- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Hoe meer de grens tussen zwemvijver en zwembad vervaagt, hoe hoger echter ook de eisen inzake afwerking en detaillering komen te liggen.
Zwemvijvers hebben de voorbije vijftien jaar een enorme evolutie doorgemaakt. Het imago van koude, vuile en groene waterpartij zijn ze inmiddels volledig kwijt en in de plaats tonen ze zich dubbel waardig: praktische zwemgelegenheid in de zomer, aantrekkelijk natuurelement in de winter. Ook corona en de obligatoire staycations hebben de populariteit van de zwemvijver verder aangewakkerd, net als de vele hybride alternatieven die gebruikmaken van een waterbehandeling op basis van bijvoorbeeld hydrolyse.
“De zwemvijver wordt vandaag als een volwaardig zwembad beschouwd”, stelt Stijn Frooninckx van waterdichtingsspecialist Sealtec vast. “En ze wordt aan dezelfde kwaliteitseisen onderworpen. Niet alleen bovengronds, maar net zozeer onder het wateroppervlak. De opdikkingen en lijmresten die je bij sommige folies ziet, worden niet zomaar meer geapprecieerd en er is nood aan een naadloos alternatief. TPO-folies op basis van polypropyleen (PP) of polyethyleen (PE) zijn daarvoor uitermate geschikt, en bieden duurzame oplossingen voor zowel zwemvijver als hybride, bio- of klassiek zwembad, ongeacht het budget.”
Onder de TPO-folies vallen verschillende producten, elk met zijn eigen technische kenmerken en kleuropties. “PE-folies garanderen in een chloorrijke omgeving de allerbeste kleurvastheid. Zij worden daarom vooral toegepast in klassieke zwembaden, maar ook bij waterbehandelingen op basis van (zout)elektrolyse raden we deze folie aan. Het kleurenpalet ligt bovendien perfect in lijn met deze toepassingen en omvat vooral lichte en blauwe tinten.”
Voor vijvers, zwemvijvers en hybride baden met een lage chemische belasting zoals bij gebruik van hydrolyse, grijpt Frooninckx vooral naar de PP-folies, al dan niet met glasvezelwapening. “Net als de PE-folies zijn deze sterk, perfect waterdicht, naadloos te verwerken en verkrijgbaar in verschillende diktes. Qua kleuren gaat het echter vooral om donkere tinten grijs, groen en blauw. Ze zijn iets minder opvallend en zorgen bijvoorbeeld voor meer weerspiegelingen op het wateroppervlak.”
Om het effect van de verschillende folies en kleuren tastbaar te maken, biedt Sealtec geregistreerde plaatsers onder meer een vernieuwde, overzichtelijke stalenmap alsook de gratis Sealtec app. “Daarmee kan elke gebruiker een zwembad of zwemvijver virtueel in zijn eigen tuin plaatsen, en de visuele impact van verschillende folies nagaan, met of zonder water.”
De PP-folies zijn volgens Frooninckx bovendien uitermate geschikt voor renovaties. “Wie in het verleden al een zwemvijver liet plaatsen, maar er meer gebruik van wil maken, of wie een woning met zwemvijver kocht, zal eerst wellicht wat opknappingswerken plannen. Die richten zich vaak uitsluitend op de zwemzone. In de filterzone is een renovatie doorgaans minder noodzakelijk en daarenboven is het een groot en vuil werk.”
Het gevolg is dat je bij een dergelijke renovatie altijd rekening moet houden met de bestaande waterdichting van de filterzone. “In de meeste gevallen zal die uit EPDM bestaan, wat perfect gecombineerd kan worden met een TPO-folie. Daarvoor zorgen we bovenop de tussenmuur voor een mechanische bevestiging om de spanningen op te vangen, en een afwerking met een EPDM flashing om de waterdichtheid te garanderen. Enkel de eventuele stapstenen moeten daarvoor verwijderd worden; de boordstenen van het bad kunnen perfect blijven liggen. Zo krijgen dus ook oudere zwemvijvers in een mum van tijd de afwerkingsgraad die vandaag verwacht wordt.”