NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional

Opleidingscentrum leert je de praktische kneepjes van het groenvak

Het PCLT opleidingscentrum in Roeselare biedt praktijkopleidingen op maat voor de industrie, landbouw en groensector. Via een samenwerking met de sectorale opleidingsfondsen kunnen de kosten zowel voor de werknemer als voor de werkgever zeer laag gehouden worden. Het aanbod omvat ééndaagse tot meerdaagse opleidingen, zowel in Roeselare als in het hele Vlaamse land. Voor de groensector betekent dit dat de cursisten praktijkgericht en in reële situaties opgeleid worden.

Uitgebreid en gevarieerd aanbod

Het PCLT (Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw) opleidingsaanbod voor de groensector is ruim en omvat onder andere trainingen rond boomverzorging, planten, snoeien, tuinaanleg, aanleg verhardingen, tuintekenen en tuinmachines. Veiligheid en efficiëntie vormen hierbij belangrijke aandachtspunten. Een typisch voorbeeld is het werken met kettingzagen. Deze opleidingen verlopen steeds  volgens de ECS normen (European Chainsaw Standards). Met het oog op het uitoefenen van een job in bosbeheer is een ECC (European Chainsaw Certification) examen vereist voor Agentschap Natuur en Bos. PCLT heeft ook deze erkenning als examencentrum. Ook het bedienen van grotere machines staat op het programma. We denken hier vooral aan graafmachines, verreikers, maaimachines en hoogwerkers. Zelfs een G-rijbewijs, vereist voor het rijden met een tractor op de openbare weg, kan bij PCLT gehaald worden. Het bewijs dat de PCLT opleidingen echt werken: 85 % van de cursisten haalt onmiddellijk zijn rijbewijs bij het eerste examen. Naast de praktijk is er bij PCLT ook ruimte voor meer theoretische opleidingen. Zo vind je de starterscursussen land- en tuinbouw, cursus fytolicentie P1, P2 en P3 en de bijscholingen fytolicentie in het aanbod. Het op tijd volgen van deze bijscholingen is zeker aan te raden.

Doelstellingen

De PCLT opleidingen zijn zowel bedoeld voor starters in de groensector als voor zij die reeds langer in het vak actief zijn en op de hoogte willen blijven van nieuwe technieken en machines. Ervaren docenten dragen met enthousiasme hun kennis en ervaring over op de cursisten. Het PCLT beschikt over een sterk uitgeruste infrastructuur en maakt tijdens de trainingen gebruik van de nieuwste machines en gereedschappen. De cursus ‘Veiligheid en gezondheid op het werk’ doet je met een kritische blik kijken naar de veiligheid binnen jouw bedrijf. Dit alles leidt tot minder arbeidsongevallen en dus minder kosten, een hoger rendement, meer welbehagen door een groter veiligheidsgevoel, meer professionaliteit en een groter concurrentievermogen.

Lange ervaring

Het PCLT kan terugblikken op een lange ervaring die teruggaat tot 1962. In de beginperiode werden hoofdzakelijk oude motoren gedemonteerd en hersteld. Evoluties en uitbreidingen bleven elkaar opvolgen. In 2016 werd Geert Chys benoemd als directeur en blies hij de landbouw- en groenopleidingen nieuw leven in. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details