NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Versteende stad vergroenen doen we met big data, sterke accu’s en slimme robotmaaiers
Erik Swan, directeur digital business exploration bij de Husqvarna Group, kondigde een interessante nieuwe dienst aan binnen HUGSI: de Biodiversity Alert.

Versteende stad vergroenen doen we met big data, sterke accu’s en slimme robotmaaiers

Hoe maak je van een versteende stad weer een landschap vol biodiversiteit? We komen een heel eind met behulp van satellietinfo, artificial intelligence (AI), elektrificatie en – niet te vergeten – slimme apparatuur zoals de Strix robotmaaier. Tijdens de dit keer in Parijs gehouden Living City 2023 liet Husqvarna aan de circa 160 vakgenoten uit dertien landen zien welke innovaties beschikbaar zijn en komen om de strijd – want dat is het – met de verstening te kunnen winnen.

Margaretha Finnstedt, director of communications & external affairs, laat bij de opening van Living City 2023 zien waarom dit keer voor Parijs is gekozen.

Satellieten die van bovenaf steden in kaart brengen, waarna met behulp van artificial intelligence (AI) een analyse wordt gemaakt van de mate van biodiversiteit, dat is wat HUGSI doet. De afkorting staat voor Husqvarna Green Space Index. Doel van HUGSI is steden te kunnen adviseren over waar en hoe ze het beste de groene ruimten kunnen onderhouden, verbeteren en wellicht zelfs uitbreiden en onderling verbinden. Erik Swan, directeur digital business exploration bij de Husqvarna Group, kondigde in Parijs een interessante nieuwe dienst aan binnen HUGSI: de Biodiversity Alert. Die is actief vanaf 29 november en laat stedelijke groendiensten duidelijk zien welke gebieden extra bescherming en verdere ontwikkeling nodig hebben om de biodiversiteit niet te laten verslechteren.

De kracht van Strix schuilt in het verzamelen van gegevens onder, op en boven de grond door de de autonome en modulaire robotmaaiers.

Maairobot van toekomst beschermt biodiversiteit

Aansluitend op HUGSI werd tijdens Living City 2023 getoond hoe groenonderhoud er in 2033 uit zou kunnen zien. Het Strix-concept zal helpen om de bestaande biodiversiteit te beschermen en zorgt tegelijkertijd voor een hogere productiviteit. Strix omvat een aantal onderling verbonden autonome en modulaire robotmaaiers op rupsen, die zijn uitgerust met camera’s en sensoren. Dankzij verwisselbare werktuigen kunnen ze traditionele tuinwerkzaamheden uitvoeren, zoals maaien, mulchen en randen bijwerken. Daarnaast kunnen ze kritieke taken uitvoeren, zoals het identificeren van invasieve soorten en het opnieuw inzaaien en bemesten. En dat alles 24 uur per dag, zeven dagen per week, minus de oplaadtijd.

De maairobots zijn gemaakt van kunststof en gerecycleerd aluminium, en produceren tijdens het gebruik geen directe CO2-uitstoot. Om de ecologische voetafdruk verder te minimaliseren en de levensduur te maximaliseren zijn de onderdelen eenvoudig te vervangen.

Naast elektrificatie zorgt digitalisering voor een omslag in het dagelijkse groenbeheer, zo valt te concluderen uit de presentaties tijdens Living City 2023.

Onder, op en boven de grond gegevens verzamelen

De kracht van Strix schuilt in het verzamelen van gegevens onder, op en boven de grond. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan Strix vervolgens een lijst opstellen van uit te voeren taken. Een database van alle levende insecten, dier- en plantsoorten in combinatie met weersvoorspellingen en de algemene gezondheidstoestand van bijvoorbeeld een park, geeft op real-time basis de informatie die gebiedsbeheerders nodig hebben om beslissingen te nemen. Van de verzamelde gegevens is ook een digitale tweeling van de stad te maken, waarmee besluitvormers hun groenvoorzieningen kunnen bekijken om er proactief mee aan de slag te gaan.

Demonstratie van interessante nieuwe producten

De Living City Conferentie werd dit jaar gehouden in het Jardin d’Acclimatation, een enorme speeltuin met veel groen aan de rand van het Bois de Boulogne. Plaats genoeg voor demonstraties van nieuwe, soms baanbrekende apparaten en hulpmiddelen.

De Solar Charger heeft plug-and-play-compatibiliteit met alle Husqvarna Automowers en is verkrijgbaar vanaf het tweede kwartaal van 2024.

Husqvarna Solar Charger

Husqvarna onthulde in Parijs met trots een langverwachte oplossing voor de stroomvoorziening van autonoom werkende robotmaaiers: een off-grid zonnelader. Die biedt dankzij het geavanceerde energiemanagementsysteem een ononderbroken werking van 24/24, ongeacht de weersomstandigheden en zelfs tijdens langere perioden met weinig zonlicht. De Solar Charger heeft plug-and-play-compatibiliteit met alle Husqvarna Automowers en is verkrijgbaar vanaf het tweede kwartaal van 2024.

Mobiele en modulaire laadoplossing

Dankzij een strategisch partnerschap met Work System kan Husqvarna voor bestelauto’s en dergelijke nu een in het voertuig ingebouwde mobiele laadoplossing voor accu’s aanbieden. De laadoplossing bestaat uit een verwarmde/gekoelde ladekast die een volledige werkdag stroom kan leveren aan de accu’s van allerhande groenmachines en apparatuur uit het programma van Husqvarna.  In de ladekast worden de accu’s ’s nachts opgeladen voor een maximale up-time. 

Voor een veilige en robuuste gegevensverzameling kan het systeem worden uitgerust met de nieuwe Fleet Services Gateway HCM500. Die maakt het mogelijk om de gehele vloot te beheren en de locatie van product en accu op te volgen, maar levert ook info over status en gezondheid van accu’s, en gebruiksstatistieken. De nieuwe laadoplossing is begin 2024 beschikbaar via Husqvarna PRO-partners in geselecteerde markten in heel Europa.

De laadoplossing bestaat uit een verwarmde/gekoelde ladekast die een volledige werkdag stroom kan leveren aan meerdere accu’s.

Multi Rack Charger (40-C1000X4)

De Multi Rack Charger maakt het mogelijk om op de werkplek tegelijkertijd tot vier Husqvarna Bli-X 36V-accu’s op te laden wanneer daar elektriciteit beschikbaar is. Het draagbare koffermodel (IPX4) laat toe om onder alle weersomstandigheden accu’s op te laden en bevat als extraatje een gereedschapsvak. Tijdens het opladen is er actieve accukoeling, voor een korte laadtijd en een langere levensduur. Leds aan de buitenkant van de koffer geven real-time statusupdates van de accu’s.

Automower 520 EPOS

Deze draadloze professionele robotmaaier heeft als extra troef dat hij patronen kan maaien volgens een reeks vooraf ingestelde motieven, zoals dambord, driehoek of diamantvorm. Daarvoor zorgen de precisienavigatie en de mogelijkheid om de maaihoogte van de vijf messen elektrisch snel aan te passen. Maaicapaciteit: een halve hectare in 48 uur. De vanaf volgend jaar beschikbare robotmaaier heeft dankzij de virtuele EPOS-technologie geen (ondergrondse) begrenzingsdraad nodig, zodat zorgeloos beluchten, verticuteren en graven mogelijk zijn. De afstandsbediening via Husqvarna Fleet Services zorgt voor gebruiksgemak.

Husqvarna Power Ascender

De Power Ascender is een acculift waarmee boomverzorgers sneller in en uit de boomtop komen, of zonder af te dalen apparatuur kunnen ophijsen. De in samenwerking met Skylotec ontwikkelde acculift is lichter, compacter en betaalbaarder dan menige concurrent, zo vertelde Hugo van Bijsterveldt, business segment director tree professionals bij Husqvarna. Hij denkt dat deze acculift, die tot 185 kg kan heffen, een revolutie in de professionele boomverzorgingssector teweeg gaat brengen. Aantrekkelijk is verder dat de Power Ascender met hetzelfde BLi-X accusysteem werkt als we kennen van de kettingzagen op accu. Uiteraard is voorzien in een noodknop waarmee de boomverzorger bij lege accu of een storing alsnog veilig kan afdalen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?