NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Residentie Desclée biedt zicht op water én daktuin
Het lijkt een regulier tuinproject, maar in realiteit bevindt de groene zone zich bovenop de dakvloer van de ondergrondse parking.

Residentie Desclée biedt zicht op water én daktuin

Aan de Houtkaai in Brugge, daar waar het kanaal Brugge-Oostende de Brugse Ringvaart ontmoet, bouwden projectontwikkelaar Novus en bouwonderneming Christiaens de voorbije jaren een volledig nieuwe residentie: Desclée. Het project is niet alleen goed voor 28 luxe-appartementen met zicht op het water, maar tevens voor zo’n 1.000 m2 aan groendak, waarvan bijna de helft in de vorm van een toegankelijke daktuin.

Het in Aalter gevestigde familiebedrijf Vice Verda, sinds 2007 gekend als pionier en specialist in dak- en gevelgroen, stond in voor de realisatie van de groendaken, maar het was de bouwheer die initieel met het idee op de proppen kwam. 

“In een aantal schetsen schoof hij ons zijn visie voor de daktuin en privatieve terrassen voor”, herinnert Dirk Van de Waeter van Vice Verda zich. “Daarmee zijn wij aan de slag gegaan en hebben we vanuit onze ervaring en expertise een gedetailleerd plan opgemaakt. Dat bestaat uit twee delen: een intensieve daktuin met graspartijen, glooiingen en wandelpaden enerzijds, en een extensief groendak met pv-panelen anderzijds.” 

Om de watervoorziening van de beplantingen te reguleren werd druppelbevloeiing voorzien.

Daktuin

De daktuin van 475 m2 springt bij bewoners en bezoekers ongetwijfeld het eerst in het oog. Verschillende zones – gras, grind, hagen, struikgewas en meerstammigen – wisselen elkaar langsheen natuurlijk golvende lijnen af en creëren de impressie van een regulier tuinproject. Het intensieve groendak, dat zich bovenop de dakvloer van de ondergrondse garage bevindt, vroeg evenwel een solide opbouw. 

“De betonnen dakstructuur, die bitumineus verdicht is, gaf ons meteen een erg goede basis”, vertelt Van de Waeter. “Daarbovenop kwamen een extra wortelwerende folie, een waterintensieve beschermdoek en een drainage- en waterbufferingselement van 60 millimeter. Om extra stabiliteit te bieden, werd dat laatste gevuld met een ondersubstraat op basis van hoge kwaliteit keramisch materiaal, minerale toeslagstoffen en een systeemfilter, alvorens af te werken met een aangepast intensief substraat met een gemiddelde dikte van, na inklinking, 300 millimeter. Dat biedt een goede voedingsbodem voor de diverse beplantingen.”

Veel aandacht ging verder naar de waterhuishouding in het project. Zo moesten er niet alleen geïntegreerde hemelwaterafvoeren voorzien worden, maar werd in functie van de meerstammigen gaandeweg ook de installatie van een irrigatiesysteem met regenwaterrecuperatie aan de opdracht toegevoegd. “Dat gebeurde in de vorm van een druppelbevloeiing. De hemelwaterafvoeren, op hun beurt, zijn met deksels beveiligd. Dat laat ons toe om te allen tijde de goede functionaliteit van het regenwaterafvoersysteem te controleren.”

In de daktuin wisselen gras, grind, hagen, struikgewas en meerstammigen elkaar af.

Extensief groendak

Op het hoofddak van het gebouw, op aanzienlijk grotere hoogte en dus veelal aan het oog onttrokken, bevindt zich het tweede groendak. Het beslaat pakweg 530 m2 en kreeg een eerder klassieke extensieve opbouw mee, met een substraatdikte van circa 80 millimeter en een variatie aan sedumbeplantingen. “Opvallend is dat hier heel bewust de keuze werd gemaakt om het groendak met een uitgebreide pv-installatie te combineren. Dat is dankzij het koelende effect van de flora een uitstekende combinatie, waarvan het nut – concreet: een rendementsverhoging van de pv-installatie tot 4% per jaar – inmiddels ruimschoots bewezen is.”

Hoewel het dak van de nieuwbouwresidentie vlot bereikbaar was, merkte Van de Waeter bij de aanleg toch één noodzakelijk aandachtspunt op. “De combinatie van de hoogte van het dak met de ligging pal naast het water, betekende dat we extra aandachtig moesten zijn voor de wind en de windbelasting. We moesten met andere woorden voorzien in voldoende ballast voor de verschillende bouwmaterialen.”

Het ondersubstraat (links) biedt extra stabiliteit; het intensief substraat (rechts) vormt de voedingsbodem voor de beplantingen.

Onderhoud

Het project werd vorig jaar opgeleverd, maar het werk van Vice Verda in Brugge is daarmee niet klaar. Zo volgt nog de finale afrastering van de daktuin én is het bedrijf de komende jaren verantwoordelijk voor het onderhoud van beide daken. “In het hoogseizoen betekent het dat we om de twee weken in de daktuin aan de slag zijn om gras te maaien, onkruid te wieden, beplantingen te bemesten en hagen te trimmen. Het extensieve groendak heeft genoeg aan één à twee onderhoudsbeurten per jaar.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details