NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
RTK-technologie maakt onderhoud van sportgazon eenvoudig
De BigMow beweegt in lineaire, bijna onmerkbare banen, zonder overlapping.

RTK-technologie maakt onderhoud van sportgazon eenvoudig

Enkele jaren geleden had het verschijnen van robotmaaiers hun taak al aanzienlijk verlicht.  Nu is een nieuw tijdperk aangebroken. De nieuwe Connected Line robotmaaiers van Belrobotics, geproduceerd op eigen bodem door Yamabiko Europe, zorgen voor een ongeëvenaard geautomatiseerd onderhoud van grote gazons, met als gevolg een aanzienlijke tijdsbesparing, een ongeëvenaarde precisie, een geavanceerd systeembeheer en nieuwe en krachtige functies. 

Tom Laurez (Firma Beel) is onze gesprekpartner. Hij legt ons de voordelen uit van de nieuwste aanwinst van het Connected Line-gamma, de BigMow, in actie op een van de sportvelden in Zeebrugge.

RTK staat voor ‘Real Time Kinematic’. Deze maaitechnologie is gebaseerd op de installatie van een antenne die gps-signalen opvangt en een signaalversterker om verschillende zones te bestrijken.  n een halve dag zijn de bekabeling, de retourloop naar het laadstation, de antenne en de versterker geplaatst, en is de instelling van de robotmaaier operationeel.

De antenne en de versterker worden op een discrete manier geïnstalleerd.

Tot op de centimeter

Belrobotics blijft innoveren.  De nieuwe RTK-modellen kunnen nu driemaal zoveel oppervlakte maaien als hun voorgangers, dankzij de lineaire werking op basis van gps-RTK-gegevens.  Dat gaat tot 7,5 hectare in 24-uurs bedrijf. 

Om verstoring van nachtdieren, met name egels, te beperken, wordt het maaien ’s nachts ontmoedigd en kan het in de toekomst verboden worden. De huidige prestaties compenseren ruimschoots deze tijdsbeperking. Zij zorgen ervoor dat het gazon te allen tijde perfect begaanbaar blijft voor professioneel spel, en maken het tegelijk gemakkelijker om de planningen te beheren. Opmerkelijk is dat de rijsnelheid ongeveer 3,6 km/uur bedraagt, bijna fluisterstil.

De BigMow beweegt met ongeveer 3,6 km/uur, in bijna totale stilte.

Positiegeheugen en verfijnd beheer

De nieuwe robotmaaiers zijn uitgerust met een geheugenfunctie. Na terugkeer in het laadstation, hervat de machine het maaien autonoom vanaf haar laatste positie in het veld. Na een volledige cyclus verandert de robotmaaier het referentiepunt en wijzigt hij het maaipatroon van 45° naar 90°, zodat er geen permanent spoor van passage op het gazon achterblijft.  

Met het vernieuwde portaal en een gloednieuwe toepassing kunnen professionals een vloot robotmaaiers beheren. Nieuwe functies zijn onder meer de mogelijkheid om instellingen op afstand te wijzigen, meldingen via de mobiele telefoon te verwerken, geo-locaties te bepalen en te filteren volgens specifieke criteria, percelen van verboden gebieden af te bakenen, en in real time een beroep te doen op de technische dienst. Op een pc is het dus mogelijk om de precieze activiteit van een robotmaaier te controleren (frequentie van het uitrijden, werktijd en werkschema, behandelde en onbehandelde oppervlakten), nieuwe percelen af te bakenen, de meldingen die op het scherm verschijnen te inventariseren en te beheren, enzovoort. De RTK gps-technologie kan op alle modellen van de Connected Line worden geïnstalleerd, wat de investeringskosten beperkt.

De robotmaaier kan een oppervlakte van 9.000 vierkante meter maaien in drie gangen van twee uur.

Ontwikkeling gaat dagelijks door

Het potentieel van de machine maakt vele toekomstige verbeteringen mogelijk, met het oog op een nog betere en snellere werking. “Binnenkort zal het mogelijk zijn om gebruik te maken van het 4G-netwerk.  n het volgende stadium van de testfase zullen wij het signaal kunnen versterken met een tweede tussenversterker, om bijvoorbeeld het kunstmatige veld erachter op te nemen”, aldus onze contactpersoon. 

De testfase heeft geen noemenswaardige incidenten aan het licht gebracht, en de ‘fouten’ die werden geregistreerd betroffen voornamelijk voorwerpen die het gazon vervuilden, zoals blikjes, verpakkingen en ander papier. Het resultaat is een dichter, groener en gelijkmatiger gazon. En het werk van de greenkeepers is veel gemakkelijker en beter georganiseerd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details