NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Stijlvolle omheining is hout waard

Stijlvolle omheining is hout waard

Tekst Elise Noyez    |    Beeld De Sutter Naturally

In de internationale paardenwereld is De Sutter Naturally een zogezegde household name. Het bedrijf, dat opgericht werd door Peter De Sutter, ooit nog staljongen bij topruiter Eric Wauters, specialiseert zich immers al ruim veertig jaar in de ontwikkeling en productie van houten omheiningen voor paardenweides. Daarmee was het bedrijf niet alleen pionier in België, maar blijkt de duurzaamheid van de omheiningen intussen ook al ruimschoots bewezen.

Oplossingen met draadgaas verhinderen dat kinderen of huisdieren het terrein kunnen verlaten.

Een voorliefde voor paarden is nochtans geen vereiste om van de uitstraling en duurzaamheid van bovenstaande producten te genieten. Teneinde particuliere tuinprojecten extra cachet te geven, of het nu om een kleinschalige voortuin dan wel een meer omvangrijke en luxueuze hoving gaat, kunnen ook groenprofessionals bij het Belgische bedrijf terecht voor hoogwaardige houten poorten en omheiningen.

Robuust of landelijk chic

Een natuurlijk materiaal als hout misstaat in wezen in geen enkele tuin. Kunnen synthetische afrasteringen en omheiningen het evenwicht van een tuinproject ongewenst verstoren, dan laat het unieke en levende aspect van houten balken een meer ongedwongen en geïntegreerde indruk na. Een houten omheining benadrukt met andere woorden niet zozeer de rand van het terrein, maar valt op als wezenlijk onderdeel ervan. En dat ongeacht de stijl van woning of tuin. 

Zo hebben de Post & Rail modellen van De Sutter Naturally, met hun natuurlijk ogende liggers, een robuuste landelijke uitstraling, terwijl de Ascot en Windsor omheiningen en Wellington poorten dankzij hun strakke vormen en perfect geschaafde palen, en zoals hun naam doet vermoeden, eerder herinneren aan het gedistingeerde karakter van Engelse landhuizen en landerijen. 

Een andere visuele troef van houten omheiningen, in regel opgebouwd uit palen en liggers op twee niveaus, is hun stevige, doch open karakter. Moet de omheining ook voorkomen dat bijvoorbeeld huisdieren of kleine kinderen het terrein verlaten, dan zijn er echter ook functionele oplossingen met draadgaas. Dat kan eenvoudig gespannen worden tussen ronde of vierkante houten palen, of een omheining zoals de Post & Rail kan uitgerust worden met draadgaas onder de laagste of beide liggers.

Een Post & Rail Modern omheining heeft een robuuste, landelijke uitstraling.

De juiste houtkeuze

De finale visuele impact van een houten poort of omheining wordt niet alleen bepaald door de vormgeving. Minstens even belangrijk – ook voor de duurzaamheid en kwaliteit van het product, trouwens – is de houtkeuze.

De budgetbewuste keuze is geïmpregneerd zachthout, gekenmerkt door zijn lichte uitstraling met, na verloop van tijd, een groene schijn. De Sutter Naturally maakt hiervoor gebruik van Rood Noords grenenhout, dat door een tragere groei ook een hogere dichtheid heeft dan klassiek grenen, en kan zodoende een anti-rotgarantie bieden van twintig jaar. Naast de klassieke behandeling behoort ook een zwarte impregnatie hier tot de mogelijkheden.

Tropisch hardhout, op zijn beurt, wordt gekenmerkt door de hoogste duurzaamheidsklasse, kan onbehandeld gebruikt worden en geniet een anti-rotgarantie van maar liefst dertig jaar. Onder invloed van de weersomstandigheden krijgt het oorspronkelijk rode hout op termijn zijn gekende grijze patine.

En dan is er nog Robinia of Acaciahout. Dit is de hardste en meest duurzame Europese houtsoort op de markt, die vooral wordt toegepast bij de Post & Rail omheiningen. 

Absolute constante bij De Sutter Naturally, ongeacht het type hout, is in ieder geval de keuze voor hout dat op verantwoorde en duurzame wijze gekapt werd, en verwerkt hout met FSC- en/of PEFC-certificaat. In combinatie met de verwerking in eigen beheer, staat het bedrijf zo borg voor de hoogste kwaliteit.

Een houten omheining benadrukt niet zozeer de rand van het terrein, maar valt op als wezenlijk onderdeel ervan.

Partner voor de tuinprofessional

De stijlvolle omheiningen en poorten spreken voor zich, maar ook met een uitgebreide voorraad, de mogelijkheden tot maatwerk en de eenvoud van plaatsing profileert De Sutter Naturally zich als uitgelezen partner voor de tuinprofessional. Bovendien kan de firma bogen op filialen in Antwerpen (Herentals), Vlaams-Brabant (Kampenhout) en Oost-Vlaanderen (Zulte), van waaruit ondersteuning geboden kan worden bij het uitwerken van ieder tuinproject.   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details