NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Te nat, te droog…je gazon ziet altijd af… of kan je er iets aan doen?

Te nat, te droog…je gazon ziet altijd af… of kan je er iets aan doen?

Meer en meer kennen we extremen in de weersomstandigheden, korte periodes met overvloedige neerslag, gevolgd door langere droge periodes. Het grondwaterpeil staat te laag en de toplagen drogen uit. Eenmaal de bovenste laag echter te droog wordt, kunnen de eigenschappen zo gaan veranderen, dat de bodem waterafstotend wordt. Met alle gevolgen van dien: het water dringt niet meer in de bodem en je mag dan nog zoveel water gaan geven, het gazon blijft er uitgedroogd bijliggen, en het gegeven water spoelt gewoon af. Ook regenbuien bieden geen soelaas meer.

Eenmaal je in deze fase zit, kan er je dan nog iets aan doen?

Uiteraard… en dit met behulp van een zogenaamde wetting agent. Wetting agents zijn al zeer gekend op sportvelden en golfterreinen, maar in de tuinaanleg zijn ze nog niet zo ingeburgerd.

Ze verlagen de oppervlaktespanning van waterdruppels, waardoor deze beter openvloeien. Bovendien breken ze de water afstootbare laag rond de bodemdeeltjes af, of hechten zich eraan en wijzigen zo de lading,  zodat het vocht weer vlotter opgenomen wordt. In droge omstandigheden houden ze zowel verticaal als horizontaal de bodem vochtiger en onder natte omstandigheden kunnen ze overtollig water afvoeren naar de bodem. Met welke extreme omstandigheden je dus ook te maken krijgt, wetting agents gaan helpen deze te voorkomen of om te keren.

Je kan er vinden met een  preventieve of een curatieve werking, en sommigen, waarvan  Kick® Wetting Agent van COMPO EXPERT een mooi voorbeeld is, kan beiden. Bij gebruik zal het water dus opnieuw beter door de grond worden opgenomen en krijgt het gras weer alle kansen om te groeien.

Weet ook dat naast water, je gazon ook voeding nodig heeft. COMPO EXPERT biedt een uitgebalanceerde zomerformule aan: Floranid®Twin Permanent . De traag werkende stikstofvormen (Isodur® en Crotodur®), zorgen ervoor dat de hele zomer door het gazon langzaam gevoed wordt, terwijl kalium het gras sterker maakt tegen de droogte. Het is een complete formule, want ook fosfor, voor een goede beworteling, magnesium voor een groene bladkleur en de sporenelementen zijn aanwezig. Met slechts 3 a 4 kg/are heb je voldoende om 3 tot 4 maanden verder te kunnen.

Met deze beide producten en voldoende vocht, houd je het gazon in een goede conditie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details