NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Processierupsen ecologisch verantwoord bestrijden? Het kan met Kärcher!

Processierupsen ecologisch verantwoord bestrijden? Het kan met Kärcher!

De processierupsen zijn de laatste jaren aan een echte opmars bezig in ons land. Niet alleen vreten deze insecten in een recordtempo een boom volledig kaal, ze kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoog tijd dus voor een efficiënte maar ook ecologisch verantwoorde bestrijdingsmethode. Kärcher biedt alvast een helpende hand. Met de professionele veiligheidszuigers uit stofklasse H kan je moeiteloos rupsen en hun nesten verwijderen.

Niet zo onschuldig

Door een veranderend klimaat en een gebrek aan natuurlijke vijanden, komen de eikenprocessierupsen steeds vaker voor in ons land. En eerlijk is eerlijk, de eikenprocessievlinder is een mooie, onschuldige nachtvlinder. Helaas zijn de rupsen van deze grijze vlinder iets minder onschuldig. Hun irriterende brandharen kunnen brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. In ernstige gevallen kan zelfs een levensbedreigende anafylactische shock optreden.

Ontwikkeling van de larven vanaf april |
De larven komen in het voorjaar uit de eicapsule (oötheek) – afhankelijk van de weersomstandigheden in april – en zijn aanvankelijk oranje. Later verandert hun kleur naar grijsgroen, met lichtere zijkanten. Hun lichaam is bedekt met fijne haren die lijken op borstelharen.

 

Milieuvriendelijke bestrijding

Gemeenten en steden doen er alles aan om het probleem van de eikenprocessierupsen aan te pakken. Bovendien kiezen ze steeds meer voor milieuvriendelijke oplossingen. Zo roept de provincie Vlaams-Brabant haar gemeenten op om het gebruik van Bacillus thuringiensis (Foray 48B) bij preventieve bestrijding tot een minimum te beperken en in de toekomst zelfs te vermijden. Het grootschalig gebruik van dit niet-specifieke biologische bestrijdingsmiddel is immers niet langer ecologisch verantwoord aangezien het ook alle andere rupsen in de omgeving doodt.

Plaag van mei tot juli |
Eikenprocessierupsen zijn van half mei tot juli op eikenstammen te vinden. Kenmerkend is dat ze altijd in grote groepen bewegen, zoals in een processie. Ze vormen ook webben op de stam of in de takken van de eikenbomen.

 

Veiligheidszuigers uit stofklasse H

In tegenstelling tot de chemische en biologische bestrijding van eikenprocessierupsen, biedt Kärcher een doeltreffende oplossing aan die zowel ecologisch als gebruiksvriendelijk is. Hun gecertificeerde veiligheidszuigers uit stofklasse H zorgen voor de mechanische absorptie van insecten en hun nesten. De toestellen zijn uitgerust met een volledig antistatisch systeem, inclusief geleidende accessoires. Hierdoor is de gebruiker effectief beschermd tegen stroomschokken door antistatische lading. Dankzij de veiligheidsfilterset kunnen rupsen en hun nesten veilig verwijderd worden. Bovendien komen de irriterende brandharen van de rupsen in een vliesfilterzak terecht, waardoor de gebruiker zeker is dat alles veilig wordt afgevoerd.

PE Dust Disposal Bags

In plaats van bovenstaande filterzakken kan je ook gebruik maken van de Kärcher PE Dust Disposal Bags. Deze plastic zakken hebben een aantrekkelijker prijskaartje dan de veiligheidsfilterzakken en worden opgeslagen in goed afgesloten containers. Vervolgens worden ze na overleg en kennisgeving verwerkt in een verbrandingsinstallatie.

Slim weetje: de Kärcher veiligheidszuigers uit stofklasse H zijn ook geschikt om gezondheidsschadelijke en kankerverwekkende stoffen, inclusief asbeststof, op te zuigen.

Met de gecertificeerde veiligheidszuigers uit stofklasse H biedt Kärcher een doeltreffende oplossing aan die zowel ecologisch als gebruiksvriendelijk is.

 

Belangrijke opmerking

Het opzuigen en verbranden van de eikenprocessierupsen mag enkel uitgevoerd worden door experten. Zij moeten ook alle voorschriften naleven met betrekking tot het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals beschermende kledij, handschoenen en een ademhalingsmasker

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details