NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Snel en milieubewust onkruidvrij

Snel en milieubewust onkruidvrij

De firma D. B. van der Horst is al decennialang exclusief verdeler van Tielbürger machines in Frankrijk en de Benelux. Sinds verscheidene jaren merkt het bedrijf een almaar stijgende verkoop van onkruidborstels. De machine behoort steeds vaker tot de standaarduitrusting van de groendienst of hovenier.

De dagen van chemische onkruidbestrijding zijn stilaan geteld. Onder invloed van strengere wetgeving enerzijds, waaronder het Europees verbod op glyfosaat, en het alomtegenwoordige streven naar een groener imago anderzijds, zoeken zowel opdrachtgevers als tuinaannemers naar een duurzamer alternatief. Dat vinden ze veelal in onkruidborstelmachines, die het onkruid met behulp van stalen of kunststof borstels vanaf de wortel afsnijden en het terrein daarmee onmiddellijk onkruidvrij maken. Dubbel voordeel, dus: je moet niet wachten tot de plant afsterft én het milieu blijft gespaard.

Regelmaat levert resultaat

Echter, onkruid vergaat niet. Ook na behandeling met een onkruidborstel zal het weer groeien. Voor een langdurig resultaat komt het er daarom vooral op aan om nieuwe kiemen geen tijd te geven om zich te nestelen. Een regelmatig onderhoud – afhankelijk van het type onkruid tot één keer per week – is van essentieel belang. Wie investeert in een onkruidborstel, kiest dan ook best voor een exemplaar dat de klus snel en eenvoudig kan klaren.

Regelmatig borstelen is essentieel. Bij de keuze van een onkruidborstelmachine is gebruiksgemak dan ook een prioriteit.

 

Geen onnodige handelingen

De onkruidborstel van de aanhangwagen rollen en meteen aan de slag gaan, dat is wat de tuinaannemer van zijn machine verwacht. Maar ook tijdens het werken verloopt alles best zo vlot mogelijk, zonder onnodige handelingen. Met de Tielbürger onkruidborstels is dat alvast geen probleem. De spoorbreedte van deze machines is bijvoorbeeld smaller dan de werkbreedte, waardoor de machine rechtstreeks langs de muur kan lopen, zonder dat de borstel eerst gedraaid moet worden. Daarnaast zijn de modellen TW50S en TW50X standaard voorzien van een opklapbare stalen beschermkap. Die zorgt niet alleen voor veiligheid, maar kan wanneer nodig zijdelings opgeklapt worden. De beschermkap hoeft dus niet langer afgehaald en opzijgelegd te worden, maar blijft in één handeling in opgeklapte positie staan.

Onderhoud minimaliseren

Het meest vervelende oponthoud is uiteraard dat ten gevolge van defecten. Traditioneel is de V-snaar daarbij het meest gevoelige onderdeel, en bij heel wat onkruidborstels is het doorbranden ervan een gekend probleem. Door gebruik te maken van een grote poelie aan de voorzijde van de machine en alles met een beschermkap af te sluiten, weet Tielbürger dat euvel echter te omzeilen. Vuil en wrijving krijgen in de TW50-reeks geen kans.

Wat echter niet uit te sluiten valt, is het verslijten van de staalborstels. Door gebruik te maken van een in de hoogte verstelbaar steunwiel – een troef van de TW50X – kan je overmatige druk op de borstels weliswaar beperkt houden, maar op termijn is vervanging altijd noodzakelijk. Om ook die handeling zo vlot mogelijk te laten verlopen, zijn de Tielbürger machines uitgerust met een snelkoppelsysteem. Dat laat toe om de staalborstels – elk apart, of allemaal tezamen – te vervangen via een simpele draai aan de knop, en dus zonder gereedschap.

Ergonomie voorop

Tot slot mag het gebruik van een onkruidborstel ook het lichaam niet onnodig belasten.  Een in de hoogte verstelbare stuurboom is daarvoor het absolute minimum, maar daar blijft het niet bij. Zo kunnen de wielen van de TW50S star gezet worden voor het borstelen van rechte stukken en vereenvoudigt de drietrapswielaandrijving van de TW50X het werken op hellingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details