Platform voor de tuin- en groenprofessional

NL | FR

Nieuws

Tuinkamer en technieken zetten achtertuin opnieuw in de kijker

reynders0110-1
In het verleden blokkeerde de garage het zicht op de tuin. Een nieuwe tuinkamer herstelt de relatie.

Tekst | Elise Noyez

Beeld | Willy Reynders Tuinarchitectuur

7 februari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dertig jaar na de initiële aanleg van hun achtertuin, een ontwerp en realisatie van Willy Reynders Tuinarchitectuur, klopten de eigenaars in 2020 opnieuw bij het tuinaannemingsbedrijf aan. Of het project wat nieuw leven ingeblazen kon worden, met oog voor hedendaagse technieken maar bovenal voor een optimale beleving van de tuin? “Absoluut”, reageerde tuinarchitect Piet Rietveld.

Net als elke tuinrenovatie startte dit project met een rondgang doorheen de tuin, waarbij de bestaande situatie in kaart gebracht werd. “Onder andere de bestaande beplantingen, hun toestand en hun waarde in het geheel werden geïnventariseerd”, vertelt Rietveld. “Al gaat het bij zo’n project lang niet alleen om het vervangen van planten die het eventueel minder goed doen. Zelfs wanneer er geen volledig nieuw tuinontwerp nodig is, blijft de opzet van een tuinrenovatie dat je een meerwaarde creëert en de tuinbeleving van de bewoners naar een hoger niveau tilt.”

Verschillende nieuwe gras-, grind- en plantenstroken en een lineaire waterpartij zorgen voor een nieuwe visuele diepgang in het project.

Visuele diepgang

In dit geval waren zowel de bewoners als de tuinarchitect het er alvast over eens dat het oorspronkelijk ontwerp in grote lijnen moest standhouden. “De belangrijkste kenmerkende elementen, waaronder een enorme met klimop begroeide wand en een grote Catalpa, werden dan ook bewaard en met een snoeibeurt op punt gesteld. Hetzelfde gold voor een solitaire kerselaar centraal in het gazon, al pakten we daar wel het omliggende grasperk aan. In de schaduw van de kerselaar was het gras namelijk grotendeels bruin geworden.”

Een rechthoekig plantenperk kwam uiteindelijk in de plaats. “Zo maakten we niet alleen komaf met het dorre gras, maar wordt de kerselaar ook extra benadrukt. In combinatie met verschillende nieuwe gras- en grindstroken en een lineaire waterpartij creëert dat een nieuwe visuele diepgang in het project.”

Volgens hetzelfde principe werd de tuin tijdens de renovatie letterlijk opnieuw uitgelicht. “De nieuwe ledverlichting werd zo geplaatst dat vooral de dominante planten mooi in de kijker worden gezet.”

Het dorre gras in de schaduw van deze solitaire kerselaar werd vervangen door een rechthoekig plantenperk.

Tuinkamer

Toch maakten Rietveld en Willy Reynders uit de gesprekken met de bouwheer snel op dat er meer nodig zou zijn dan bovenstaande om de beleving van de tuin echt te optimaliseren. “Er was geen rechtstreekse connectie tussen woning en achtertuin”, verklaart hij nader. “De garage vormde een fysieke en visuele belemmering, die de bewoners ervan weerhield om echt van de tuin te genieten. Dan doet het er natuurlijk nog maar weinig toe hoe mooi een tuinproject effectief is.”

Rietveld en Reynders stelden daarom voor om tussen garage en tuin een nieuwe uitbouw te plaatsen, met onder meer een zit- en eetruimte met zicht op de tuin. “Die tuinkamer was van essentieel belang om de relatie tussen binnen en buiten te herstellen. Wij verzorgden daarom meteen het ontwerp. Een lokale schrijnwerker stond in voor de realisatie.”

De nieuwe tuinkamer is voorzien van zit- en eetruimte.

Vereenvoudigd gazononderhoud

Om het gazononderhoud zoveel mogelijk te automatiseren en optimaliseren, tot slot, werden bij de renovatie ook de nodige technieken voor een robotmaaier en automatische beregening aangelegd. Hiervoor werd het bestaande gazon volledig uitgebroken en nieuwe gras- en grindzones aangelegd. “Voor de beregening was een volledig nieuw netwerk van waterleidingen nodig, voor de robotmaaier een begeleidende koperdraad en ook de ledverlichting vereiste een compleet nieuwe bekabeling. Gezien de omvang alleen al, maar ook om interferenties tussen de verschillende systemen te vermijden, was een nieuw gazon de enige logische keuze.”

Uiteindelijk nam de aanleg van het project ongeveer één maand in beslag. “Hier en daar moesten we rekening houden met toeleveringsproblemen ten gevolge van corona en gezien de beperkte doorgang naar de tuin moesten bepaalde werken ook met kleiner materieel uitgevoerd worden, maar al bij al verliep het project vlot. Inmiddels staat de tuin in vol ornaat en komen we enkel zo’n drie keer per jaar terug voor het onderhoud.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Thomas Goossens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel je graag meer over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details