NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Verslik u niet in uw zwembad

Verslik u niet in uw zwembad

Reglementen bestuderen vermijdt mogelijke miserie

De zomer is in het land en zwembaden, terrassen en dies meer worden in grote aantallen aangelegd. Tegels bestellen en beginnen maar? Zo eenvoudig is het niet altijd.

Voor het aanleggen van verharde constructies in de tuin is een omgevingsvergunning in principe verplicht. Gelukkig is er ook in bepaalde gevallen een vrijstelling van deze vergunning mogelijk, al zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Verharding zwembad.

 

Strikt noodzakelijke vs niet strikt noodzakelijke toegang

De strikt noodzakelijke toegang en opritten tot de woning zijn vrijgesteld voor het aanvragen van een vergunning. Algemeen wordt aangenomen dat een wandelpad maximaal 1,5 meter breed mag zijn. Een oprit mag maximaal 3 meter breed zijn. Wil je echter extra parkeerplaats creëren in je voortuin – naast de oprit –, dan zul je hiervoor wel een vergunning moeten aanvragen. Dit is namelijk geen noodzakelijke toegang naar de woning.

De aanleg van een niet strikt noodzakelijke toegang kan zonder vergunning als deze beperkt blijft tot 80 m² en op voorwaarde dat deze aangelegd wordt in de zijtuin en/of de achtertuin. De reeds bestaande, niet overdekte constructies moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte van 80 m². Voorbeelden van niet overdekte constructies zijn terrassen, siervijvers, zwembaden, petanquebanen, enzovoort.

De vrijstelling geldt enkel voor constructies die:

– geen bouwvolume hebben,

– niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld komen,

– op 1 meter van de perceelgrens blijven, minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn,

– niet in kwetsbaar gebied liggen.

In principe is de tussenkomst van een architect verplicht wanneer je werken uitvoert waarvoor je een omgevingsvergunning nodig hebt. De aanleg van verhardingen, openluchtzwembaden, siervijvers en dergelijke is echter vrijgesteld van de medewerking van een architect.

Houd er ook rekening mee dat iedere gemeente strengere voorschriften kan uitvaardigen dan de regels die hierboven beschreven staan. Is een project bijvoorbeeld gelegen in een verkaveling, bekijk dan zeker eens de verkavelingsvoorschriften. Wellicht staan hier ook vereisten met betrekking tot de verharding. Bovendien hebben sommige gemeenten vrijgestelde handelingen wel meldingsplichtig gemaakt. Je tijdig informeren is dus van belang!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details