NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Passen en meten op de millimeter in de Bosche binnenstad
Cortenstaal en hardhout op de millimeter geplaatst.

Passen en meten op de millimeter in de Bosche binnenstad

Op de plek van een voormalige telefooncentrale in de Noord-Brabantse stad Den Bosch zijn vorig jaar 220 appartementen en 4.000 vierkante meter aan kantoren verrezen. Aannemer Janssen de Jong toverde het gesloten KPN-terrein om tot een levendig en openbaar toegankelijk gebied waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt. FURNS Straatmeubilair werd door de landschapsarchitecten van Du Pré Groenprojecten ingehuurd om de strak vormgegeven binnentuin op het dak van een parkeergarage te voorzien van een podium van cortenstaal en hardhout. Een bewerkelijke klus op de millimeter.

Kenmerkende aflopende leuningen.

“De uitdaging was de verschillende elementen van cortenstaal zodanig te dimensioneren, dat ze op een handzame en gemakkelijke manier in het werk te plaatsen waren”, legt Mathijs van Haren, projectmanager bij FURNS, uit. “De stalen elementen zijn vanaf tekening in onze fabriek in Polen gemaakt en in het werk uitgerust met hardhouten elementen van onze vaste partner Awood. In de binnentuin vormen ze aan elkaar gekoppeld als het ware een groot podium of tribune die dienstdoet als een fors uitgevallen zitelement. Het dakterras is vrij toegankelijk vanuit de kantoren en de grote raampartijen – die tegelijkertijd dienst doen als toegangsdeur naar de patio – sluiten strak op ons podium aan. Dat was wel even passen en meten.” 

Een van de uitdagingen was dat de dakopbouw met 600 tot 800 millimeter aan de hoge kant is; de elementen die FURNS vervaardigde zijn daardoor maar voor de helft zichtbaar. “Samen met de ronde zittingen en rugleuningen maakt dit wel een vrij bijzonder project”, zegt Van Haren. “We moesten niet alleen de hoogte opvangen, maar door de schuin aflopende zittingen zat er vrij veel werk in de voorbereiding. Maar daarin zijn we ondertussen behoorlijk goed geworden, dus voor Du Pré heeft dat geen gevolgen gehad. Omdat wij alles in 3D ontwerpen en bovendien alle materialen op voorraad hebben, kunnen we heel snel opleveren. En ondanks het passen en meten ging de plaatsing ook heel goed.”

De groene binnentuin op het dak van een parkeergarage.

Prins carnaval

Met de oplevering van de binnentuin bovenop de parkeergarage is de binnenstad van Den Bosch een blikvanger rijker. Het totale project omvat vier delen: nieuwbouw van 62 sociale huurwoningen in het Noordblok, renovatie van het kantoordeel in het Middenblok, nieuwbouw van 158 middensegment en vrije sector huurwoningen in het Zuidblok, en een ondergrondse parkeergarage. Voor het ontwerp is gekozen voor de kenmerkende stijlen uit de Bossche binnenstad, echter conform de eisen en wensen van nu.

De totale ontwikkeling draagt de naam Amadeiro, een verwijzing naar de gelijknamige prins carnaval van Oeteldonk, zoals ‘s-Hertogenbosch tijdens carnaval wordt genoemd. Rondom de woningen komen pleinen, waarmee de Bossche hofjesstructuur ook in dit deel van de stad terug te vinden zal zijn.

Amadeiro in de Bossche binnenstad.

Beperkte dakbelasting

Met een beperkte maximale dakbelasting van het onderliggende parkeerdek was de uitdaging niet alleen om naar het potentieel, maar ook naar de mogelijkheden van het dak te kijken. De hoogte van de daktuin is verhoogd door gebruik te maken van Nophadrain (ND) SG Foam Glass, een lichtgewicht materiaal dat ongeveer 150 kg per m³ weegt en zeer drukbestendig is. Het schuimglas is direct geïnstalleerd bovenop het ND 620 Drainagesysteem en verdicht met een trilplaat. De hoge druksterkte en uitstekende kruipvastheid van het ND 620 Drainagesysteem zorgen ervoor dat de afwateringscapaciteit behouden blijft.

Du Pré paste het schuimglas ook toe in de plantenbakken. ND FV-300 Filter Geotextiel is gebruikt om het schuimglas te scheiden van de substraatlaag. In de plantenbakken zijn ND WSM-50 Waterreservoirpanelen geplaatst, met intensief substraat erbovenop. Door het gebruik van ND WSM-50 Waterreservoirpanelen is een extra waterbuffercapaciteit van 40 liter per m² gecreëerd.

Tussen de plantenbakken zijn wandelpaden aangelegd met bakstenen bestrating. De stenen zijn geplaatst op een bed van grit, met het ND FV-300 Filter Geotextiel, ND SG Foam Glass en ND 620 Drainagesysteem eronder, inclusief de ND TSF-100 Glij- en Beschermingsplaat onderaan het waterdichtingsmembraan voor extra bescherming  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details