NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Verwaarloos wilde  hagen en houtkanten niet
Een performant en up-to-date machinepark.

Verwaarloos wilde hagen en houtkanten niet

Regelmatig onderhoud komt vele partijen ten goede

Het team van Frederik Vanderhaeghe, zaakvoerder van Green Support, neemt lastige, tijdrovende en gespecialiseerde taken uit handen van tuinaannemers en openbare groendiensten: het nivelleren of afgraven van terreinen, het diepfrezen, het maaien van weiden en taluds, allerhande snoeiwerk en containertransport. Ook het onderhoud van houtkanten en wilde hagen behoort tot het takenpakket. En dat is verstandig.

Tekst Philip Doutreligne  |    Beeld Green Support

Waardevolle landschapselementen

Gemengde wilde hagen en houtkanten winnen steeds meer aan populariteit. Ze vervullen een belangrijke ecologische functie in het landschap. Levende hagen rond een perceel fungeren als windkering, en op hellingen verhinderen ze uitspoeling van de grond bij hevige regenval. Ze doen ook dienst als habitat voor een gevarieerde dierenpopulatie, waaronder vele vlindersoorten, fazanten, konijnen en hazen. Verder treffen we hagen en boskanten ook aan langs spoorwegen, vijvers en waterlopen of als boswallen. In kwetsbare gebieden worden ze zelf als onroerend erfgoed beschouwd.

Praktische functie

Daarnaast vervullen wilde hagen en houtkanten ook een bijzonder praktische functie. Rond bedrijven helpen ze de impact op de omgeving te verminderen, door bijvoorbeeld stof- en geluidshinder tegen te gaan. Houtkanten rond grote hoevegebouwen zorgen op hun beurt voor een optimale integratie van het landbouwbedrijf in het landschap en een aangenaam, aanvaardbaar zicht voor de omgeving. Ze beperken eventuele reukhinder en doen dienst als een natuurlijke bescherming voor dieren in de weilanden. Ook langs autosnelwegen kunnen ze lawaaihinder voorkomen.

Snoei- en scheerwerk op moeilijk bereikbare plaatsen.

Variatie in de aanplant

De laatste jaren hebben lokale en regionale overheden en natuurverenigingen grote inspanningen geleverd om hagen en houtkanten te beschermen en, waar mogelijk, uit te breiden. Ze geven immers vorm en structuur aan het landschap en zorgen voor variatie. Tal van soorten komen in aanmerking voor de aanplant: liguster, carpinus, meidoorn, sleedoorn, acer campestre, beuk, hazelaar, els…

Regelmatig en professioneel

Frederik Vanderhaeghe zorgt tweemaal per jaar voor het professioneel onderhoud van uw houtkanten. Hij maakt hierbij gebruik van een hegschaar op een kraan of een tractor. Kosten voor groenafval of het plaatsen van een container worden vermeden door het snoeiafval ter plaatse met een mulcher te verwerken tot bodemafdekking.      

Green Support beschikt over een uitgebreid machinepark voor deze en andere werkzaamheden. Het huidige machinepark omvat onder andere verschillende tractoren, overtopfrezen, rotoreggen, mulchers, klepelmaaiers, minigravers, verhakselaars, mechanische takkenscharen, hydraulische houtklievers, wielknikladers… Het spreekt voor zich dat dit aanzienlijke investeringen met zich meebrengt. Op regelmatige basis wordt het machinepark uitgebreid of vernieuwd, zodat altijd actuele en efficiënte toestellen en technieken kunnen ingezet worden.

Andere werkzaamheden

Naast de particuliere tuin- en groenwerkzaamheden, mikt Green Support ook op openbare besturen. Zo maakt ook het proper houden van pleinen, parkings, wegkanten en fietspaden deel uit van de service. Hiervoor zet Green Support onder andere een veegmachine met opvang en onkruidborstels in.

In de winterperiode staat Green Support ook in voor de veiligheid op de weg en op het fietspad, met het ruimen van de sneeuw en het strooien van zout. Het bedrijf beschikt over verschillende strooicombinaties op vrachtwagens, tractoren en knikladers.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details