- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Eind vorig jaar startten de werken aan het park op de Gedempte Zuiderdokken. De vernieuwde site zal twee grote functies hebben: parkeren ondergronds en een park bovengronds, goed voor 32.000 m² extra groen. Voor het hergebruik van het hemelwater voor de bomen in het park werd een beroep gedaan op de expertise van TerraViva, specialist in onthardingen en berijdbaar gazon
De Gedempte Zuiderdokken vormen samen een langwerpig plein in het zuiden van Antwerpen, parallel met de Scheldeoever. Het is een prachtige open ruimte, die gebruikt werd als een enorme parking. Nuttig, maar ook een gemiste kans. Onder de naam ‘Dok Zuid’ wordt deze zone omgetoverd tot een veelzijdige trekpleister voor bezoekers. Met een ondergrondse parking en een bovengronds park heeft het nieuwe plein twee grote functies. De werken voor de aanleg van het park werden eind vorig jaar aangevat.
Met dit project wil de stad Antwerpen onder meer een antwoord bieden op de uitdagingen van de toekomst, zoals de verwachte frequentere en intense regenbuien en hogere risico’s op overstroming. Het definitieve ontwerp heeft het waterconcept gefinaliseerd en verder uitgewerkt: water kan gemakkelijk in de grond sijpelen, een krattensysteem bevloeit de bomen, er zijn regenwaterputten, de tuinen en de grasweide doen dienst als waterbuffer, het water wordt hergebruikt om te spelen en voor het bufferen van water in de wadi’s.
Het systeem voor het hergebruik van het hemelwater om de bomen te bevloeien werd uitgedacht door Tractebel Engineering. Acterra nv staat in voor de levering van de substraten. “Door een intense samenwerking tussen Dockx & Co en Acterra – producent van TerraViva substraten – konden we de opdracht tot levering binnenhalen”, vertelt zaakvoerder Bart Geerts.
Acterra is gespecialiseerd in de productie van plantsubstraten voor onder andere ondergrondse groeiruimtes voor bomen in stedelijke gebieden. Bart Geerts: “Onder de volledige oppervlakte ligt een 10 cm dik bufferbekken. Door middel van 8 cm hoge retentiekratten wordt het opgevangen hemelwater via wieken naar boven getrokken. Boven de wieken ligt een geotextiel dat water horizontaal kan verspreiden, en op dat geotextiel liggen dan onze grondsubstraten. En die substraten halen net genoeg water omhoog om de bomen te voeden, maar laten ook voldoende zuurstof in de grond zodat de bomen kunnen wortelen en groeien.”
Voor Acterra is dit een project op maat. “Het is ook een bijzonder groot project, en uiteraard ook technisch uitdagend. De kunst bestaat erin om de substraten op de juiste manier samen te stellen. En daarin ligt onze unieke expertise. Uiteraard gaat hier heel wat denk- en testwerk aan vooraf. Het systeem om op dergelijke manier bomen te voeden, bestaat al langer, maar het is de samenstelling van de substraten die het systeem nog efficiënter maakt”, besluit Bart Geerts.