NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Terugblik op Green 2022
Ook 451 kinderen leerden de sector tijdens Green beter kennen.

Terugblik op Green 2022

Tuinsector zal zichzelf blijven heruitvinden

De kaap van 10.000 professionele bezoekers wist Green net niet te halen, maar daar is Jeroen Arnouts, head of event bij organisator Easyfairs, lang niet rouwig om: “We blikken terug op een erg succesvolle editie en een geslaagd feest van de sector, gedragen door het enthousiasme van ruim 200 exposanten en maar liefst 9.595 professionele bezoekers. Dat is 17% meer dan bij de vorige editie in 2018. Een teken dat de sector floreert.”

Al voor de deuren van Green op zondag 25 september openden, liet Arnouts optekenen dat de langverwachte editie een volwaardig feest van de sector zou worden. En hij hield woord. Er was immers niet alleen de feestelijke uitreiking van de Vlaamse Tuinaannemer Award, maar er werden, zoals dat op een feestje hoort, ook heel wat andere cadeautjes uitgedeeld. Zo namen alle kinderen tijdens de familiedag op zondag een kleine attentie mee naar huis en mocht Bartel Van Riet, de bekendste tuinman van Vlaanderen, op maandag enkele standhouders trakteren op een heus aperopakket.

Al voor de deuren van Green openden, liet Arnouts optekenen dat het een feest van de sector zou worden.

Kennis en inspiratie opdoen

Al is het op zo’n vakbeurs natuurlijk niet zozeer om attenties, traktaties en goodiebags te doen. Waar professionele bezoekers echt voor komen, is kennis, contact en inspiratie. Bij de in totaal 235 exposanten vielen dan ook heel wat nieuwigheden en innovaties te ontdekken, terwijl er in de Green Speakers Zone een bijna constante stroom van inhoudelijke lezingen werd georganiseerd.

Niet toevallig ging er zowel op de beursvloer als bij de Green Speakers heel wat aandacht naar hitte, droogte en de bredere klimaatproblematiek. Zo kon je op Green een uitgebreid aanbod aan klimaatbestendige bomen, planten en zaden ontdekken, en presenteerden fabrikanten er de vele mogelijkheden van waterdoorlatende bestratingen. 

Wie meer wilde weten over het creatief en innovatief inrichten van de publieke ruimte, kon zich vooral tijdens de laatste beursdag op dinsdag 27 september uitleven. Die dag opende onder de noemer Open Spaces een extra beurshal vol leveranciers van speeltuigen, straatmeubilair, verlichting, sportinfrastructuur, enzoverder. 

“De inrichting van parken, pleinen, openbare wegen… wordt steeds belangrijker voor het leefcomfort”, verklaart Jeroen Arnouts de nieuwe toevoeging. “Lokale besturen zoeken actief naar oplossingen, en die vinden ze vanaf heden op Open Spaces. Volgend jaar zullen we het initiatief zelfs uitbreiden naar twee dagen.”

De beurs ontving 9.595 professionele bezoekers. Dat is 17% meer dan bij de vorige editie in 2018.

Bloemen, medailles en lovende woorden

Een sector die floreert, mag uiteraard ook in de bloemetjes gezet worden. En hoe doe je dat beter dan met een gala-uitreiking van de Vlaamse Tuinaannemer Award? Tuinaannemers Guerill (Categorie Klein), Roeland Vranckx (Categorie Midden), Tuinen Vulsteke (Categorie Groot), Cis Van der Linden (Categorie Jong Talent) en Japanse Tuinen Festjens (Categorie Groen Kleurt) konden hun gouden medaille op zondag 25 september in ieder geval uitbundig vieren. 

Een dag later mochten ook Boomkwekerij De Bruyn uit Begijnendijk en de Nederlandse boomkwekerij Van den Berk de feestbus vervoegen. Zij kregen uit handen van Bartel Van Riet de 1.2.Tree Award uitgereikt. En die kon zijn enthousiasme maar moeilijk verstoppen. “Op een vakbeurs als deze komt mijn gulzige zelve boven. Ik wil meteen overal gaan kijken. Alles waardoor mijn interesse aangewakkerd wordt, zit hier onder één dak. De tuinsector kan maar één ding blijven doen, en dat is innoveren en zichzelf blijven heruitvinden.”

Boomkwekerij De Bruyn uit Begijnendijk en de Nederlandse boomkwekerij Van den Berk ontvingen een 1.2.Tree Award.

Heel wat nieuw bloed

Heruitvinden en vernieuwen? Geen probleem. Sinds de vorige editie van Green, in 2018, telt België bijna 6.000 nieuwe zelfstandige tuinaannemers. Bovendien zag de vakbeurs naast professionele bezoekers dit jaar ook 451 kinderen, en kwamen bijna evenveel studenten op dinsdag 27 september nieuwe inzichten vergaren en kennismaken met hun potentiële leveranciers en werkgevers. “De sector doet het goed”, benadrukt Arnouts, “en ook de toekomst lijkt verzekerd.” 

De toekomst van Green, die ontdek je dan weer op 22, 23 en 24 september 2024. Dan vindt de vijftiende editie van de tweejaarlijkse vakbeurs voor de private en publieke groensector plaats.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details