NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Uitdagingen in de land- en tuinbouw aangaan
: René Denis (Denis Plants) en Bruno Gobin (Directeur PCS) tonen aan Vlaams minister Hilde Crevits en Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert hoe gebouwen bij extreme hitte tot 15°C koelere gevels hebben met groene living walls. – © PCS

Uitdagingen in de land- en tuinbouw aangaan

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits bracht naar aanleiding van de uitdagingen in de land- en tuinbouw op maandag 4 april 2022 een bezoek aan Denis Plants in Lochristi. Denis Plants kweekt onder meer planten die gebruikt worden voor innovatieve groene living walls. Minister Crevits kondigde aan dat er een verhoogde steun komt voor glastuinbouwbedrijven die investeren in energiebesparende maatregelen in bestaande serres.

De Vlaamse praktijkcentra Plant (PCS, Inagro, PCA, KBIVB, LCG, LCV, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, pcfruit, PCH, PSKW, PCG, VCBT) engageren zich op vraag van de minister om gezamenlijk een antwoord te bieden op de vele uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. – © PCS

Het bedrijf Sioen produceert een nieuw type waterhoudend textieldoek met substraat waarin specifiek ontwikkelde planten en bloemen van Denis Plants kunnen groeien. Dergelijke groenwanden bieden de mogelijkheid om in een stedelijke omgeving extreme hitte te temperen, regenwater vertraagd af te voeren en een aangename groene omgeving te creëren. Bovendien heeft dit bedrijf recent geïnvesteerd in een volledig gesloten watercirculatiesysteem waarbij alle water hergebruikt wordt op het eigen bedrijf. Kortom, een innovatief en duurzaam familiebedrijf.

Minister Crevits maakte tijdens dit bezoek haar beleid inzake klimaatrobuust telen binnen haar bevoegdheid economie, innovatie en landbouw bekend. Minister Crevits mobiliseerde de expertise van alle Vlaamse Praktijkcentra rond plantaardige productie om gezamenlijk een antwoord te bieden op de vele uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. Het globale doel van dit consortium, getrokken door het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), is de land- en tuinbouw in Vlaanderen wapenen tegen het veranderende klimaat. Door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek worden de bedrijven klimaatrobuuster en zijn ze minder gevoelig aan extremen zoals droogte, hitte, vorst… zodat de toekomst van de land- en tuinbouw gegarandeerd blijft in ons snel evoluerend klimaat. De praktijkcentra demonstreren innovatieve technieken om klimaatrobuust te telen. Bedrijven maken kennis met een waaier van laagdrempelige tot hoogtechnologische innovaties, die optimaal kunnen ingepast worden in hun specifieke bedrijfsvoering en teelten. Dit project helpt Vlaanderen haar klimaatambities in land- en tuinbouw te realiseren.

De nieuwe geopolitieke crisis door de oorlog in Oekraïne geeft een nieuwe en zeer grote uitdaging aan de land- en tuinbouw, en aan de glastuinbouw in het bijzonder. De enorme stijgingen in energieprijzen zullen zeer zwaar wegen op de sector. Naast energiebesparende maatregelen zal de sector ook out of the box moeten denken. Het Proefcentrum voor Sierteelt wil samen met ILVO een referentiecentrum meerlagenteelt uitbouwen. Meerlagenteelt laat een veel hogere productie toe met eenzelfde hoeveelheid warmte, zodat er minder aardgas nodig is. Daarnaast zet het PCS al enkele jaren in op energiezuiniger telen in recent vernieuwde onderzoeksserres, waarbij we kennis en expertise uitwisselen met de sierteeltsector en onderzoekspartners in binnen- en buitenland.

Om de glastuinbouwbedrijven te ondersteunen, zullen ze vanaf 1 april kunnen rekenen op meer steun voor investeringen in bestaande serres voor energieschermen die voor verkoeling zorgen in de zomer en voor minder warmteverlies in de winter. Deze investeringen in bestaande serres worden via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds verhoogd van 30% naar 40%. Voor jonge landbouwers gaat het om een stijging van 40% naar 50%.

“De stijging van de energieprijzen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne wegen zwaar op de glastuinbouwsector. Energiebesparende maatregelen worden almaar belangrijker. Vanuit de overheid voorzien we extra stimuli voor wie investeert in klimaatmaatregelen. We zien ook dat meer en meer bedrijven er bewust voor kiezen om energie- en waterbesparende initiatieven te nemen. Vorig jaar werden er via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds maar liefst 3000 dossiers geselecteerd op het vlak van energiebesparing en waterkwaliteit en -kwantiteit. Denis Plants is daar een treffend voorbeeld van. Het bedrijf hergebruikt alle water via een gesloten watercirculatiesysteem.“ Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?