market, MVRDV)

26 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Groendaken als creatieve kers op de taart

Een architectenbureau dat volledig doordrongen is van deze filosofie, is het Nederlandse MVRDV. Onder het motto ‘innovative, social, green, realistic and remarkable architecture for a changing world’ verwerkt dit vooruitstrevende ontwerpcollectief geregeld groendaken in zijn gedurfde ontwerpen.

Tekst Tim Janssens    |    Beeld MVRDV

Green Villa, Sint-Michielsgestel

Samen met Van Boven Architecten ontwierp MVRDV een hoekgebouw met gelijkvloerse kantoorruimtes en vijf appartementen op de drie bovenverdiepingen. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de gevel en het dak van het complex volledig bedekt zijn met potplanten, struiken en bomen, die op een ingenieus rekkensysteem geplaatst zijn. ‘Green Villa’ doet zijn naam dus alle eer aan en profileert zich als een driedimensionaal arboretum met een unieke planten- en bomenbibliotheek. De vegetatie is geselecteerd met het oog op de oriëntatie en de achterliggende functies, zodat ze waar nodig privacy, schaduw of zichtlijnen biedt. Een irrigatiesysteem op basis van regenwater, gemonitord door sensoren, zorgt ervoor dat het markante volume heel het jaar door zijn natuurlijke karakter behoudt. “Dit project is een verlengstuk van ons onderzoek naar ‘gevelloze’ gebouwen en radicale stedelijke vergroening”, stelt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV.

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

In de loop van 2021 verwelkomt het Rotterdamse Museumpark een nieuw kunstdepot. Op een vloeroppervlakte van 14.000 m², verdeeld over zes verdiepingen, zullen geïnteresseerde bezoekers er een beeld krijgen van de manier waarop musea hun artistieke collecties beheren en onderhouden. Een mondiale primeur, want het is het eerste museale kunstdepot dat volledig toegankelijk zal zijn voor het publiek. Bovendien is het cirkelvormige gebouw een uniek architecturaal pronkstuk. De gevel wordt afgewerkt met spiegelend glas, waardoor het 40 meter hoge volume volledig zal versmelten met zijn omgeving. Op het dak wordt een paviljoen met een expositieruimte en een restaurant ingericht, omringd door een groen park met 75 berkenbomen. Dit prachtige ‘dakpark’ is meer dan de spreekwoordelijke kers op de taart.

Nieuw Bergen, Eindhoven

In Eindhoven wordt een zone in het stadscentrum herontwikkeld op basis van een vooruitstrevend masterplan. Enkele gemeentelijke panden zullen plaats-maken voor een imposant nieuwbouwgeheel, dat sterk zal opvallen door zijn ‘hoekige’ volumes. Zowel de breed uitwaaierende laagbouw als de losstaande toren bevatten scherpe, sterk geïnclineerde dakvlakken, die bovendien rijkelijk beplant zijn. In combinatie met transparant opgevatte, neutraal ogende gevels – bestaande uit witgrijze keramische materialen, natuursteen, hout en architectonisch beton – zorgt dit ervoor dat de groendaken alle aandacht naar zich toe zuigen en dat de 29.000 m² grote woon-, werk- en winkelsite letterlijk en figuurlijk uit de band springt.

Tainan Xinhua Fruit And Vegetable Market, Taiwan

Als klap op de vuurpijl zoomen we ook nog even in op een spectaculair buitenlands project. In Taiwan wordt dezer dagen volop gebouwd aan de Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market, een nieuwe groothandelsmarkt van 80.000 m² die als een belangrijke aanvoerhaven voor verse groenten en fruit zal fungeren en die eveneens plaats zal bieden aan een restaurant en een tentoonstellingscentrum. Wat dit open gebouw werkelijk uniek maakt, is dat het wordt uitgerust met een golvend ‘boerderijdak’, dat toegankelijk is voor bezoekers en dat een fantastisch uitzicht op het omringende berglandschap biedt. Dit revolutionaire groendak – een visuele echo van het omringende landschap – zal uit verschillende getrapte terrassen bestaan, die voorbehouden zijn voor specifieke gewassen en die met elkaar verbonden worden via een netwerk van wandelpaden met zitbankjes en picknicktafels. “In plaats van de natuurpracht in Tainan te doorbreken, vullen we ze aan met een groene oase die de schoonheid van de omgeving symboliseert en die bezoekers de kans geeft om te ontsnappen aan de bedrijvigheid op de begane grond”, legt Winy Maas uit.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%