- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Het duurzaamheidsbesef en de ecologische gedachte winnen ook bij de groenprofessional steeds meer veld. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het mens- en milieuvriendelijk maken van machines en uitrustingen. In dit kader werd een Europese verordening uitgevaardigd, die bepaalt dat tuinmachineconstructeurs tegen 2030 geen benzinemotoren meer mogen inbouwen.
Jan De Leersnijder, zaakvoerder van Mekatec in Oostkamp, laat er alvast geen gras over groeien en zweert nu al bij de professionele, elektrisch aangedreven toestellen van het Franse merk Pellenc. We polsten even naar zijn visie op deze evolutie.
Jan De Leersnijder: “Bij accu-aangedreven elektromotoren denkt iedereen spontaan aan voordelen zoals het bannen van fossiele brandstoffen en hun schadelijke uitstoot. Of ook nog aan de afwezigheid van geluidsoverlast. Maar ook op tal van andere vlakken varen we wel bij de transitie naar elektrisch aangedreven tuinmachines. De machines vallen over het algemeen een stuk lichter uit en verhogen zo de bewegingsvrijheid van de operator. Daarnaast zijn ook de ergonomische aspecten zeker niet te onderschatten. Zo weegt bijvoorbeeld de zwaarste batterij van Pellenc slechts 6 kg. In combinatie met een bosmaaier of kantenmaaier wordt deze batterij op de rug gedragen, in een speciaal ontwikkeld harnas dat de druk op armen, polsen, rug en heupen verlicht. De machine zelf valt daardoor lichter uit en is wendbaarder in uitdagende werkomstandigheden. Met een volle lading gaat de batterij ruim 14 u mee. De efficiëntie gaat er ook sterk op vooruit: er moet niet meer met jerrycans gesleurd worden en de werkzaamheden moeten niet continu onderbroken worden om bij te tanken. Ook voor de hobbytuinier zijn de voordelen van elektrisch identiek, maar dan in lichtere uitvoeringen. Speciaal voor hen verdelen we het uitgebreide gamma accu-aangedreven tuinmachines van het merk Makita.”
Voor wie nog niet overtuigd mocht zijn, lijsten we graag nog even in het kort de voordelen van accu-aangedreven tuinmachines op. Ze dragen bij tot een schonere lucht dankzij hun ‘nul emissie’ en de bediener wordt niet meer omgeven door een walm van schadelijke uitlaatgassen. Ze zorgen ook voor een enorme reductie van de geluidsoverlast. Zo is een Pellenc kettingzaag bijvoorbeeld 64 keer stiller dan een versie op benzine. Ook de eerder vermelde productiviteitswinst en ergonomische aspecten zijn niet te versmaden. Hun milieu-impact op langere termijn is eveneens beduidend lager, want aan het einde van hun levenscyclus zijn de batterijen tot 98 % recycleerbaar. Met de bosmaaier Excellion 2000 en de schoffelmachine Cultivation voldoet Pellenc aan de ‘Zero-Phyto’ eis, waardoor ze geliefde ecologische werktuigen geworden zijn bij lokale overheden en openbare groendiensten.
Jan De Leersnijder: “In deze transitie hebben gemeenten en hun groendiensten een belangrijke voorbeeldfunctie te vervullen. Ik haal hierbij graag het voorbeeld van Knokke-Heist aan. Sinds 2019 is het daar verboden om nog langer tuinwerkzaamheden uit te voeren met benzinemotoren. En dit op straffe van een GAS-boete. Dit komt niet enkel de rust en de gezondheid van de inwoners ten goede, maar wordt tevens bijzonder geapprecieerd door tweede verblijvers en dagjesmensen. De overlast wordt tot een minimum beperkt. Ik ben ervan overtuigd dat vele steden en gemeenten snel hun voorbeeld zullen volgen.”
Het van origine Franse bedrijf ‘Pellenc’ verdiende zijn eerste sporen begin jaren zeventig in de wijnbouw, met de productie van accu-aangedreven snoeischaren en binders. De stap naar diverse takken van groenvoorziening en -onderhoud was snel gezet. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot wereldleider in zijn marktsegment, met duizend vijfhonderd medewerkers en vestigingen of verdelers op de vier continenten. Dankzij hun ecologische visie en het ruime aanbod zijn ze een sterke partner van de agrarische wereld, groenvoorzieners en lokale overheden.