NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Succesvol World Green Infrastructure Congress
WGIC wilde de cruciale rol van dak-, gevel- en interieurvergroening in het bevorderen van een klimaatvriendelijke transformatie van steden en gemeenschappen versterken.

Succesvol World Green Infrastructure Congress

Het verwezenlijken van groene gevels en daken draagt in aanzienlijke mate bij aan het verhogen van de levenskwaliteit binnen onze stedelijke omgevingen en gemeenschappen. Deze groene structuren bieden verkoeling tijdens de zomer en beschermen ons gebouw gedurende de winter, bevorderen een beter microklimaat en een verbeterde luchtkwaliteit, dienen als opslag voor regenwater en CO₂, en dragen bij aan energiebesparing. Daarnaast creëren ze waardevolle leefgebieden voor planten en dieren, en voor velen zijn ze een onmisbare belichaming van de natuur in de stad.

Tegelijkertijd is het vergroenen van gebouwen van essentieel belang bij het aanpassen van onze stedelijke omgeving aan de gevolgen van klimaatverandering. De toenemende dreigingen van hitte, droogte, hevige regenval en overstromingen vereisen dat steden en gemeenschappen wereldwijd zich aanpassen aan ingrijpende veranderingen. Het is noodzakelijk om zowel de infrastructuur als het gebouwenbestand te transformeren om een klimaatneutrale en duurzame toekomst te garanderen.

Voor velen zijn groene structuren een onmisbare belichaming van de natuur in de stad.

Klimaatvriendelijke transformatie

In dat kader vond van 27 tot 29 juni in Berlijn het World Green Infrastructure Congress WGIC 2023 plaats. Het groots opgevatte evenement wilde de cruciale rol van dak-, gevel- en interieurvergroening in het bevorderen van een klimaatvriendelijke transformatie van steden en gemeenschappen versterken en verder in het bewustzijn van het publiek verankeren. En slaagde daarin, gezien het grote succes, wonderwel.

Meer dan 100 sprekers uit 29 landen en 1.100 deelnemers.

Thema-overschrijdende uitwisseling van informatie

Het World Green Infrastructure Congress 2023 in Berlijn en online was een driedaags evenement over alle aspecten van groene gebouwen (dak-, gevel- en interieurbegroening) met de bijbehorende onderwerpen (waaronder stadsklimaat, regenwaterbeheer, duurzaamheid, stad van de toekomst). Het ging bovendien gepaard met een vakbeurs. Het wereldcongres werd georganiseerd door het Bundesverband GebäudeGrün e.V. (BuGG), met de steun van internationale en nationale partners zoals het World Green Infrastructure Network (WGIN) en de European Federation of Green Roof & Wall Associations (EFB).

Het grootste congres over groene gebouwen ooit gehouden in Europa bood onder andere:

·meer dan 100 sprekers uit 29 landen,
·1.100 deelnemers,
· meer dan 50 exposanten op de bijbehorende vakbeurs,
· meer dan 30 samenwerkings- en mediapartnerschappen (verenigingen, organisaties, instellingen),
· kennisoverdracht over vergroening van gebouwen (dak-, gevel- en interieurbegroening),
· demonstratie van ‘best practices’,
· kennisoverdracht door experts uit de sector uit binnen- en buitenland in parallelle series lezingen en discussierondes,
· aanspreken van nieuwe doelgroepen en netwerken in een speciaal daarvoor opgericht ‘meeting point’,
· thema-overschrijdende uitwisseling van ervaringen tussen stadsvertegenwoordigers, architecten, stedenbouwkundigen, deskundigen op het gebied van stedelijk waterbeheer, vertegenwoordigers van industrie en vastgoed, fabrikanten, verwerkers, onderzoekers, verenigingen, politici en andere geïnteresseerden.

De derde dag van het congres was gevuld met excursies naar verschillende projecten in Berlijn, volgens bepaalde thema’s.

Groenblauwbouwen.be

Simon Perneel, voorzitter van de Belgische Federatie Dak- En Gevelgroen: “Na jaren van uitstel door corona kwam er dit jaar eindelijk weer een internationaal congres over gebouwbegroening. Het WGIN-congres is telkens weer een leuk weerzien met internationale contacten en na zes jaar hadden we veel om over te praten. Mijn eerste internationaal congres dateert al van 2012 in Kopenhagen; vanaf de eerste lezingen had ik door dat de mosterd op dergelijke events te halen is. Ik leerde toen in twee dagen meer bij over groendaken en -gevels dan in de vier jaar dat ik al actief was in de sector.”

“De eerste twee dagen zijn traditioneel voorzien van heel wat presentaties over nieuwe evoluties en onderzoeken, die worden gepresenteerd in thematisch georganiseerde sprekersruimtes. Tussen de lezingen door is er tijd om te netwerken of de vakbeurs te bezoeken waar meer dan vijftig exposanten hun producten en systemen voorstellen. De derde dag van het congres bracht ons excursies naar verschillende projecten in Berlijn, volgens bepaalde thema’s (groendaken, groengevel, indoor beplanting…). Een interessant moment om projecten in real-time te bezoeken en te bekijken.”

“De drie dagen zijn voorbijgevlogen en brachten ons terug in België met heel veel inspiratie en enthousiasme; de leuke ontmoetingen met collega’s uit binnen- en buitenland zijn bovendien een absolute meerwaarde. Het volgende WGIN-congres is in Nieuw-Zeeland en zal misschien wat ver zijn om bij te wonen, maar op de website van onze federatie www.groenblauwbouwen.be kun je ook andere events terugvinden. Bovendien word je als lid van onze federatie stipt op de hoogte gehouden van aankomende events, nationaal en internationaal. Om lid te worden van onze federatie volstaat een mail sturen naar bestuur@groenblauwbouwen.be.“  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details